Fotbal   •   Liga 1

DEZBATERE GSP Gică Popescu, numit consilier al primului ministru! Merită reabilitarea totală un fost mare sportiv, condamnat însă pentru fraudă împotriva statului?

Articol de Gazeta Sporturilor   —  joi, 11 ianuarie 2018

Prim-ministrul Mihai Tudose a anunțat aseară, la Antena 3, că noul său consilier pe probleme de sport va fi Gică Popescu. Jobul acestuia va fi să coordoneze pregătirile pentru organizarea Europeanului din 2020 la București (DETALII). Citește mai jos DEZBATEREA GSP!

Decizia premierului a născut imediat un val uriaș de controverse. Merită Popescu, fost mare fotbalist, dar totodată un fost condamnat pentru fraudă, un astfel de post, în prima linie a politicii? 

CONTEXT: Cum a ajuns șeful Guvernului la soluția Popescu? “În 2013, România s-a bătut în piept că organizează o grupă de la Campionatul European de fotbal. Am bătut palma cu UEFA, am fost foarte mândri în momentul ăla. Apoi nu s-a făcut nimic. Ne trebuiau patru stadioane. Riscam să ne facem de râs că nu putem face lucrul ăsta. Și pentru că nu ne pricepem la fotbal am zis hai să găsim pe cineva, un bun manager de proiect, cineva care a făcut fotbal, cineva care știe unde e UEFA. Am discutat în decembrie, a cerut dosarul să-l studieze, ca să știe în ce se bagă, iar azi a acceptat”, a explicat Tudose la Antena 3.

DEZBATERE GSP: Merită să reprezinte Guvernul unei țări un fost sportiv uriaș, dar, în același timp, un fost condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani?


GSP.ro îl analizează pe Gică Popescu sportivul, Gică Popescu omul și Gică Popescu managerul. Citește analiza și lasă în zona de comentarii părerea ta. Opiniile argumentate, civilizate și fluente vor fi preluate într-un articol special pe GSP.ro.

PLAN SPORTIV - Un fotbalist uriaș cu o carieră impecabilă

Gică Popescu a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României. A jucat la U Craiova și la Steaua, înainte de a face carieră peste hotare la PSV Eindhoven, Tottenham, FC Barcelona și Galatasaray. Pe final a mai jucat la Lecce, Dinamo și Hannover. Popescu a fost unul dintre liderii Generației de Aur, adunând 115 meciuri pentru naționala României. El a fost și căpitanul Barcelonei, club legendar cu care a câștigat Cupa Cupelor. A făcut istorie și în Turcia – 3 titluri și 2 Cupe cu Galatasary, plus Cupa UEFA și Supercupa Europei. Un CV absolut fantastic!

În noua sa funcție la Guvern, Popescu ar urma să se folosească de postura de fost mare fotbalist, cunoscut oriunde în lume, pentru a deschide uși la UEFA și pentru a înlesni anumite facilități organizatorice pentru Campionatul European din 2020, care își va disputa 3 meciuri la București.


PLAN MANAGERIAL - O școală de fotbal fără succes, alte câteva încercări de business eșuate

După ce a renunțat la fotbal, Popescu s-a făcut impresar. Prietenia cu Ioan și Victor Becali i-a adus însă mai multe belele decât satisfacții – condamnarea la închisoare este efectul combinațiilor făcute în tovărășie cu frații machidoni. Popescu are și o școală de fotbal care îi poartă numele, dar, spre deosebire de Hagi, nu a avut succes nici pe plan sportiv (nicio performanță notabilă), nici financiar (niciun jucător vândut pe sume impresionante).

S-a mai băgat în diverse businessuri, dar nimic nu i-a mers. Un bazar commercial a intrat în insolvență, despre afacerile cu eoliene nu s-a mai auzit nimic, despre imobiliare la fel. Pe scurt, Popescu nu a demonstrat până acum abilități de manager

PLAN MORAL - A fraudat statul și fotbalul, a făcut 20 de luni de închisoare

 În martie 2014, Gică Popescu a fost condamnat la închisoare, alături de alți 7 oameni din fotbal, în ceea ce s-a numit Dosarul Transferurilor. O investigație de presă, inițiată de Gazeta Sporturilor, preluată apoi de Justiție și transformată în cel mai răsunător dosar îndreptat împotriva celor care au păgubit statul, cluburile și fotbalul printr-o serie de tranzacții ilegale. Rețeta? Șefii de cluburi sau impresarii declarau sume de transfer mai mici decît cele reale, păstrînd banii pentru ei şi, totodată, plătind astfel un impozit mai mic.

De exemplu, la transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray (2003), în contul clubului giuleștean au ajuns doar 630.000 din cele 2,75 milioane de dolari, pentru că Ioan Becali a luat 500.000 comision, iar Popescu 1,6 milioane!

 Popescu a primit 3 ani și o lună cu executare, capetele de acuzare în cazul lui fiind următoarele:

  • înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată
  • spălare de bani
  • evaziune fiscală

 

10 milioane $a fost paguba provocată cluburilor de fotbal de către cei 8 condamnați în Dosarul Transferurilor. Gaura la bugetul de stat a fost de “doar” 1,5 milioane de dolari

Întrebarea este: o persoană condamnată poate fi considerată complet reabilitată după ispășirea pedeapsei? Unii susțin că da, acesta este rolul pedepsei – odată condamnarea efectuată o poți lua de la capăt, ești pe zero. Alții se opun categoric acestei judecăți: “Orice greșală se iartă, dar o infracțiune pentru care faci închisoare rămâne o pată pe viață și niciodată nu vei mai putea fi considerat imaculat. Știți vorba aceea - <once a thief, always a thief> (Dacă ai fost o dată hoț, așa vei fi mereu)”.

*La pedeapsa de închisoare cu executare, instanța a adăugat pentru Gică Popescu și interdicția de a reprezenta un club de fotbal un an după eliberare. Funcția din Guvern ocolește însă această interdicție.

Cînd va ieși din închisoare, cînd își va îndeplini termenii eliberării condiţionate și cînd își va ispăși integral pedeapsa, Gică Popescu va fi un om nevinovat. A plătit, va fi un om liber Cătălin Tolontan, într-un editorial din 2015

 

INTRĂ ÎN DEZBATERE și scrie mai jos un comentariu cu PĂREREA TA: merită Popescu reabilitarea completă și reintrarea în sport?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.