Canoistul în vârstă de 28 de ani are un palmares de invidiat, însă din el îi lipsește medalia olimpică.
Victor Mihalachi ține minte cu exactitate data la care a început să practice sportul care i-a adus 19 medalii mondiale și europene: 13 octombrie 2000. Avea 11 ani. "Eram prin clasa a patra, întâi am învățat să stau în barcă. N-am făcut baie încă din prima zi, ci abia în următoarea", spune el. Mai ciudat era că nu știa să înoate, dar se pregătea să îmbrățișeze un sport care se desfășoară pe apă. "Oricum aveam vestă, deci nu era nici un pericol", a povestit în urmă cu câțiva ani canoistul.
Diferențele care l-au făcut să aleagă România
Toate acestea se petreceau în Ungheni, în Republica Moldova. Victor s-a născut în Florițoaia Veche, dar din cauza lipsurilor a ales să concureze pentru România din 2007. "E mult mai bine în România. Aici am tot, pe când acolo nu aș avea nimic. Nu aveam nici un sprijin, nu primeam echipament, trebuia să fac totul pe banii părinților. Conducerea de acolo nu-şi dă interesul", explica Mihalachi în 2010. Părinții au fost cei care l-au sprijinit în perioadele grele, mai ales că tatăl său a făcut și el kaiac-canoe, la nivel mai mic, și a înțeles toate frământările copilului său.
În România, l-a găsit pe Alexandru Dumitrescu, alături de care a format unul dintre cele mai de succes duouri ale sportului a cărui efigie este Ivan Patzaichin. După rezultatele de la juniori, au venit și primele medalii la seniori. În 2010 au fost campioni europeni pe distanța de 500 m și campioni mondiali pe 500 și 1.000 de metri.
"Foarte greu!"
Om scump la vorbă, Victor caracterizează sportul pe care-l practică în două cuvinte: "Foarte greu" și spune că i-a furat copilăria. "Am început la unsprezece ani, apoi am mers la Liceul sportiv din Capitală, departe de părinți. N-am știut de joacă sau de altceva". Și-a dedicat copilăria, adolescența și tinerețea unui sport care i-a adus multe satisfacții. Cu Alex Dumitrescu a adunat șase medalii la CM, dintre care patru de aur, și zece la CE, trei fiind de aur, în perioada 2010-2014.
Pentru băieții cu băsmăluțele roșii cu frunze de marijuana pe ele, primul moment greu a venit în 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, acolo unde erau priviți drept favoriți la medalii în proba de 1.000 de metri. Însă au terminat pe penultimul loc în finală. "A fost foarte greu. Ca la fiecare cursă. Am dat tot ce am putut, dar asta a fost. Putem spune că a fost o cursă dezastruoasă. O luăm ca pe o luptă pierdută. O să ne antrenăm în continuare. Sper să o facem mai cu cap şi să ajungem peste patru ani la Rio de Janeiro, acolo unde ne putem îndeplini visul de a lua o medalie", spunea Victor Mihalachi imediat după cursa dureroasă de la Londra.
Perioadă tulbure
Nu au renunțat și în 2014 au reușit să cucerească din nou aurul la Campionatele Mondiale, singurul titlul mondial al României într-o probă olimpică în acel an. În 2015 avea să vină din nou un pas înapoi, ei nereușind să se califice direct la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce au încheiat cursa mondială de 1.000 de metri dincolo de primele șase locuri, cele care ofereau bilete pentru JO. Ultima lor șansă era la regata de la Duisburg (Germania) din iunie 2016, unde trebuiau să se claseze pe unul dintre primele două locuri pentru a spera să lupte din nou pentru singura medalie care le lipsea din palmares, cea olimpică.
Însă în luna mai, Alexandru Dumitrescu a fost depistat pozitiv la un hormon de creștere. Victor a rămas singur în canoe. Perioada care a urmat a fost una grea, federația română de kaiac-canoe a fost suspendată timp de un an din toate competițiile internaționale din cauza dopajului în masă de la lotul de kaiac. Fără să fi greșit, Victor a trebuit să ia și el o pauză în care l-au încercat multe dubii.
Până la urmă a ales să revină în barcă, de data aceasta alături de tânărul Leonid Carp, 21 de ani. Împreună au cucerit în 2017 două medalii de argint, una la Europene și una la Mondiale. Victor privește Jocurile Olimpice de la Tokyo ca pe o nouă șansă. Până acolo mai sunt mulți kilometri de parcurs pe apă, tone de ore de muncă și renunțări. Totul pentru câteva secunde de glorie.
7medalii mondiale are în palmares Victor Mihalachi, dintre care patru de aur, două de argint și una de bronz
12medalii europene are în palmares Victor Mihalachi, dintre care trei de aur, cinci de argint și patru de bronz
"În kaiac-canoe e nevoie de inteligență pentru că fizic se antrenează toți"
Victor Mihalachi
COSR a lansat " Samurai 2020", programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a 32-a ediții de vară a Jocurilor Olimpice - Tokyo 2020.
AICI puteți citi toate celelalte prezentări ale sportivilor din programul Samurai 2020
{{text}}