GSP reface tabloul celor 6 ani pe care actualul candidat la Casa Fotbalului i-a petrecut ca director general al Federaţiei Române de Fotbal.
Ionuţ Lupescu şi-a depus candidatura pentru a deveni preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal. Dacă va câştiga la alegerile din 18 aprilie, atunci Lupescu se va reîntoarce la Casa Fotbalului după aproape 7 ani. A fost în structura de conducere a FRF în perioada noiembrie 2005 - august 2011.
Timp de 6 ani şi 9 luni, Lupescu a îndeplinit un rol extrem de important, a fost director general. În momentul în care a fost validat de Comitetul Executiv, atribuţiunile lui includeau: departamentele juridic, internaţional, financiar, sportiv şi marketing. Mai mult, la începutul lui 2009, după ce Mircea Sandu a fost diagnosticat cu cancer la colon, Naşu i-a predat toate atribuțiile lui Ionuţ, inclusiv dreptul de semnătură, dar şi numirea selecţionerului.
Cum arată radiografia mandatului lui Lupescu? Necenzurat, cu bile albe şi bile negre, cu toate jocurile de culise şi de suprafaţă pe care le-a făcut:
Echipa lui Lupescu în 2005:
Ionuţ Lupescu - director general
Florin Prunea - relaţii internaţionale
Miodrag Belodedici - director tehnic loturi tineret şi juniori
Daniel Prodan - team manager naţionala de seniori
1. NUMIREA SELECŢIONERULUI / BILĂ NEAGRĂ
Refuzat de Il Luce...
În aprilie 2009, Piţurcă a fost demis de la naţională, iar Lupescu a fost mandatat de Mircea Sandu să facă o propunere de înlocuitor. Lupescu s-a întâlnit într-un hotel din Marsillia cu Mircea Lucescu, căruia i-a propus postul. Atunci antrenor la Şahtior, Il Luce a refuzat!
... l-a refuzat pe Hagi...
Întors la Bucureşti, Lupescu a avut pe masă varianta Hagi, care era liber de contract. Mai mult din orgoliu, Lupescu nu l-a dorit pe Hagi, cu care nu s-a aflat niciodată în relaţii extrem de apropiate. În plus, Lupescu îşi dorea după foarte mulţi ani un antrenor care să provină din şcoala lui Dinamo.
... şi l-a pus pe Răzvan, la dorinţa lui Il Luce
În hotelul din Marsillia, Lupescu a primit un refuz de la Il Luce, dar în acelaşi timp Lucescu i-a făcut o propunere: "Eu nu vin, dar pune-l pe Răzvan!". Lupescu a mers pe această idee, era şi foarte bun prieten cu Răzvan, pe care l-a instalat ca "principal".
L-a blocat pe Oli, l-a salvat pe Luce jr.
În primăvara lui 2011, după ce România pierduse cu Bosnia în deplasare, Mircea Sandu îl contactase pe Olăroiu pentru a-l pune în locul lui Răzvan. Oli i-a dat acordul verbal, având promisiunea lui Naşu' că Luce jr. va fi demis în Comitetul Executiv. Lupescu a aflat de planul lui Sandu şi a reuşit să blocheze debarcarea lui Răzvan, iar varianta Olăroiu a picat. După numai câteva luni, Răzvan a decis să demisioneze de la naţională!
Lucescu jr. a fost ca Daum
Lupescu s-a păcălit cu varianta Răzvan Lucescu selecţioner la fel cum au făcut Andrei Vochin şi actuala FRF cu numirea lui Daum. Prestaţia naţionalei sub comanda lui Lucescu jr. a fost dezastruoasă. În preliminariile CE 2012, după 6 meciuri, România era pe locurile 4-5, la egalitate de puncte cu Albania.
Grupa de CE la momentul plecării lui Lucescu Grupa de CM la momentul plecării lui Daum:
1. Franţa 13p 1. Polonia 19p
2. Bosnia 10 2. Danemarca 16
3. Belarus 9 3. Muntenegru 16
4-5. Albania 8 4. România 9
România 8 5. Armenia 6
6. Luxemburg 4 6. Kazahstan 2
A atras antipatia şi răzbunarea fraţilor Becali
Numirea lui Răzvan Lucescu a însemnat pentru Lupescu, FRF şi echipa naţională intrarea într-un adevărat război împotriva lui Ioan şi Victor Becali. Aceştia se aflau în conflict deschis cu familia Lucescu, după ce Il Luce îi driblase atunci când Ahmetov l-a instalat la Şahtior, deşi fraţii îi facilitaseră intrarea în Turcia, întrucât ei l-au recomandat la Galatasaray în anul 2000. Au urmat atacuri frontale şi violente la adresa lui Lucescu jr, unele chiar abjecte: Giovanni l-a acuzat inclusiv că e swinger!!!
2. ATITUDINE DE CONDUCĂTOR / BILĂ NEAGRĂ
Declaraţie-gafă şi l-a îndepărtat pe Rădoi
În 2010, Lupescu a fost autorul unor declaraţii extrem de neinspirate, care au produs un mare scandal la echipa naţională. "Din păcate, unii jucători evoluează în campionate foarte slabe şi randamentul lor scăzut la naţională e influenţat de nivelul la care joacă în echipa de club", a spus Lupescu. Trimiterea era clară la Rădoi, care plecase de un an în Arabia Saudită, la Al Hilal. Rădoi a izbucnit atunci şi a anunţat în mod clar: "Cât timp va fi Lupescu la FRF eu nu mai calc la naţională". Ceea ce s-a şi întâmplat!
3. DELEGAREA ARBITRILOR / BILĂ ALBĂ
A promovat şi a apărat arbitrii tineri
Comitetul Executiv a decis în iunie 2007 să-l delege pe Ionuţ Lupescu să se ocupe de delegarea arbitrilor la meciurile din Liga 1 în sezonul 2007-2008. Prima delegare pe care a făcut-o a fost la Supercupa României şi a fost una cu adevărat revoluţionară: Istvan Kovacs, care avea numai 22 de ani!!! Lupescu a insistat pentru promovarea lui inclusiv pe lista FIFA şi l-a susţinut şi pe Ovidiu Haţegan, care era şi el foarte tânăr atunci, numai 27 de ani. Haţegan şi Kovacs sunt astăzi primii doi arbitri români în ierarhia UEFA!
N-a fost "îndoit" de patroni
Lupescu a reuşit să le ţină piept finanţatorilor într-o vreme în care arbitrajul încă se afla într-o zonă gri. A intrat în conflict cu majoritatea şi nu s-a ferit să le răspundă dur atunci când a fost acuzat. Un exemplu, Copos l-a arătat cu degetul că face jocurile adversarelor, iar Ionuţ a replicat: "Copos este cel care a legalizat şpaga! Păi, la începutul anilor '90, anii 91-92-93, Copos le-a făcut magazine Samsung unor arbitri. E vorba de vreo trei-patru. Mai târziu, UEFA nu a mai permis ca arbitrii să aibă afaceri cu patronii de cluburi".
Cu el, Dinamo a pierdut supremaţia...
Deşi la începutul sezonului 2007-2008 aproape toţi îl acuzau că va face jocurile lui Dinamo şi că trupa prezidată de Borcea va avea şi mai mare influenţă la arbitri, Dinamo nu doar că nu şi-a putut apăra titlul de campioană, dar a terminat abia pe locul 4, după CFR, Steaua şi Rapid. A fost primul sezon, după 17 consecutivi, în care Provincia a câştigat titlul în faţa Bucureştiului. Trecutul dinamovist nu l-a înmuiat pe Lupescu, nu și-a ajutat clubul favorit.
... după el, potopul
În schimb, în chiar primul sezon în care Lupescu nu s-a mai ocupat de delegări a fost provocat cel mai mare cutremur din arbitrajul românesc de după '89. în primăvara lui 2009, Gheorghe Constantin "Vîlcea", care era şef la CCA, a fost arestat, alături de Penescu şi mai mulţi arbitri, în frunte cu Corpodean şi Bogaciu. Ulterior ei au şi fost condamnaţi la închisoare, cu executare sau suspendare, pentru fapte de corupţie în arbitraj!!!
4. SCHIMBĂRI DE REGULAMENT / BILĂ ALBĂ
N-a mai permis premierea
La solicitarea lui, FRF a schimbat un punct de regulament extrem de important. A interzis patronilor să ofere premieri altor echipe. Totul a plecat după scenele din finalul sezonului 2005-2006, când Gigi Becali a urmărit autocarul Gloriei Bistriţa prin Bucureşti, după care, în faţa camerelor TV, le-a oferit avantaje materiale jucătorilor lui Jean Pădureanu în cazul în care vor încurca Rapid în meci direct. Lupescu a reuşit să introducă în regulament amendarea acestor practici şi aşa s-a ajuns ca gestul lui Becali de a trimite valiza cu bani, după 2 ani, la Cluj, pentru fotbaliştii Universităţii, să fie sancţionabil!
A blocat jucătorii să joace la pariuri
Tot Lupescu a fost cel care i-a propus lui Mircea Sandu să fie introdus în regulament un punct prin care să li se interzică fotbaliştilor din Liga 1 să pariere pe meciurile din campionat. Scena care a provocat această modificare a fost cea în care Mirel Rădoi, în mai 2006, a prezentat ziariştilor un teanc de bilete la pariuri, în care mizase 2 solist la meciul CFR - Rapid 1-3, în antepenultima etapă a acelui sezon. "Uitaţi biletele, ştiam că va câştiga Rapid, am luat 70 de milioane fiindcă a ieşit 2 solist", a spus Mirel, în timp ce arăta biletele. Practic susţinea că CFR - Rapid a fost blat!
5. MANAGER DE COMPETIŢII / BILĂ ALBĂ
A rebranduit Cupa României
O acţiune importantă bifată de Lupescu la FRF a fost să şteargă de praf principala competiţie internă organizată de FRF, Cupa României. Prin mai multe acţiuni de marketing:
1. La mai puţin de un an de când Lupescu a devenit director general, FRF a semnat un parteneriat cu Ursus Breweri, parte a grupului SAB Miller, care avea în portofoliu şi Berea Timişoreana. Competiţia a devenit Cupa României Timişoreana şi s-au oferit premii importante echipelor
2. Pentru sezonul 2010-2011, Puma a realizat prima minge oficială din istoria competiției, PowerCat
3. Lupescu a fost cel care a schimbat regula că finala trebuie să se joace numai în Bucureşti, iar pe timpul mandatului său s-a jucat numai în provincie:
- 2007, Timişoara: Rapid - Poli Timişoara 2-0
- 2008, Piatra Neamţ: CFR - Urziceni 2-1
- 2009, Târgu Jiu: CFR - Poli Timişoara 2-1
- 2010, Iaşi: CFR - FC Vaslui 5-4 (penalty-uri)
- 2011, Braşov: Steaua - Dinamo 2-1
6. JOCURI DE CULISE / BILĂ NEAGRĂ SAU ALBĂ?
Imixtiune nepermisă sau intervenţie pentru o cauză morală!?
În vara lui 2008, Steaua şi Gigi Becali au ajuns la comisiile FRF în celebrul caz "Valiza". Prima instanţă a decis depunctarea Stelei cu 7 puncte. Urma Comisia de Apel, unde preşedinte era Daniel Florea, finul lui Lupescu. La acel moment au existat informaţii, confirmate ulterior, că Lupescu a făcut presiuni la Florea pentru a menţine decizia de la prima instanţă. A fost acuzat, în general de tabăra pro-Steaua, că gestul lui a sunat a imixitiune la care nu avea dreptul, dar a şi fost apărat de multe alte persoane că a pledat pentru un verdict care părea a fi cel moral.
Daniel Florea a întors însă toate sancţiunile de la prima instanţă şi l-a salvat pe Gigi Becali. A urmat o scenă, dezvăluită de Cătălin Tolontan la vremea respectivă, care îl pune pe Lupescu într-o lumină controversată. Joi, 3 iulie, Comisia lui Florea a anulat sancţiunile, iar seara, Florea a mers să joace fotbal cu prietenii. "Când am ieşit de pe teren şi m-am uitat pe telefon, aveam o groază de apeluri de la Lupescu", a povestit șeful comisiei. Florea l-a sunat pe Ionuţ şi a avut loc următorul dialog:
Lupescu: Băi, finule, ce tâmpenie ai făcut!
Florea: Ionuţ, uite cum stau lucru…
Lupescu: Lasă-mă în pace, că nu se poate aşa ceva! E o decizie aiurea!
Florea: Ionuţ, mă enervezi! Tu ai văzut dosarul? E o încropeală! Dacă mergeam în continuare pe corupţie la Steaua am fi fost vulnerabili în orice tribunal civil din lumea asta! Ştii ceva? Eu cred că Borcea ţi-a băgat astea în cap!
Convorbirea s-a încheiat brusc! Lupescu se afla cu Cristi Borcea la Porto Cervo, în Sardinia. La scurt timp, Kaiserul a trimis un mesaj pe mobilul lui Daniel Florea: "Dacă vii și tu în concediu aici, eu şi Flori plecăm!". La scurt timp, Lupescu l-a demis pe Florea din fruntea Comisiei.
L-a trădat sau l-a ajutat pe Mircea Sandu!?
În 2011, Lupescu era deja foarte bine ancorat la UEFA. Făcea parte din Comisia de Disciplină şi îşi crease multe relaţii la Nyon. I-a făcut lobby lui Michel Platini, care a câştigat fără emoţii, după care au urmat alegerile pentru componenţa Comitetului Executiv, la care participa şi Mircea Sandu. Dintre participanţi, fiecare avea nevoie de minimum 27 de voturi pentru a fi ales. Naşu' a luat numai 22 în primul tur. A fost momentul în care Lupescu s-a dovedit decisiv în discuţiile care au urmat, iar ulterior, în turul 2, Sandu a strâns suficiente voturi.
Totuşi, Mircea Sandu l-a acuzat ulterior pe Lupescu că a fost cel care l-a determinat pe Burleanu să aibă o atitudine ostilă față de el şi să nu-l mai propună pentru un nou mandat în Comitetul Executiv, în 2015! "Ori s-au făcut presiuni foarte mari, ori oamenii sunt trădători! Şi sunt destui pe lumea asta, iar noi, prin gena noastră, suntem trădători. Asta e viaţa! Ionuţ Lupescu a fost primul, în 2011. Nu mai este Sandu Mircea la Comitetul Executiv al UEFA, presa îl face praf, îşi dă demisia şi venim noi. Eu am vrut să am o relaţie normală cu Ionuţ, ne-am mai văzut la UEFA. Dar alimentându-l pe Burleanu cu tot felul de idei şi teme, nu e în regulă. Pentru că eu am fost preşedintele care a militat pentru promovarea lui, ca director general, i-am dat pe mână totul în FRF, echipele naţionale, contracte, eu am rămas pe probleme internaţionale."
"Mircea Sandu să nu uite că i-am fost cel mai loial colaborator pe care l-a avut!" Ionuţ Lupescu, noiembrie 2011, când a plecat de la FRF
7. INDEPENDENŢĂ / BILĂ ALBĂ
S-a debarasat de Mircea Sandu
În 2011, Lupescu a simţit că Sandu nu-l mai lasă să conducă, inclusiv încercarea președintelui de a-l demite pe Răzvan şi de a-l pune pe Olăroiu determinându-l pe Ionuţ să plece.
Tocmai primise şi propunerea de a lucra la UEFA, însă declaraţiile pe care le-a făcut în momentul plecării de la Casa Fotbalului arată că proiectul lui de dezvoltare a fotbalului românesc era practic blocat de conservatorismul lui Mircea Sandu:
"Cred că am ajuns la un punct de cotitură şi consider că trebuie să încep o nouă etapă în viaţa mea de administrator, în activitatea mea managerială. Astfel am decis să mă retrag din funcţia de director general al federaţiei după şase ani şi să dau curs unei oferte foarte importante pentru mine de a lucra în structura UEFA. Am mai zis că nu am venit aici să ies la pensie şi cred că am reuşit măcar parţial ce mi-am propus la FRF. Eu sunt un tip căruia nu îi place să bată pasul pe loc şi viziunea FRF despre dezvoltarea fotbalului românesc e puţin alta faţă de a mea, de aceea am decis să întrerup azi colaborarea cu federaţia. Mulţumesc preşedintelului FRF pentru încrederea pe care mi-a arătat-o la un moment dat. Pe atribuţiile pe care le-am avut eu, anumite obiective consider că mi le-am îndeplinit".
A ajutat actuala FRF să aplice regulamentele
În vara lui 2015, Rădoi era instalat antrenor principal la Steaua, deşi nu avea deloc licenţă de antrenor. FRF a trecut cu vederea acest lucru şi, la meciurile interne din startul sezonului, Rădoi n-a avut nici o problemă să stea pe bancă şi să ofere indicaţii. După primele jocuri europene însă, Comisia Tehnică a UEFA, prezidată chiar de Lupescu, s-a sesizat şi i-a interzis lui Rădoi să se mai ridice, aplicând şi o sancţiune clubului. Abia atunci, FRF a aplicat şi ea acelaşi timp de penalizare şi la partidele din Liga 1.
Piţurcă: "Nu e bun, e fantastic de bun!"
Deşi în primăvara lui 2009, Piţurcă a fost demis chiar la insistenţele lui Lupescu, din cauza parcursului slab din preliminariile CM 2010, fostul selecţioner are azi cuvinte mari la adresa Kaiserului. "Eu am lucrat cu el şi am văzut ce ştie. Nu e bun, e fantastic de bun! Era peste tot, ştia ce trebuie să rezolve încă dinainte de a-i cere eu atunci când erau acţiuni pentru echipa naţională. Eu am rămas impresionat încă de atunci cât de profesionist şi bun este", a declarat Piţurcă la Telekom Sport.
{{text}}