QPR ar putea să nu fie cel mai cunoscut nume în fotbalul englez. În afara Mării Britanii, poate că mulţi nici nu au auzit de existenţa lui. Dar, în 5 ani lucrurile s-ar putea schimba radical. Mai nou, lui Queens Park i s-a pus de către presă eticheta de "cel mai bogat club din lume". Sînt vremuri minunate pentru suporterii de pe Loftus Road, iar în timpul pe care îl vom petrece împreună sper să fim martorii unei deveniri incredibile.
Clubul a fost format în 1882 sub numele de St. Judes, care avea să fie schimbat în Queens Park Rangers doar 4 ani mai tîrziu. După ce a jucat pe nu mai puţin de 8 arene distincte, echipa s-a mutat în cele din urmă pe stadionul actual, Loftus Road din cartierul Sheperds Bush, în vestul Londrei.
Trei oameni au fost fundamentali pentru intiiul mare succes al echipei, în 1967. În primul rînd, legendarul manager Alec Stock, venit pe Loftus Road în 1959. Apoi, carismaticul director Jim Gregory, omul care a preluat clubul în 1965. Ultimul dar nu cel din urmă avea să fie Rodney Marsh. Sosit la QPR în 1966, Rodney a cucerit încă de la primele sale apariţii în tricoul alb-albastru şi este cunoscut printre suporteri drept unul dintre cei mai iubiţi fotbalişti din istorie. În sezonul imediat următor transferului sau, Rangers a reuşit să uimească. Şi nu doar în Third Division ( League One astăzi, al treilea eşalon al fotbalului englez). "Oamenii Reginei" au învins şi în prima ediţie de Cupa Ligii disputată pe proaspăt inauguratul Wembley, socind ierarhiile.
Într-o partidă teribilă, Rangers, cu două ligi mai jos decât mult mai celebra lor adversară, West Bromwich Albion, era condusă după 45 de minute cu 2-0. Dar, inspirată de incredibilul Marsh, QPR a intrors rezultatul şi a marcat 3 goluri pînă în finalul jocului, producînd una dintre cele mai mari surprize din istoria de pînă atunci a fotbalului britanic.
Sub conducerea lui Jim Gregory, Queens Park Rangers a devenit un club de primă mină. În 1974, Dave Sexton, care avea să antreneze apoi pe Manchester United, a fost numit manager şi a construit cea mai bună echipă din istoria lui QPR. Chiar dacă Marsh s-a transferat la Manchester City, atacantul a fost înlocuit de unul dintre cei mai talentaţi şi carismatici fotbalişti produsi vreodată de Anglia: Stanley Bowles. Chiar marele George Best a spus cindva despre Stanley că se numara printre liderii generatiei sale si l-a nominalizat printre fotbalistii alaturi de care si-ar dori sa evolueze.
Bowles a făcut un cuplu extraordinar pe teren cu Gerry Francis (care mai tîrziu a purtat chiar banderola de căpitan al reprezentativei Angliei), ducind-o pe Rangers pînă în lupta pentru locurile fruntase ale primei ligi. În sezonul '75 - '76, spectacolul QPR i-a determinat pe specialişti să afirme că noua senzaţie a Albionului se număra printre cele mai valoroase formaţii din Anglia, şi chiar din Europa. Pentru a înţelege mai multe despre ce însemna QPR în acele timpuri, priviţi golul marcat de Francis în partida inaugurala a sezonului, 1-0, acasa,cu Liverpool.
http://www.youtube.com/watch?v=5wiPgqG4Ark
Pe parcursul întregului sezon, Rangers şi-a construit statutul de favorită la cîştigarea titlului de campioană. După ultima partidă a stagiunii, eram pe primul loc, dar Liverpool mai avea o restanţa de jucat. Din păcate, victoria "cormoranilor" ne-a dus pe doi, la un singur punct în spatele gruparii de pe Anfield. A fost totuşi cea mai bună performanţă de care suporterii lui QPR s-au bucurat în 120 de ani de fotbal alături de "oamenii reginei".
Accederea în sferturile de finală ale Cupei UEFA în sezonul următor şi finala de cupă din anul centenarului - sub comanda viitorului antrenor al Angliei şi al Barcelonei., Terry Venables - au fost singurele succese pentru un club pe care gloria părea să-l fi uitat. De asemenea, am putea aminti faptul că Rangers este prima echipă engleză care a avut gazon artificial, pentru puţin timp însă deoarece varianta a fost considerată neinspirată şi abrogata după doar cîţiva ani.
Începutul anilor '90 a reprezentat o perioadă inedită în existenţa clubului. Fundaşul Paul Parker, unul dintre cei mai buni oameni ai "naţionalei" la Campionatul Mondial din 1990, şi fantasticul atacant Les Ferdinand, au fost vinduti pe sume importante unor echipe cu bugete şi pretenţii mult mai mari. Rangers a înregistrat în tot acest timp o serie de rezultate memorabile sub comanda lui Gerry Francis (acum manager). Cel mai important moment este probabil victoria obţinută pe Old Trafford , 4-1, pe 1 ianuarie 1992, împotriva marelui Manchester United la capătul unui joc extraordinar făcut de echipa noastră.
Lucrurile au început să se schimbe, însă, o dată cu cedarea lui Les Ferdinand la Newcastle în 1995. Cele 6 milioane de lire sterline obţinute în schimbul său au fost irosite de noul manager, Ray Wilkins, iar Rangers a retrogradat în liga secundă la finalul campionatului. Următorii 6 ani au fost un coşmar. Problemele financiare au ameninţat chiar existenţa clubului, managerii şi jucătorii s-au schimbat anual, iar singurul lucru la care puteam spera a fost evitarea retrogradarii. În cele din urmă, inevitabilul s-a produs în 2001, cînd QPR s-a întors în cea de-a 3-a ligă a fotbalului englez, pentru prima oară în mai bine de 30 de ani.
În ciuda dificultatilor încă existenţe, noul manager, Ian Holloway, a început reconstrucţia echipei, şi a reuşit performanţa calificarii în play-off la finalul sezonului 2002-2003. Am pierdut în faţa lui Cardiff, în prelungiri, dar lucrurile păreau pornite în direcţia corectă. Anul următor, am reuşit în sfîrşit promovarea în Championship League, divizie unde ne aflăm şi astăzi.
La începutul sezonului în curs, QPR se confrunta cu cele mai mari probleme financiare din istorie. Dacă ar fi să credem zvonurile, am putea afirma că în septembrie, Rangers a fost la un pas de colaps. Apoi, totul s-a schimbat. Magnaţii din Formula 1, Flavio Briatore (cu o avere estimată la 100 de milioane de lire) şi Bernie Ecclestone ( care conform aceloraşi evaluări are resurse de aproximativ 2,2 miliarde) au cumpărat clubul. În doar cîteva luni, lor li s-a alăturat şi indianul Lakshmi Mittal, al cinncilea om al planetei din punct de vedere al averii (25 de miliarde de lire), care a cumpărat la rindu-i 20% din actiunile societăţii.
Subit, QPR a fost salvată. Şi nu doar atît, pentru că noii patroni sînt hotărîţi să ducă echipa în Premier League şi apoi în Liga Campionilor. Luigi De Canio a fost numit manager, iar în această iarnă lotul a fost îmbogăţit cu jucători în valoare de 4 milioane de lire.
Sînt vremuri extraordinare pentru a fi suporter al lui QPR. Sperăm că proiectul nostru să va stîrnească interesul, iar jurnalul pe care îl voi ţine aici să va incite şi să vă ofere informaţii cît mai interesante din viaţă clubului nostru. RANGEEEERS!
{{text}}