Narcisa Lecușanu, fosta mare jucătoare, 41 de ani, membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale, vrea să revigoreze handbalul românesc. Are încredere că va ieși președinte pentru că nemulțumirile sunt foarte mari vizavi de ceea ce se întâmplă.
Bătălia pentru șefia Federației Române de Handbal se va da pe 14 februarie între trei foști mari internaționali ai României. Între Robert Licu și Alexandru Dedu s-a interpus vicecampioana mondială Narcisa Lecușanu (41 de ani), o jucătoare care a avut o carieră internațională extraordinară.
Lecușanu a fost aleasă, de curând, și membru în Comitetul Executiv al forului internațional (IHF). Vrea să ajute din această postură. Spune că lumea handbalului românesc e scârbită de ceea ce se întâmplă în ultimul timp, tot mai mulți oameni din fenomen rugând-o să-și depună candidatura.
- Narcisa, ce te-a făcut să candidezi pentru președinția federației?
- Mai multe aspecte. În primul rând, delăsarea vizavi de tot ce se întâmplă la handbalul juvenil. Am vorbit cu foarte mulți oameni, de când m-am hotărât să intru în hora asta, și sunt nemulțumiți. Știam asta pentru că am avut mandatul de vicepreședinte. Mi-am dat demisia pentru că nu puteam să fac nimic pentru handbal. Nu aveam putere de decizie, iar în Consiliul de Administrație nu discutam despre handbal.
-Dar ce se discuta în Consiliul de Administrație?
- Dezbateri aleatorii, în funcție de un inters sau altul. Nici nu vreau să-mi mai amintesc, că au trecut doi ani de liniște. În acest timp am avut contact la nivel de administrație centrală, la nivel de federație europeană și internațională. Mă simt pregătită și cred că pot fi un președinte bun pentru handbalul românesc.
- Ți-e teamă de aranjamente politice?
- Nu mi-e teamă. Mă bazez pe oameni, voturile sunt la ei. Cluburile care au drept de vot pot decide pentru soarta lor!
- Acum patru ani nu puteau decide? Și au fost voci care au spus că s-a câștigat politic!
- Eu cred că va trebui ca grupările cu drept de vot să decidă în favoarea lor, gândindu-se la handbal. Altfel vor mai trece patru ani și voi primi aceleași telefoane. Din punctul meu de vedere, dacă mai trec patru ani așa, nu mai avem ce lucra pentru că lumea e scârbită. Antrenori nemulțumiți, fără cursuri de perfecționare, fără posibilitatea de a ajunge la un curs de Master Coach organizat de EHF, regulamente care sunt interpretate la voia întâmplării sau la dorința unuia sau altuia. Așa ceva pe mandatul meu și a celor care decid să fiu acolo nu vreau să se întâmple și cu siguranță, pot promite, că nu se va întâmpla.
- Ce te-a nemulțumit cel mai mult la actuala conducere?
- Neglijența față de handbalul juvenil, pentru că până la urmă ei sunt viitorul. Apoi, mă gândesc la competiții, la antrenori. Câți antrenori la nivel de copii pot face licența Master Coach? Eu am gândit și pentru ei în perspectivă, să-i ajutăm cu burse. Din 2020 federația europeană vrea să aibă pe bancă, la marile competiții, doar antrenori cu licență. Asta înseamnă că nu vom avea niciodată români pe bancă? Eu cred că trebuie să le deschidem ușile.
- Măsuri concrete pentru revigorarea handbalului?
- În primul rând, uitându-mă la nivel european, ar fi eliminarea taliei. Talia mi se pare un impediment pentru a avea mai multe echipe în competițiile de copii. Va fi o șansă pentru orice copil de a face handbal și dacă nu are talie. Dinamica jocului de azi îți permite. Mă uitam lă băieți, acum la Europene, cât de scundă e Suedia!
- Asta o spui tu, care toată viața ai fost avantajată de talie, începând de la juniori!
- Am fost avantajată, dar cele scunde au alte calități, abilități fizice, sunt mai rapide. Se compensează. Să mă compar cu Alice Elisei, ea la 1,70 metri, eu la 1,85 metri? Există o diferență, dar asta nu înseamnă că ea nu a putut fi campioană. E timpul să le dăm speranțe tuturor copiilor. Pentru marea performanță se vor alege singuri, scunzi sau înalți! Mă gândesc și la o motivare a antrenorilor care au talii. Pentru că un jucător mai înalt presupune mai multă muncă, sunt mai înceți, nu au îndemânare. Și trebuie să-i ai, că sunt utili în echipe.
- Ai început o campanie electorală să vorbești cu oamenii, la cluburi?
- Din păcate, nu! Strategic, cred eu, data alegerilor, 14 februarie, a fost anunțată târziu, în ianuarie, pentru ca noi, contracandidații, să nu avem timp să discutăm cu lumea handbalului. Am avut în acest timp și două întâlniri, una la federația internațională, din 13 în 15 ianuarie, la Zagreb, și alta, un Comitet Executiv la federația europeană. Luni seara m-am întors. Acolo a avut loc și Conferința președinților federațiilor naționale. Lucruri care ar trebui să ne intereseze, pentru că tema a fost "dezvoltarea handbalului masculin în perspectiva Campionatului European cu 24 de echipe".
- Handbalul românesc a fost angrenat în mai multe scandaluri, cu regulamente, premieri, antrenori străini. De ce crezi că se întâmplă aceste lucruri?
- Pentru că regulamentele sunt lăsate special să fie interpretabile! De aceea mi-am propus să revizuim regulamentele cu oameni de specialitate, cu juriști la masă. Să creăm regulamente mai puțin interpretabile, statutul va trebui și el updatat. Cei doi vicepreședinți să aibă mai multă responsabilitate, nu doar dreptul de vot din Consiliul de Administrație. Sunt multe elemente la care m-am gândit.
- Sună bine la nivel declarativ.
- Nu e vorba de asta. Voi, ziariștii, sunteți mulțumiți de transparența din federație? Cum aflați ce se întâmplă la Consiliile de Administrație? Iese careva de pe acolo și spune ce a înțeles sau ce vrea să spună. Nu, de acum, toate minutele de la Consiliul de Administrație să fie publicate pe site! Dacă e scris negru pe alb, nu mai sunt speculații.
"Actualul președinte ar fi trebuit să demisioneze!"
- Ar fi ideal!
- Da, și nu se poate realiza? Apoi mai e ceva. Avem contracte mari la antrenori? Știe cineva câți bani iau antrenorii loturilor naționale la toate categoriile de vârstă? Sunt speculații. De ce trebuie asta? Eu trebuie să-i dau posibilitatea unui antrenor român să știe ce poate câștiga dacă va ajunge acolo.
-Tu le vei face publice? Vei spune că Xavi Pascual câștigă 10 lei?
- Da! Dacă avem nevoie de Xavi Pascual să revigoreze handbalul românesc, trebuie să știe lumea de ce și câți bani primește.
- Nu porniți cu un handicap, tu și Robert Licu? Pentru că vor vota toți președinții Asociațiilor Județene de handbal, care acum sunt observatori, vor vota președinții Asociațiilor de Arbitri. Ei sunt bine mersi în actualul mandat!
- Am înțeles. Clar, pornim cu un handicap, suntem contracandidații președintelui în activitate. Statutul spune că nu ar fi trebuit să mai fie angajat. Președintele ar fi trebuit să aibă depusă demisia ca să fim loiali ca și candidați, să avem aceleași șanse. El își folosește toate armele, toate resursele, prin prisma funcției pe care o deține.
- Ai fost propusă și susținută de federația română la funcția de membru în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal. Crezi că dacă s-ar fi știut că tu vei candida la președinție, ai mai fi fost sprijinită?
- Asta trebuie să vă răspundă președintele în exercițiu. Ar fi o speculație, dar atât timp cât m-a propus, nu pot să-i reproșez nimic. Tot ce se întâmplă la nivel de EHF și IHF trece prin federațiile naționale. Și de asta mă doare cel mai mult. Că șansa noastră este zero acolo, zero. Zero, zero! Niciun lector, niciun arbitru, niciun observator.
- Am avut arbitri care au arbitrat finala mică a Campionatului European acum, am avut observator în Croația. Cum să nu avem? Nu s-au dus acolo în nume personal!
- Am avut, dar întrebați-i care e meritul federației, ce sprijin au avut? La Mondialul din decembrie ce am avut, la fete? Aici este relația lor umană cu ceilalți. Fiecare cu relațiile pe care și le-a creat el.
- Dacă vei pierde în primul tur, vei susține pe cineva din cei doi rămași?
- Da, pe Robert Licu! Pentru că e nevoie să schimbăm lucrurile care nu s-au întâmplat sau merg prost.
- Vizavi de salariile care se vehiculează în federație. Ce se va întâmpla pe perioada ta dacă ajungi acolo?
- Lasă-mă să ajung acolo! Sper să demonstrez că se poate și altfel, am promis transparență, nu am nimic de ascuns. Intru în federație doar ca să ajut handbalul.
- Fiecare și-a anunțat o echipă. Tu faci echipă cu Mariana Târcă și Daniel Georgescu, care vor candida pentru posturile de vicepreședinte?
- Oamenii vor vota așa cum cred ei că le va fi mai bine, în favoarea handbalului. Eu tot ce pot să spun e că voi face echipă cu absolut oricine vrea să facă handbal. Cei care vor să îmbunătățim lucrurile.
- Consiliul de Administrație de acum e format în proporție de 80 la sută din arbitri și foști arbitri!
- E vina celor care votează. Va trebui discutat. În momentul în care voi fi acolo, sunt foarte multe de discutat și de schimbat. Dacă sunt votați de reprezentanții cluburilor? Ei își expun punctul de vedere. Eu vreau să dezbat statutul, cu ei, cu cluburile, de la mic la mare.
- Nu e un conflict de interese când unul sau doi vicepreședinți sunt reprezentanții unor cluburi?
- Dacă am avea un Consiliu de Administrație neutru ar fi extraordinar. Sunt și arbitri și observatori care urmăresc interesele unor cluburi sau altele. Votăm într-un fel sau altul? Uităm ce am aprobat cu câteva luni în urmă! Reprezintă interesul unui club? Dar aici decide iar Adunarea Generală. Cei care candidează sunt cunoscuți, oamenii știu ce pot fiecare.
"Cluburilor le e teamă să mă propună!"
- Ce club te-a propus pe tine?
- Cred că niciun club nu a avut curaj să mă propună. Pe mine m-a propus AJH Bihor. Au fost telefoane multe de susținere, dar...
- Există frică de a se expune? În situația în care vei pierde alegerile să nu se întoarcă totul împotriva lor?
- Da, cred că există această teamă. Am discutat cu mulți oameni și mi-au spus că dacă nu ies eu, se va întoarce bumerangul. De aceea le-am transmis să nu se expună.
- Actualul președinte a făcut câteva mișcări strategice. A numit-o pe Cristina Vărzaru în funcția de secretar federal, post nou-înființat. Apoi, doi jucători cu imagine bună pentru vicepreședinți: Steluța Luca și Ionuț Stănescu. Au fost mișcări de imagine?
-Da, clar. Patru ani de zile putea să se gândească la mișcările astea. Vărzaru mi-a fost colegă, o admir, e un om care știe handbal. Putea să fie mai devreme acolo. Nu vorbesc de Rudi, că el abia s-a retras. Și nu putea face altceva decât handbal! Dar eu, repet, dacă voi fi aleasă, și Rudi Stănescu, de exemplu, va fi ales, voi lucra cu el. Să rezolvăm problemele handbalului, nu problemele Constanței sau mai știu eu cărui club.
- Ai un moto pentru alegeri, pentru oameni?
- Repet, nu am apucat să discut cu ei față în față. Îi voi suna, le voi trimite mailuri. E important ca oamenii să-mi știe ideile. Mi-am arătat disponibilitatea vizavi de handbalul românesc, sunt aici, vreau să merg împreună cu toți cei care lucrează în handbal. Și ăsta mi-e și motoul, "Numai împreună putem revigora handbalul românesc!"
4 limbi străine vorbește Narcisa Lecușanu, învățate în perioada în care a activat ca jucătoare în străinătate: germană, sârbă, daneză, engleză
1 ana ocupat Narcisa Lecușanu funcția de secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului în mandatul în care ministru era Elisabeta Lipă
"În mandatul meu va fi transparență totală. Salariile vor fi publice, inclusiv cele ale antrenorilor echipei naționale. Nu am nimic de ascuns"
"Dacă voi ieși din primul tur, îl voi susține pe Robert Licu. Pentru că e nevoie de o schimbare, lucrurile merg foarte prost în handbal"
"Nu mi-e teamă de o luptă politică. Oamenii de handbal au văzut ce s-a întâmplat când au votat alții în locul lor. Cred că acum ei au un cuvânt de spus"Narcisa Lecușanu
{{text}}