Tenis

AUSTRALIAN OPEN » Cum poate trece Simona Halep peste încă o finală de Grand Slam pierdută

FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru  —  Monday, 29 January 2018

Simona Halep a pierdut sâmbătă finala Australian Open, 6-7 (2), 6-3, 4-6, cu daneza Caroline Wozniacki. Halep a pierdut a treia finală de Grand Slam, însă nu este singura jucătoare care a trecut prin astfel de episoade.

"Încă sunt în tabăra învinșilor și a celor care așteaptă. Poate a patra oară va fi cu noroc", a spus Simona Halep zâmbind ușor amar după înfrângerea în fața lui Caroline Wozniacki. Situația româncei nu este una excepțională. 

Tenisul oferă exemple numeroase din toate categoriile, campioni imenși care înainte au trebuit să treacă prin caznele înfrângerii în finale majore pentru a putea apoi să se bucure cu și mai multă intensitate alături de trofeele strălucitoare. Sau jucători care au muncit, au fost prezenți, dar nu au reușit să-și pună în vitrină o astfel de cupă. 

Înainte de a cuceri primul său titlu major dintr-un total de 18, Roland Garros 1974, Chris Evert pierduse trei finale, Roland Garros și Wimbledon 1973, Australian Open 1974. Imediat însă ce a cucerit Parisul, s-a impus și la Londra, în același an, iar trofeele au continuat să se adune, până-n 1986. 

Cazurile Navratilova și Clijsters

Nici Martina Navratilova nu a avut succes imediat, iar în cazul ei așteptarea a fost mai mare. A pierdut în 1975 în ultimul act la Australian Open și Roland Garros, iar primul ei titlu a sosit abia în 1978, la Wimbledon. În total, a strâns tot 18, ultimul în 1990. 

Din generațiile mai apropiate, un exemplu interesant e cel al lui Kim Clijsters. Ea a cedat în patru finale, Roland Garros 2001 și 2003, US Open 2003 și Australian Open 2004, abia apoi a putut îmbrățișa o cupă de Grand Slam, US Open 2005. Mai târziu, revenită după retragerea temporară, a câștigat alte trei titluri, US Open 2009 și 2010, Australian Open 2011.

Alte jucătoare au disputat finale majore, dar nu au ajuns la trofeu. Elena Dementieva, spre exemplu, a jucat în 2004 în ultimul act atât la Roland Garros, cât și la US Open. A pierdut de fiecare dată în faţa unei compatrioate, apoi nu s-a mai apropiat de vreun trofeu de Mare Șlem. Dinara Safina a jucat și ea de 3 ori cu cupa în vizor, fără a o putea atinge însă. La Australian Open 2009, Roland Garros 2008 și 2009 ea a fost acolo, în finală, dar nu a câștigat, iar rezultatele ulterioare au scăzut mult. 

Simona Halep a dovedit de mai multe ori că se poate recupera după situații similare. A devenit numărul unu mondial la a patra încercare, după înfrângeri dureroase. Lumea tenisului are încredere că românca va reuși într-o zi să zâmbească lângă un trofeu de Mare Șlem. "Cu siguranță, dacă voi continua să muncesc la fel și să joc la fel, voi fi din nou într-o poziție ca aceasta", a spus încrezătoare Halep. 

Exemple la băieţi 

Unul dintre cazurile cele mai notorii e al lui Ivan Lendl. Jucător extrem de valoros al anilor '80, el a pierdut 4 finale majore, Roland Garros 1981, US Open 1982, Australian Open 1983 și US Open 1983, înainte de a reuși să câștige una. S-a impus la Paris, în 1984, apoi și-a dus totalul carierei la 8 trofee de Grand Slam.

Cel pe care l-a antrenat, Andy Murray, a suferit la fel înainte de a ajunge campion de Mare Șlem. US Open 2008, Australian Open 2010 și 2011, Wimbledon 2012 sunt finalele ratate, dar în 2012, la US Open, a spart seria neagră, iar acum are 3 trofee majore în vitrină. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.