Eliza Buceschi crede că România are potențial, dar trebuie avut răbdare. Centrul ”tricolor” spune că trebuie să evite neapărat locul 4 în grupă, la Mondiale, pentru a nu mai întâlni Norvegia.
Cinci zile ne mai despart până la debutul României la Campionatul Mondial din Germania, unul în fața modestei echipe din Paraguay. Apoi vor urma însă meciuri grele pentru "tricolore", cu Slovenia, Angola, Spania sau Franța.
"Tricolorele" s-au încălzit și și-au testat potențialul la "Trofeul Carpați" de la Craiova, acolo unde au învins Macedonia, 31-18, și Brazilia, 24-23, dar au pierdut în fața Poloniei, 21-27.
Despre turneul final din Germania am discutat cu Eliza Buceschi, centrul "naționalei" României, o handbalistă care la 24 de ani a devenit una dintre veteranele lotului pregătit de Ambros Martin.
- Eliza, locul 2 la Trofeul Carpați, dar probabil că nu ați arătat totul înainte de Mondiale. Mai are România potențial ca să arate altceva în Germania?
- Cu siguranță mai avem potențial, dar timpul e foarte scurt. Din punctul meu de vedere ar mai fi de lucrat la toate compartimentele și la toate aspectele jocului, însă timpul nu e aliatul nostru. Vom încerca să lucrăm însă bine, să realizăm unele lucruri care ne pot fi de folos în niște meeciuri mai echilibrate, cum a fost cel cu Brazilia.
- Sezonul ăsta ai avut din nou probleme cu accidentările, ai stat mult și asta se vede, nu ai meciuri în picioare!
- Din păcate încă mai resimt unele dureri și, odată cu trecerea timpului și întrarea în competiție, va fi din ce în ce mai greu. Cred însă că am căpătat o oarecare experiență și sper să fiu capabilă să-mi dozez energia pentru meciurile importante și momentele decisive ale acestui Campionat Mondial.
- Cu schimbările din lotul actual al României, greul va cădea pe umerii câtorva jucătoare. Și tu vei fi una dintre ele.
- Da, îmi amintesc cum a fost când am venit eu la echipă, prima dată, când erau alte colege mult mai experimentate. Le-am avut ca exemple, și am învățat de la ele. Sper să fac și eu ce au făcut ele acum doi la Mondiaul din Danemarca sau mai înainte, când au condus echipa și ne-au încurajat tot timpul. Fetele cu experiență au această capacitate și sunt conștiente că în momentele decisive vor trebui să-și asume responsabilitatea.
- I-ați învățat pe români cu rezultate și trebuie să vă întoarceți și din Germania pe un loc cât mai bun!
- Românii mereu au fost exigenți. Noi ne dorim foarte mult, însă trebuie să fim realiști și să acceptăm faptul că mai e mult de muncă. Nu putem să comparăm echipa de anul acesta cu echipa care a fost în trecut, cea din 2015 dacă vreți. Apropo de schimbări trebuie să avem răbdare cu jucătoarele noi, însă eu cred că putem să compensăm lipsa de experiență cu dorința jucătoarelor care au venit acum în lot, cu tinerețea și prospețimea lor.
- Nu avem deloc o grupă ușoară. Tu ce crezi?
- Așa este. Știm antecedentele cu Angola, apoi vorbim de Franța, Slovenia, Spania, știm că vom avea meciuri foarte dificile și mai știm și faptul că nu mai putem să facem ca acum doi ani, să ne clasăm pe locul 4 și să jucăm în "optimi" cu prima clasată din grupa cu care ne încrucișăm. Ne împerechem cu grupa Norvegiei, după părerea mea, cea mai bună echipă în continuare în handbalul mondial. Așa că nu putem face același lucru ca în 2015 și trebuie să ne clasăm pe unul din primele trei locuri în prima grupă.
LOT FINAL ROMÂNIA
Portari: Dedu, Dumanska
Extreme stânga: Elisei, Iuganu-Popa
Extreme dreapta: Udriștoiu, Berbece
Pivoți: Pintea, Tătar, Tomescu
Centri: Buceschi, Zamfirescu, Laslo
Interi stânga: Neagu, Zamfir-Florianu, Szucs
Interi dreapta: Geiger, Dragut
PROGRAMUL ROMÂNIEI LA CM 2017
- 02.12 - ora 15:00 România-Paraguay
- 03.12 - ora 15:00 România-Slovenia
- 05.12 - ora 21:30 România-Spania
- 07.12 - ora 19:00 România-Angola
- 08.12 - ora 19:00 România-Franța
{{text}}