Tragedie

VIDEO S-au încheiat funeraliile Regelui Mihai » Mii de oameni au ieșit în stradă să-și ia rămas bun de la ultimul monarh al României! Vezi imagini cu toate momentele zilei

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 16 decembrie 2017

România s-a despărțit de ultimul său monarh. Regele Mihai I al României, decedat pe 5 decembrie la vârsta de 96 de ani, a fost înmormântat în această seară la Curtea de Argeș. Trupul neînsuflețit al suveranului a fost depus lângă cel al soției sale, Ana de Bourbon-Parma.

Sicriul a fost urcat pe un afet de tun la Palatul Regal. S-a format un cortegiu funerar, la care au luat parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române.

Procesiunea s-a făcut pe jos, iar afetul de tun a fost tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional, până la Patriarhie. La Catedrala Patriarhală a avut loc slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de preoți condus de Preafericitul Patriarh Daniel.

 

 

Regele Mihai a decedat marți, 5 decembrie, la ora 13:00 la reședința privată din Elveția, conform unui comunicat emis de Biroul de Presă al Casei Regale.

Născut la Sinaia, Regele Mihai a fost fiul Regelui Carol al II-lea cu principesa Elena a Greciei. Regele Mihai I al României rămăsese ultimul lider în viață din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Una dintre deciziile majore din cariera politică a Regelui Mihai a fost întoarcerea armelor împotriva armatelor Axei, pe 23 august 1944, decizie considerată de majoritatea istoricilor ca o măsură ce a scurtat Al Doilea Războiul Mondial.

Regele Mihai a abdicat pe 30 decembrie 1947, la presiunea guvernului comunist condus de Petru Groza, și și-a petrecut peste 40 de ani în exil, revenind oficial la București în 1992.

Căsătorit timp de 68 de ani cu principesa Ana de Bourbon-Parma, decedată pe 1 august 2016, Regele Mihai a avut 5 fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. Potrivit liniei de succesiune la tron, Prințesa Margareta este cea care va conduce Casa Regală.

"Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!”
Regele Mihai, discursul ținut în fața Parlamentului, în 2011

”Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul”
Regele Mihai, discursul ținut în fața Parlamentului, în 2011

”Nu văd România ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!”
Regele Mihai, discursul ținut în fața Parlamentului, în 2011

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.