Cel mai scump fotbalist român, titular în națională și sfertfinalist de Europa League, tocmai s-a transferat la echipa de pe locul 5 din Cehia.
Este, mă! Felicitări, Nicușor! "Am scăpat!" e titlul unui interviu cu Anamaria Prodan. Agentul simte că a încheiat o misiune foarte importantă după ce a luat un mijlocaș de 24 de ani și l-a coborât câteva sute de trepte pe scara fotbalului.
34 de meciuri și 5 goluri bifate într-un an și jumătate la Anderlecht, plus 121 de minute în "sfertul" tur-retur cu Manchester United i-au condimentat în asemenea hal CV-ul lui Stanciu, că l-au aruncat la Sparta Praga, o formație aflată la 18 puncte sub Viktoria Plzen, victima FCSB din Champions League.
Acum 24 de ani, Milan considera că nu mai avea nevoie de Răducioiu și-l dădea la Espanyol. În aceeași perioadă, Tottenham îl ceda pe Ilie Dumitrescu la Sevilla, Real Madrid îl vânduse pe Hagi la Brescia, în Serie A. Fiecare a făcut câțiva pași în spate, dar niciunul n-a regresat până la Sparta Praga.
Sigur, fotbaliștii de atunci erau mai buni. Și imaginea generală a jucătorilor din România permitea mai ușor transferurile, poate și agenții aveau mai multe uși deschise grație numelor mari pe care le reprezentau.
În lipsa valorii din trecut și a altor ingrediente, impresarul lui Stanciu inventează scenarii fantastice. Pesemne că și Anamaria e conștientă de scăderea din cariera lui Nicușor, de publică o listă întreagă cu cluburi care l-ar fi vrut și ele: Al Hilal, Al Wahda, Sivasspor, Beșiktaș, Kasimpașa și Bursaspor.
Și, la capătul înșiruirii turco-arabe: "L-a vrut și Borussia!". Care Borussia? Dortmund, normal. Dar nu l-a luat fiindcă Anderlecht nu-l împrumuta.
Și l-a mai vizitat și Moș Crăciun de curând pe Stanciu, i-a propus să devină președintele Statelor Unite. Nicu l-a refuzat pe Moș, nemulțumit că mandatul era prea scurt.
Între Dortmund și Sparta Praga sunt zeci sau sute de poziții într-o ierarhie europeană! Nu era Dortmund hotărâtă să plătească pentru transfer definitiv, ci era interesată doar de un împrumut? S-ar fi băgat să-l ia definitiv 'Gladbach, Swansea, Torino, oricare club mediu sau submediu dintr-un campionat puternic.
Presa din Cehia l-a primit îngrijorată pe român. "E cea mai mare țeapă din istoria fotbalului belgian!", a remarcat publicația Blesk. Stanciu a eliminat-o pe Sparta Praga din Champions în 2016, el a marcat toate cele trei goluri ale FCSB, apoi s-a vândut la Anderlecht pe 8,8 milioane, pentru ca la 18 luni distanță să coboare la Sparta, pe care o bătuse singur. Se înțelege ceva din parcursul lui?
Contra e mulțumit că mijlocașul are ocazia să joace mai des. După un sezon în care a luptat contra lui Mourinho și a lui Zlatan în Europa League, Nicușor trebuie să confirme cu anonimii de la Vysocina Jihlava și de la MFK Karviná că nu e o țeapă și pentru istoria fotbalului ceh. E mai bine pentru națională? Pentru cota deja tocită a jucătorilor români e sigur foarte rău.
Când Becali va căuta să-l vândă pe Florinel Coman cu 100 de milioane de euro, cum visează, cumpărătorul l-ar putea întreba: "Ce s-a întâmplat cu Stanciu, cea mai mare afacere a ta? De ce a ajuns în Cehia?". "Păi, n-ai auzit povestea de la Anamaria? S-a dus la Sparta Praga fiindcă nu s-au înțeles Anderlecht și Dortmund!". Și lumea o să creadă.
{{text}}