După ce a comis o eroare fatală în barajul Irlanda de Nord - Elveţia, Hațegan a fost scos de pe lista cu arbitri europeni ce vor oficia, în vara viitoare, la turneul final din Rusia.
Ovidiu Haţegan îşi frânge aripile de mare arbitru la numai 37 de ani! După o ascensiune fulminantă în ultima perioadă, "centralul" arădean primeşte o lovitură năucitoare din partea FIFA: a fost scos de pe lista arbitrilor europeni care vor merge la Campionatul Mondial din Rusia, din 2018!
Vineri, Comisia de arbitri a forului mondial s-a întrunit într-o şedinţă prezidată de elveţianul Massimo Busacca. A fost luată în discuţie şi o listă aproape finală cu "centrali" pentru Mondial!
Pe lista iniţială, da. Pe lista finală, nu!
Au fost aleşi 36 de arbitri, dintre care vor rămâne 25, iar aceştia vor forma corpul pentru Rusia! Faţă de precedentul Mondial, FIFA a extins numărul arbitrilor europeni de la 9 la 10, dar l-a scos în decor pe Ovidiu Haţegan. Iniţial, Busacca şi colaboratorii săi selecţionaseră 20 de "centrali" din Europa, dar vineri au rămas la jumătate, iar românul nu şi-a făcut loc pe tabel!
Deşi FIFA nu a făcut niciun anunţ public, site-urile europene specializate în informaţii despre arbitri, care de multe ori anunţă inclusiv delegările în UCL şi UEL înaintea UEFA, au dezvăluit deja componenţa lotului pentru Mondial! Şi numele lui Haţegan nu e între cei 10!
Decont pentru gafa de la Belfast
Haţegan plăteşte scump pentru eroarea impardonabilă comisă la meciul tur al barajului pentru Mondiale, Irlanda de Nord - Elveţia 0-1, când a inventat penalty-ul din care elveţienii au marcat. Cum în retur s-a terminat 0-0, practic Haţegan a decis de unul singur una dintre cele 32 de participante la turneul final! Nici măcar faptul că Busacca, şeful arbitrilor la nivel mondial, e elveţian nu l-a salvat pe Ovidiu.
Kassai plăteşte şi el
De pe lista numelor importante de arbitri europeni nu doar Haţegan va lipsi de la Mondial. A fost scos şi ungurul Viktor Kassai, mai ales din cauză că a stricat meciul Real - Bayern Munchen, din "sferturile" Champions League din sezonul trecut, dar şi suedezul Jonas Eriksson şi scoțianul William Collum. FIFA încă nu a anunţat oficial lista, dar comisia unde preşedinte e Busacca o va da publicităţii cel mai târziu la începutul anului 2018.
Mai are o şansă: ca arbitru video
Pentru Haţegan nu s-au spulberat chiar toate speranţele în privinţa participării la CM! El se află în continuare pe lista extinsă a FIFA, care încă nu se grăbeşte să o anunţe în mod public, tocmai fiindcă dintre cei care nu se regăsesc între cei 10 vor fi aleşi şi cei care vor face parte dintre arbitrii video, cei care vor asigura sistemul VAR în Rusia. Ovidiu are şanse să fie unul dintre aceştia, mai ales că a îndeplinit acest rol şi la Cupa Confederaţiilor, în vară, o competiţie creată special pentru a simula la scară mică turneul final. În plus, Busacca i-ar crea şi o oarecare reparaţie morală lui Haţegan, un arbitru clasat foarte bine în structura valorică la UEFA, dar a cărui imagine ar avea imens de suferit dacă n-ar merge deloc la Moscova!
"Am văzut şi noi acea listă cu cei 10 arbitri europeni pentru Mondial, pe care nu se află şi Haţegan. La CCA nu am primit nicio informare oficială de la FIFA sau UEFA, dar chiar şi aşa, tindem să credem, fiindcă am mai auzit şi din alte surse, că aceea va fi componenţa, din păcate, fără Ovidiu"
Membru Comisia Centrală a Arbitrilor
50.000 €e bonusul pe care îl va încasa fiecare arbitru de centru care va merge la turneul final din Rusia, pe lângă diurna şi baremul pentru fiecare meci oficiat
2025e anul în care se va termina cariera internaţională a lui Haţegan, pe motiv de vârstă, fiindcă atunci va împlini 45 de ani, perioadă în care se vor mai disputa CM 2022 şi CE 2020 şi 2024
LISTA INIŢIALĂ a arbitrilor europeni pentru CM
- Felix Brych (Germania)
- Cuneyt Cakîr (Turcia)
- William Collum (Scoția)
- Mark Clattenburg (Anglia)
- Jonas Eriksson (Suedia)
- Ovidiu Hațegan (România)
- Serghei Karaşev (Rusia)
- Viktor Kassai (Ungaria)
- Pavel Kralovec (Cehia)
- Bjorn Kuipers (Olanda)
- Antonio Mateu Lahoz (Spania)
- Szymon Marciniak (Polonia)
- Milorad Mazici (Serbia)
- Svein Oddvar Moen (Norvegia)
- Daniele Orsato (Italia)
- Gianluca Rocchi (Italia)
- Anastasios Sidiroupoulos (Grecia)
- Damir Skomina (Slovenia)
- Artur Soares Dias (Portugalia)
- Clemet Turpin (Franța)
LISTA FINALĂ a arbitrilor europeni pentru CM
- Felix Brych (Germania)
- Cuneyt Cakîr (Turcia)
- Serghei Karaşev (Rusia)
- Bjorn Kuipers (Olanda)
- Szymon Marciniak (Polonia)
- Antonio Mateu Lahoz (Spania)
- Milorad Mazici (Serbia)
- Gianluca Rocchi (Italia)
- Damir Skomina (Slovenia)
- Clemet Turpin (Franța)
De unde vor proveni cei 25 de "centrali" la Mondial
Continent / Nr. arbitri
EUROPA 10
ASIA 4
AMERICA DE SUD 4
AMERICA 3
AFRICA 3
OCEANIA 1
A greşit şi la Euro 2016
Haţegan a fost prezent în Franţa anul trecut, la turneul final, dar după faza grupelor a fost trimis acasă. El a oficiat la două jocuri: Polonia - Irlanda de Nord 1-0 şi Irlanda - Italia 1-0. La cel din urmă meci a greşit grav, n-a acordat un penalty clar pentru irlandezi la faultul comis de Bernadeschi asupra lui McClean. z
Ascensiunea lui Haţegan
1996 - devine arbitru, avea numai 16 ani
2003 - e promovat în Liga a 3-a
2004 - urcă în eşalonul arbitrilor de Liga a 2-a
2006 - e promovat în Liga 1
2008 - primeşte ecuson FIFA
2015 - promovat în Elite Group, cea mai înaltă categorie valorică a arbitrilor la UEFA
Meciuri tari în Europa arbitrate de Haţegan în 2017
Partida / Competiţia
Juventus - FC Porto 1-0 "Optimi" Champions League
Schalke - Ajax 3-2 "Sferturi" Europa League
Manchester United - Celta Vigo 1-1 Semifinale Europa League
Ţara Galilor - Austria 1-0 Prelim. CM
Sporting - Barcelona 0-1 Grupe Champions League
Porto - Leipizg 3-1 Grupe Champions League
Irlanda de Nord - Elveţia 0-1 Play-off pentru CM
Competiţii importante la care a mers până acum
Turneul final / Anul
Campionat European U19 2009
Campionat European U21 2013
Campionat Mondial U20 2015
Campionat European 2016
Jocurile Olimpice 2016
Cupa Confederaţiilor 2017
Campionat Mondial U17 2017
Peste 30 de ani de absenţă de la CM
Ultima prezenţă la un Mondial pentru un arbitru de centru din România datează dinainte de Revoluţie. Mai precis, din 1986. Ioan Igna a fost la turneul final care s-a desfăşurat în Mexic şi a condus un sfert de finală exploziv, Franţa - Brazilia, disputat la Guadalajara, în faţa a peste 65.000 de spectatori. Europenii s-au impus la penalty-uri, în ciuda unui 11 metri ratat de Platini. În afara lui Igna, România a mai avut alţi 3 arbitri la Mondiale: Costel Rădulescu, Andrei Rădulescu şi marele Nicolae Rainea. Din 1986 şi până astăzi, naţionala României a fost la 3 CM: Italia 1990, SUA 1994 şi Franţa 1998!
Arbitri români la Mondiale
Nume / Turneu final
Costel Rădulescu Uruguay 1930
Andrei Rădulescu Mexic 1970
Nicolae Rainea RFG 1974, Argentina 1978, Spania 1982
Ioan Igna Mexic 1986
Arbitri români la Europene
Nume / Turneu final
Nicolae Rainea Italia 1980 (finala)
Ioan Igna RFG 1988 (semifinala)
Ovidiu Haţegan Franţa 2016
Rainea, numărul 1 absolut
În mai 2013, Gazeta a realizat o anchetă pentru a desemna cei mai buni jucători, antrenori şi arbitri români all-time. Clasamentul a ţinut seamă de 15 secţiuni diferite, la care fiecare participant era punctat. În privinţa arbitrilor, topul a fost câştigat cu o diferenţă zdrobitoare de Nicolae Rainea, care a decedat între timp.
Clasamentul anchetei
1. Nicolae Rainea 87p
2. Ioan Igna 35
3. Ion Crăciunescu 32
4. Adrian Porumboiu 21
5. Cristi Balaj 20,5
Rainea are un palmares fabulos şi nu doar că n-are rival printre toţi arbitrii pe care i-a avut România, dar şi în lume se găsesc puţini cu un asemenea CV: 3 Mondiale, un European, unde a condus finala, a oficiat ultimul act în Cupa Campionilor, două finale de Cupa UEFA, dar şi la o Supercupă a Europei, plus peste 260 de meciuri în Liga 1 și prezenţă-record pe lista FIFA: 17 ani.
DUMINICĂ e în groapa cu lei a Ligii 1
Aşa cum Gazeta Sporturilor a anunţat încă de vineri, Haţegan va oficia duminică la cel mai important meci al etapei a 18-a, Dinamo - CFR. Confruntarea se anunţă a fi una de grad ridicat de risc din perspectiva arbitrajului fiindcă ambele echipe au acuzat în termeni duri modul în care au fost conduse pe parcursul acestui sezon. În plus, Haţegan a fost privit în ultimul deceniu şi chiar foarte des catalogat drept "omul de casă" al celor de la Dinamo, dar mai ales al celor de la CFR.
{{text}}