Jurnalista Courtney Nguyen, care lucrează pentru WTA, a discutat cu cele două finaliste înainte de finala de sâmbătă. Simona Halep și Caroline Wozniacki au vorbit despre importanța meciului, dar și despre ideea că indiferent de rezultat vor pleca de la Melbourne mândre și mulțumite de energia pe care au pus-o pe teren.
"Sunt foarte bine, cred că am fost mai emoționată înainte de semifinale, simțeam mai multă presiune, mai multe așteptări. Abia aștept să intru pe tren împotriva Simonei, e o jucătoare extraordinară, evident, e numărul unu. Faptul că există o miză dublă în această finală e o poveste minunată.
Acestea sunt momentele pentru care ne antrenăm, momentele pentru care ne pregătim toată cariera, o să intru pe teren să lupt, să-mi las inima acolo. Și sper să fie de ajuns", a spus daneza. Spiritele în cealaltă tabără erau la fel de ridicate. Simona a vorbit cu calm și maturitate.
"Mă simt bine, sunt un pic obosită pentru că am stat atât de multe ore pe teren. Dar mă simt relaxată, nu simt presiunea meciului, am dormit destul de bine. Aștept meciul de mâine, să mă bucur de el. Vreau să mă concentrez pe mine pentru că este foarte important îmi fac jocul meu".
"Aduni experiență"
Atât Wozniacki, cât și Halep au ajuns la ultimul meci al turneului după ce au fost nevoit să salveze mingi de meci. "În acel punct când adversara mea a avut două șanse de meci, poate mă gândeam oare unde o să zbor. Mă duc acasă? Mă duc direct la Sankt Petersburg? Mai stau în Australia?
Dar după ce am egalat la 40 mi-am spus că trebuie să câștige două puncte la rând ca să mă elimine. Am ajuns la 5-2, am tras adânc aer în piept și am zis că trebuie să apăs pe accelerație, să joc agresiv. Simțeam că e tensionată și știam că nu trebuie să-i dau încredere că mă poate învinge. Sunt mândră de cum am reușit să stau concentrată și să închid acel meci", a spus Wozniacki, referindu-se la partida din turul secund cu Jana Fett.
Ambele au în trecutul carierei lor două finale de Mare Șlem pierdute. Caroline Wozniacki la US Open 2009 și 2014 și Simona Halep la Roland Garros 2014 și 2017. "Felul în care abordez această finală e diferit față de celelate două pentru că din acele experiențe am învățat multe, au mai fost alte meciuri de atunci.
Aduni experiență și te dezvolți, dar vreau să abordez finala așa cum am făcut cu fiecare meci de la Melbourne. Indiferent dacă voi pierde sau câștiga, soarele va răsări din nou duminică, eu voi fi aceeași persoană, voi avea aceiași prieteni, voi fi mândră de mine dacă o să las totul pe teren", a spus cea care a adunat 67 de săptămâni ca lider mondial.
Diferită față de Paris
Simona, care a disputat un ultim act în urmă cu șapte luni, spune că acum lucrurile stau altfel. "E diferită față de Roland Garros, eu sunt diferită, nu mai simt acea presiune, din punct de vedere emoțional poate e la fel pentru că urmează un meci mare mâine, dar încerc și simt că pot să-l iau ca pe un meci normal. Dacă voi reuși, e bine, dacă nu, sunt sigură că dacă voi continua să muncesc la fel o să mai am astfel de ocazii. Voi da tot ce am și cu siguranță voi fi bine indiferent de rezultat", a explicat cea care a ajuns la 16 săptămâni în vârful ierarhie mondiale.
Nevoia de meciuri
Caroline Wozniacki a explicat de ce i-a fost greu în trecut să aibă un parcurs lung la Melbourne. "E greu mai ales pentru mine, am nevoie de mai multe meciuri pentru a-mi găsi ritmul. Jucătorii la care nimeni nu se gândește că au o șansă ajungă departe pentru că nu au nimic de pierdut se simt puternici, au avut un extrasezon bun și nu îi cunoști foarte bine pentru că sunt mulți noi.
De aceea sunt atâtea surprize în primele tururi. Am fost aproape de eliminare, dar am reușit să trec peste acel meci și această experiență mi-a dat calmul necesar pentru următoarele meciuri", a explicat daneza.
"Sunt foarte mândră de cum am reușit să rămân fit pe durata carierei mele, cum am reușit să fiu puternică și să câștig multe meciuri în care a fost nevoie de luptă. Când ajung în decisiv, mă simt bine din punct de vedere fizic, mental. E nevoie de multă muncă și exercițiu fizic. Indiferent dacă am o zi proastă sau una bună, știu că spiritul meu de luptă e mereu acolo"
Caroline Wozniacki"Am spus și în discursul de la Roland Garros că dacă voi munci vor apărea oportunități și iată-mă din nou într-o finală de Mare Șlem. Dacă muncesc și dacă sunt motivată, cu siguranță or să mai vină și alte finale"
Simona Halep"E plăcut să fii într-o finală de Mare Șlem, e un moment mare pentru el muncim în fiecare zi. Știu cum joacă ea, trebuie să dăm tot pe teren și cine e mai bun va câștiga"
Simona Halep
Limite depășite
Simona Halep a abordat un joc mai agresiv la Melbourne. Cum s-a petrecut această schimbare? "Sunt o persoană schimbată, sunt mai bună ca la Roland Garros. Acolo, toată lumea a spus că nu am riscat, că nu m-am dus să-mi iau punctele.
Atunci aceea era limita mea și în opinia mea am făcut tot ce am putut în acel meci, dar n-am putut mai mult, poate din cauza stării emoționale, poate și pentru că în mintea mea nu aveam această idee că trebuie să risc, să iau inițiativa. Acum sunt mai bună, am lucrat la acest aspect. Simt că nu mi-e frică să pierd, câteodată refuz să pierd, să accept că adversara mea e mai bună, de aceea la fiecare meci de aici mi-am împins cât am putut limitele", a spus românca pentru WTA Insider.
Forehand-ul responsabil cu loviturile câștigătoare
Simona a reușit în cele șase meciuri jucate 155 de lovituri direct câștigătoare, dintre care 81 au venit de pe forehand. Lăudată pentru reverul ei, Halep i-a surprins pe toți cu felul în care și-a crescut lovitura de dreapta. "Cred în continuare că reverul este o armă pentru mine pentru că pot încheia punctul în lung de linie sau în cros.
Însă forehandul lovesc destul de puternic, nu am muncit mai mult pentru el, ci a venit natural. Când ai încredere într-o lovitură, atunci simți că poți să lovești de oriunde vrei. Îl simt, simt că e mai puternic, că pot să fac orice cu el. Mă ajută și să construiesc, nu doar să închei punctul. Nu e ușor pentru că multe jucătoare aleargă mult și citesc jocul, așa cum e Kerber, dar chiar și așa, în semifinale am avut multe lovituri câștigătoare cu dreapta", a explicat Simona.
Calmul din lojă și zâmbetul de acasă
Courtney Nguyen a întrebat-o pe Simona cât de mult o ajută prezența mamei în tribune. "Mama e foarte calmă. Darren mi-a spus că se simte foarte relaxat când stă lângă ea pentru că ea nu se agită. Eu sunt diferită la acest aspect. Semăn cu tata, el e chiar mai rău decât mine. E plăcut să o am în lojă, să mă uit la ea în momentele grele, pe fața ei nu se vede nimic.
Sigur, în interior se consumă. I-am spus că alături de ea am ajuns la locul unu și dacă o să câștig trofeul cu ea în lojă, va fi special și că o voi lua cu mine peste tot. Dar mi-a răspuns că nu mai vrea să călătorească anul acesta", a răspuns Simona. Ea a mai dezvăluit ce a făcut-o să zâmbească după victoria cu Kerber: "Am primit o poză și un video cu nepoțica mea. Eram obosită, mă durea capul, picioarele îmi ardeau, dar ea mă face mereu să mă simt bine".
{{text}}