Foști mari sportivi și antrenori din sporturile olimpice reacționează pentru GSP.ro după ce Gazeta Sporturilor de azi a prezentat o investigație legată de premierea cu sume mai mari a sporturilor neolimpice, precum tenisul cu piciorul sau dansul sportiv.
#VEDEMTOT
Gianina Beleagă, campioană mondială la Sarasota, 2017, în proba de dublu vâsle categoria ușoară, ia poziție după dezvăluirile Gazetei:
"Nu sunt ipocrită. Sunt româncă și știu că replica cea mai populară a noastră este "nu sunt bani". Am auzit-o încă de când eram la grădiniță.
Aș fi înțeles dacă n-ar fi fost, însă după ce am citit acest articol, au apărut semne de întrebare, frustrări.
Acum mă întreb în sinea mea: oare nu ar fi trebuit ca la 13 ani, când am început să practic canotajul, să aleg dansul sportiv fiindcă și așa dansul este unul dintre hobby-urile mele?! Așa nu aș mai fi vâslit mii de kilometri, nu mi-aș mai fi pus sănătatea în joc și probabil acum nu aș mai fi scris asta.
Dar cum am spus, dansul este un hobby, însă canotajul este ceea ce mă definește. Aceste situații, chiar dacă nu sunt foarte...plăcute, ne îndeamnă să luptăm mai departe indiferent de probleme, promisiuni, amânări, însă, chiar dacă suntem mereu într-un "glob de sticlă" și nu prea avem contact cu cei dinafară, vedem. Vedem tot!"
Ultimele cuvinte din declarația campioanei mondiale par a fi o aluzie la sloganul mișcării #Rezist, cea formată din cadrul protestelor de stradă ridicate împotriva modificările aduse legilor justiției.
"Sunt recompensate concursuri obscure"
Mariana Bitang, una dintre cele mai titrate antrenoare din gimnastica românească, Corina Ungureanu, fostă campioană mondială la gimnastică și Vasile Filimon, antrenorul campioanelor europene de la tenis de masă, au discutat cu GSP.ro.
Mariana Bitang, antrenoarea legendară de gimnastică a României, a reacționat după dezvăluirile făcute în această dimineață.
„Nici nu pot să comentez această situație. E anormal ce se întâmplă. Singurul sport care a adus două medalii mondiale în probe olimpice anul trecut să nu-și primească banii după mai bine de trei luni de la competiție, în schimb să fie recompensate performațe obținute la concursuri obscure!
Sper să se găsească în final bani și pentru campioanele mondiale de la canotaj!”, a spus Bitang.
"Sunt sporturi unde se împart medalii ca măslinele"
Corina Ungureanu, fostă campioană mondială la gimnastică, nu e de acord cu premierea în exces a sporturilor non-olimpice
- Doamnă Ungureanu, cum vi se par dezvăluirile Gazetei de marți?
- Vă spun sincer, mi-a plăcut deschiderea ministrului Dunca, mi-a plăcut și că a venit la Ploiești pentru a vedea problemele de la clubul unde lucrez, Petrolul. A venit la doar două zile după ce i-am semnalat unele lucruri. Însă ceea ce am citit azi la voi mă întristează.
- De ce?
- Știu că o să supăr prin declarația asta, dar nu sunt de acord cu sporturile care primesc bani mulți și în care se împart medalii ca măslinele. Am mai avut discuții în trecut și despre artele marțiale, despre karate. Apoi, vedem că banii din gimnastică sunt mult mai puțini, deși este un sport în care se fac nenumărate sacrificii, în care antrenamentele sunt foarte grele. Sporturile amintite de voi, tenis cu piciorul, dans sportiv, sunt de masă.
- În plus...
- Chiar m-am bucurat când domnul Dunca a spus că vrea să fie alături de sporturile olimpice. Avem, deocamdată 6-7 sporturi care pot conta la viitoarele Jocuri Olimpice, începând cu gimnastica sau canotajul, scrima, continuând cu judo sau haltere. Ar trebui să avem grijă de sportivi, să îi răsplătim cum se cuvinte pentru efort.
"Așa se întâmplă când legile sunt interpretabile"
Antrenorul campioanelor europene la tenis de masă, Viorel Filimon, spune că sportul său a avut o singură întârziere în 2017
- Domnule Filimon, ce părere aveți că sporturi precum tenisul de picior sau kempo primesc mai mulți bani decât unele sporturi olimpice?
- Domnule, așa este făcută legea. Iar cei care fac premierile se bazează pe lege. Ei sunt responsabili în totalitate, eu nu aș vrea să îmi dau cu părerea. Nu zic nici că-i bine, nici că-i rău, sunt antrenor.
- Totuși, vă simt o nemulțumire când spuneți "așa e făcută legea".
- Da. Așa se întâmplă când legile sunt interpretabile. Se ajunge la situațiile de acum. Dacă ar fi scrise clar și concins, n-ar mai exista discuții.
- Ați avut probleme, întârzieri?
- Una singură, la cadeți, au venit banii cu întârziere, prin noiembrie. La seniori, nu. Doar s-au calculat greșit la câțiva membri ai staff-ului, doctor, maseur, dar s-au reglat până la urmă.
{{text}}