Corina Căprioriu, vicecampioana olimpică de la Londra la judo, a revenit pe tatami la 31 de ani cu gândul la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Corina Căprioriu și-a anunțat revenirea în concurs la 31 de ani. Campioană europeană, vicecampioană mondială și olimpică, judoka spune că mai are încă motivația de a se antrena și de a concura la cel mai înalt nivel.
După un an și jumătate de pauză, românca e gata să revină în top. Știe că are mult de muncă, mai ales că pornește după locul 105 mondial!
- Corina, ce te-a determinat să revii în judo?
- Pur și simplu! Iubesc trăirile din judo, iubesc acest sport, îl practic de la 7 ani și jumătate. Au trecut 23 de ani de când am făcut judo, din care 17 au fost de mare performanță, de pregătire centralizată. Am zis că nu e momentul să mă retrag.
"Nu doream să regret că nu ajung la Tokyo!"
- Ți-ai dat seama că încă mai poți face față?
- Da, având în vedere că nu am suferit nici o accidentare gravă, mă refer la o operație ceva. Am mai avut fracturi, luxații, dar nu am trecut printr-o operație și am zis că, sigur, mai pot. Decât să trăiesc cu un regret când vor fi Jocurile Olimpice de la Tokyo, mai bine încerc acum!
- Ai fost la concursuri internaționale din postura de spectator și ai văzut că poți fi încă la un nivel înalt?
- Nu am fost la concursuri internaționale. În acest an și jumătate de pauză am fost doar la concursuri în țară. Dar nu trebuia să merg la concursuri. Eu știu nivelul meu și știu ce pot. Dacă muncești, pui suflet și tot ce ține de pregătire, sunt sigură că o să reușesc.
- S-a schimbat categoria, au apărut alte nume noi la vârful categoriei 57 de kilograme?
- Cam tot aceleași fete sunt. Am văzut că se mai întorc sportive de vârsta mea care au avut rezultate destul de bune la Europene, Mondiale. Mongoleza Dorjsuren e acolo, la fel brazilianca Rafaela Silva, portugheza Telma Monteiro în fața căreia am pierdut bronzul la Rio. Japoneza Yoshida, vicecampioană mondială, e mai nouă. Plus o nemțoaică tânără, Stoll, care a venit pe locul 2 la Europene, anul trecut. Dar pe mine, acum, mă interesează Corina Ștefan.
Soțul o susține în demersul ei
- Apropo, te-ai măritat, acum intri cu alt nume în concurs. O să creadă că e altă fată din România!
- (râde). Mă cunosc ele după față, o să vadă cine sunt cu adevărat!
- Soțul te-a încurajat să faci acest pas, al revenirii?
- Absolut, fără el nu luam decizia asta!
- Veți sta iar despărțiți. Și cât ați fost prieteni, unul era la Cluj, altul la București!
- Mă susține în tot ceea ce fac. Fără el nu reveneam. Și el provine din sport, la cel mai înalt nivel, e normal să mă susțină. S-a pus în locul meu!
- S-a schimbat între timp și conducerea tehnică a lotului feminin.
- Sunt aceiași antrenori, doar că antrenorul coordonator e japonezul Kohei Oishi.
- E ceva nou, ce ți-au spus fetele?
- E multă muncă ca și înainte. E un aer proaspăt, dar munca e la fel!
- Ce-ți propui tu? Ai un obiectiv al tău acum, că ai revenit?
- Ce-mi propun? În primul rând să intru cât mai repede în formă. Am stat departe de sala de antrenament, am fost antrenoare la Dinamo, dar nu am simțit nevoia să fac judo. Am făcut pregătire fizică generală, dar nu cu specific judo. Îmi doresc să intru cât mai repede în formă și, bineînțeles, să obțin rezultate cât mai bune pentru a putea merge la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pentru a mă califica. Și nu doresc doar să merg acolo. Dar până acolo e drum lung.
A renunțat la rentă
- Mai ai clasament?
- (râde) Sunt pe 105. Nici nu țin minte să fii fost vreodată pe un astfel de loc! Am mult de muncă.
- În categorie mai ești? Câte kilograme ai de dat jos?
- Un lucru e sigur, o să fac tot 57 de kilograme! Nu am pus 15 kilograme, dar nu greutatea mă trage în jos. Eu trebuie să muncesc, să-mi văd de treaba mea și voi ajunge la greutatea optimă. E un sport cu categorie, e normal să ai de slăbit. Nu mai am 19 ani ca să pot să stau la fel de lejer la 57 de kilograme.
- În timp ce alți sportivi cer să li se acorde renta viageră, tu ai renunțat la ea.
- Și eu am avut în acest an, în care am stat deoparte, rentă. Am renunțat acum și m-am apucat de treabă. Sunt în drum spre primul cantonament din Austria
"Încă iubesc acest sport. Mai vreau să trăiesc emoțiile concursurilor la marile competiții. Simt că mai pot să fac față fără probleme"
Corina Căprioriu
5 medaliila competiții importante de senioare are Corina Căprioriu: argint la Jo 2012, argint la CM 2015 și bronz la CM 2011, aur la CE 2010 și bronz la CE 2011
S-a căsătorit anul trecut
Corina Căprioriu și-a unit destinul anul trecut cu cel al luptătorului Gheorghiță Ștefan, medaliat și el cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008. Căsătoria a avut loc în 24 septembrie 2016, la Lugoj, în ziua în care luptătorul a primit cheia orașului de la primarul urbei bănățene
{{text}}