Handbal

Franța și Norvegia sunt finalistele Campionatului Mondial de handbal

Articol de Marian Ursescu  —  vineri, 15 decembrie 2017

Franța a învins Suedia, scor 24-22, și s-a calificat în finala Campionatului Mondial de handbal feminin, unde va întâlni Norvegia.

  • Finala pentru locul 3, Olanda - Suedia, se va juca duminică, 17 decembrie, de la 15:30, iar de la 18:30 final mare, Norvegia - Franța.

Finala Norvegia-Franța se va juca duminică, la Hamburg, pentru a treia oară într-un ultim act la Mondiale. Nordicele au câștigat de fiecare dată.

Franța-Suedia, a doua semifinală de Campionat Mondial, a fost mult mai atractivă decât prima. Și asta pentru că Norvegia a omorât suspansul în prima din start, când s-a desprins la 8-1 în fața Olandei.

Favorită în fața suedezelor, prin prisma numelor mai sonore din lot, dar și a experienței de la turneele finale, Franța și-a confirmat statutul și s-a desprins la 10-6 în minutul 21. Au urmat însă minute de coșmar pentru Pineau și compania. Nathalie Hagman, extrema dreaptă de la CSM București, a fost omul numărul 1 al Suediei, ea sunând parcă revenirea. Șase goluri consecutive marcate de nordice și nimic nu mai era sigur. Suedia a condus, de altfel, cu 12-11 la pauză.

Repriza a doua a fost parcă trasă la indigo. Franța a revenit și s-a desprins iar la 19-15! Johanna Westberg, interul stânga al suedezelor, a fost, de aceasta dată, jucătoarea care a tras coechipierele după ea. Suedia a egalat la 19! Se intra în ultimele 10 minute și suspansul era maxim. S-a mers cap la cap până la 22-22. Mai erau 4 minute.

Allison Pineau, fosta jucătoare a Oltchimului și a celor de la HCM Baia Mare, a decis jocul. A marcat de două ori, a provocat un fault defensiv, iar Franța merge în finală. Pentru a cincea oară.

Olivier Krumbholz, tehnicianul Franței, își pune încă o dată amprenta pe naționala “Hexagonului”! După trei ani de secetă, Franța l-a readus pe bancă tehnică. Și rezultatele se văd: argint la JO 2016, bronz la CE 2016, iar acum finală de Campionat Mondial! Omul care a adus primul titlu Franței la feminin, în 2003, speră la al doilea, 14 ani mai târziu.

Va fi însă o misiune aproape imposibilă. Norvegia joacă un handbal dintr-o altă galaxie parcă, iar moralul e net în favoarea nordicelor. Din cele trei finale de Campionat Mondial pe care le-a mai jucat și pierdut, Franța a pierdut două chiar în fața Norvegiei: 24-25 după prelungiri în 1999 și 24-32 în 2011! În 2009, Rusia s-a opus victoriei Franței. Dar statisticile sunt făcute să fie infirmate.

Totul se va decide duminică, de la ora 18:30. Mai devreme, de la ora 15:30, Suedia și Olanda își vor disputa bronzul.

Franta 24
Lacrabere 5, Pineau 4, Dancette 3, Ayglon 3, Landre 3, Zaadi 3, Dembele 2, Flippes 1.
Antrenor: Olivier Krumbholz
Suedia 22
Hagman 8, Roberts 5, Westberg 4, Gullden 2, Mellegard 1, Blomstrand 1, Sand 1.
Antrenor: Henrik Signell

Citește AICI cronica meciului Norvegia - Olanda 32-23!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.