În decembrie 2016, CS Dinamo a achiziționat cu 70.000 euro un balon pentru acoperirea a două terenuri de tenis la complexul din Brașov, procedură începută sub președinția lui George Cosac. Prelata zace și acum împăturită afară, fiindcă nu există racordajul la instalația de gaze!
Aflat în fruntea CS Dinamo pentru un an de zile, noiembrie 2015-noiembrie 2016, George Cosac se întoarce în fotoliul de președinte-delegat al grupării după ce mandatul de interimar al Lilianei Gafencu a fost revocat intempestiv, după mai puțin de 5 luni de la învestire.
Mutarea vine însă într-un moment complicat pentru Cosac. În postura de președinte la federația de tenis, e în mijlocul unui vârtej juridic: Curtea de Apel a anulat recent Adunarea Generală FRT din aprilie 2016, entitatea a rămas fără finanțare de la MTS din cauza iregularităților electorale, iar alegerile din noiembrie 2017, când Cosac a obținut un nou ipotetic mandat, sunt și ele în instanță, în pericol iminent de a fi invalidate.
Lipsesc 150 m de țeavă de gaze
Pentru Cosac există însă un subiect sensibil și la CS Dinamo, spun surse din lumea tenisului, care oferă detaliile. Tema se leagă de o investiție bizară, tip bani aruncați pe fereastră, la centrul sportiv al roș-albilor de la Brașov. Concret, chiar la intrarea în complexul de pe strada Nicopole din orașul de la poalele Tâmpei există două terenuri de tenis pentru care clubul, la sfârșitul lui 2016, a achiziționat un balon presostatic, necesar pentru folosirea spațiilor și pe timp de iarnă. Cost: circa 70.000 de euro.
De peste un an de zile însă, prelata și accesoriile zac neutilizate și depozitate în condiții precare dintr-un motiv incredibil: nu există instalație de gaze, obligatorie pentru alimentarea cu aer cald a balonului! De fapt, circuitul trece undeva pe lângă terenuri, dar racordajul, care ar însemna încă circa 100-150m de țeavă, nu e făcut, așa încât sistemul de acoperire mobil e inutilizabil.
Recepție inutilă pe 18 decembrie 2016
"Conamo Sport" din Brașov e societatea care a livrat produsul și și-a primit banii până la ultimul cent. Directorul companiei, Costel Crețescu, vine cu amănuntele afacerii: "Știu că Dinamo dorea de mai multă vreme să achiziționeze acest balon pentru terenurile de tenis. Încă de când s-a lansat licitația pe SEAP se cunoștea faptul că nu exista instalația de gaze necesară pentru funcționarea dispozitivului. Acum, chiar nu-mi dau seama de ce Dinamo a disponibilizat fondurile pentru achiziție, dar n-au mai fost apoi bani pentru racordaj, astfel încât balonul să fie operabil pe timp de iarnă?!".
În ciuda acestei anomalii, la mijlocul lui decembrie 2016 s-a făcut recepția finală a echipamentului, bunul a fost transferat la cheie către Dinamo, dar cheltuirea banilor nu și-a găsit finalitatea nici până azi. Practic, în ziua predării, balonul a fost montat, s-a folosit propriul generator de aer cald, comisia de recepție a avizat tranzacția, după care circul s-a strâns imediat. Iar de atunci, 70.000 de euro stau făcuți pachet într-un colț al complexului brașovean!
"Era pericol de prăbușire"
Să vedem și cine și-a asumat afacerea, sub semnătură, la momentul zero al predării:
- Monica Iagăr (comisar șef poliție) - președinte CS Dinamo
- Florin Nan (comisar șef poliție, Logistică) - vicepreședinte CS Dinamo
- George Cosac (comisar șef poliție) - vicepreședinte CS Dinamo (șef Comisia Recepție)
- Teodor Uță (comisar șef poliție, logistică) - membru Comisia Recepție
- Constantin Bulai (comisar șef poliție, conducere CS Dinamo Brașov) - membru Comisia Recepție
- Horațiu Ferariu (comisar șef poliție, conducere CS Dinamo Brașov) - membru Comisia Recepție
- Diana Bogolea (agent șef pr. poliție) - secretar Comisia Recepție.
Mai departe, în noiembrie 2017, CS Dinamo a încercat să ridice balonul chiar și fără instalația de gaze, dar "Conamo Sport" s-a opus. "Dacă nu e încălzit, balonul se poate prăbuși din cauza factorilor de mediu. Exista pericolul unor repercusiuni grave dacă erau oameni înăuntru. Plus că se putea rupe membrana în cădere", recunoaște directorul Costel Crețescu.
Garanție pe 5 ani, depozitare sub zăpadă
El încearcă însă să pondereze situația balonului, pentru care funcționează o perioadă de garanție de 5 ani: "Dacă nu se deteriorează pe durata depozitării, el e încă utilizabil". Numai că, în ploi, soare și ninsoare, protejată în condiții minime de prezervare, prelata se erodează, iar nefolosirea ei crește pagubele clubului. Asta pentru că, în fiecare zi de iarnă în care balonul trebuia să fie ridicat, terenurile urmau să aducă fonduri din închiriere. Prin urmare, de la 70.000 de euro, numărătoarea prejudiciului se duce tot mai sus!
"Din 2017, cei de la Brașov au făcut nenumărate adrese către Logistica de la București a clubului, dar nimeni nu le-a luat în seamă. Regret că nu s-a făcut nimic. Din punctul meu de vedere, a fost un sabotaj al celor de la Logistică"
George Cosac, președinte-delegat CS Dinamo"Am comunicat în ședințe președinților Iagăr și Gafencu nedumerirea că lucrarea e dată constant la o parte, dar nu-mi explic ce s-a întâmplat exact cu acest balon"
George Cosac, președinte-delegat CS Dinamo"A fost dată recent aprobarea pentru racordaj. E vorba despre circa 35.000 de lei! Cred că prin folosirea balonului peste iarna 2017-2018, se puteau atrage din chirii în jur de 3.000 de euro pe lună"
George Cosac, președinte-delegat CS Dinamo"Am semnat doar procesul-verbal de recepție, fiindcă operațiunea de achiziție și licitația fuseseră efectuate înainte de a fi eu președinte. Dacă au semnat cei de la Logistică, mă puneam eu contra? Ca împuternicit, important e în primul rând să asiguri continuitatea activității"
Monica Iagăr, ex-președinte interimar CS Dinamo
Afganistanul ”câinilor”
În timp ce CS Dinamo aruncă 70.000 de euro pe un balon părăsit într-un colț al bazei, același complex cuprinde o altă pată neagră.
Arena de tenis arată ca după război, iar o incursiune prin măruntaiele clădirii înseamnă un adevărat slalom printre gunoaie, mobilier vechi și abandonat, pereți năpădiți de igrasie ori băi insalubre. Construcția e, practic, abandonată și mai este adusă la viață cu o bidinea și trei bannere o singură dată pe an, când se desfășoară aici un turneu de tenis.
1.500 de locuriare arena de tenis din cadrul complexului CS Dinamo Brașov: a fost construită în anii '70
"Nu cred că mai merită să faci investiții majore într-o arenă utilizată o săptămână pe an, cu maximum 200-300 de spectatori în tribune. A existat un proiect de modernizare, dar s-a renunțat la el. Acum încercăm construirea unei săli pe unul dintre terenurile libere din cadrul bazei"
George Cosac, președintele-delegat al CS Dinamo
22 haeste suprafața ocupată de baza lui Dinamo de la Brașov, unde mai este funcțională doar clădirea administrativă, două terenuri de tenis și arena de tenis (o dată pe an)
{{text}}