12:30
A avut loc tragerea la sorți pentru Cupa EHF:
Grupa A: Craiova, Brest (Franța), Randers (Danemarca), Krasnodar (Rusia)
Grupa D: Zalău, Larvik (Norvegia), Hoors (Suedia), Banik Most (Cehia)
Federația europeană a schimbat urnele, neținând seama doar de rankingul echipelor. A primat criteriul georgrafic, ca echipele din aceleași țări să nu se poată întâlni între ele.
România va avea două reprezentante la tragerea la sorți a grupelor Cupei EHF care va avea loc AZI, ora 12:00, la Viena. HC Zalău și SCM Craiova au reușit, în premieră, calificarea în faza grupelor. Federația Europeană a schimbat de două sezoane sistemul de desfășurare în Cupa EHF, la feminin, trecând la actualul format.
Cele 16 echipe rămase în competiție vor fi împărțite în patru grupe de câte patru formații, urmând să se foace sistem fiecare cu fiecare, tur-retur. Primele două echipe din fiecare grupă se vor califica în sferturile de finală.
Norvegia și Danemarca, trei reprezentante
Craiova și Zalăul sunt într-o companie selectă, alături de mari nume ale handbalului european, formații care au jucat ani de-a rândul în Liga Campionilor, care au câștigat nenumărate trofee.
Norvegia și Danemarca sunt țările cel mai bine reprezentate, cu câte trei echipe, urmate de România, Franța și Rusia care au două formații. Sunt apoi alte patru țări care au câte o reprezentantă: Suedia, Cehia, Polonia și Turcia.
Cele mai sonore nume rămase în competiție sunt cele ale formațiilor care au în vitrină Champions League: Viborg HK (3 trofee), Larvik HK (1).
Sunt însă 8 echipe care au câștigat cel puțin un trofeu european: Viborg, Larvik, FC Copenhaga, Randers, Lada Togliatti, HC Zalău, Banik Most și Hoors 65.
Nume mari în teren, dar și pe bancă
Craiova și Zalăul pot aduce în România nume mari ale handbalului european. Sunt și jucătoare care au evoluat în România și pot reveni de această dată ca adversare.
În primul rând sunt româncele Melinda Geiger (Brest) și Crina Pintea (Issy Paris), Anca Rombescu (Kastamonu). Evgheni Trefilov, unul dintre cei mai cunoscuți antrenori, pregătește pe Kuban Krasnodar, și ar putea să se dueleze tactic cu Gheorghe Tadici și Bogdan Burcea. De altfel, Tadici și Trefilov s-au întâlnit de nenumărate ori la echipele naționale, dar și ca tehnicieni de club, în perioada cât au antrenat Oltchim și Zalău, respectiv Zvezda Zvenigorod sau Lada Togliatti.
Pe cine vor, pe cine nu?
Din urna 1, cea a echipelor care au picat din Liga Campionilor, cel mai dorit nume e firește, cel al polonezelor de la Gdynia, fosta adversară a CSM București. Nici Larvik nu mai e o echipă de speriat. Va fi greu însă cu Vipers și Brest.
Dorind să nu joace între ele echipele din aceeași țară, EHF nu a ținut cont numai de coeficientul echipelor rămase în competiție. În aceste condiții, Craiova și Zalău fac parte din aceeași grupă și nu se vor putea întâlni între ele. La fel Randers și Viborg.
Din urna a doua, paradoxal, pentru HC Zalău și Craiova, echipele daneze ar fi de preferat în dauna rusoaicelor de la Lada sau suedezelor de la Hoors.
În urna a patra cehoaicele de la Banik Most și turcoaicele de la Kastamonu sunt dorite de toată lumea. FC Copenhaga și Kuban Krasnodar sunt din altă categorie.
Iată cum arată urnele pentru Cupa EHF
Urna 1
Larvik HK (Norvegia)
Brest Bretagne (Franța)
Vipers Kristiansand (Norvegia)
Vistal Gdynia (Polonia)
Urna 2
Randers HK (Danemarca)
Viborg HK (Danemarca)
Lada Togliatti (Rusia)
HK 65 Hoors (Suedia)
Urna 3
Issy Paris (Franța)
Byasen Trondheim (Norvegia)
HC ZALĂU (ROMÂNIA)
SCM CRAIOVA (ROMÂNIA)
Urna 4
Banik Most (Cehia)
Kastamonu Belediyesi (Turcia)
FC Copenhaga (Danemarca)
Kuban Krasnodar (Rusia)
{{text}}