Europa League

LAZIO - FCSB // De fiecare dată a fost thriller! De ce returul dintre Lazio și FCSB va fi de-a dreptul incendiar: 6 "duble" brutale din istorie

FOTO: RAED KRISHAN

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  Tuesday, 20 February 2018

De fiecare dată după ce Steaua a câştigat turul acasă în Europa cu 1-0 a urmat un retur de un dramatism aparte, indiferent că s-a pierdut sau s-a obţinut calificarea.

Nu vă faceţi program pentru joi seară! Urmează să avem parte de un meci pasionant: returul dintre Lazio şi FCSB. Miza e mare, rezultatul din tur e mare şi el, dar ceea ce face din acest meci unul special e modul în care au arătat jocurile din deplasare în "dublele" pe care Steaua le-a jucat în Europa, în toată istoria ei, după ce a câştigat turul cu 1-0.

Au fost 6 astfel de cazuri şi de fiecare dată, fără nicio excepţie, manşa secundă a fost de un dramatism aparte. Indiferent că s-a obţinut sau nu accesul mai departe!

1. 1989, CUPA CAMPIONILOR EUROPENI, turul 2 - NECALIFICARE
Romario a făcut instrucţie!

În tur, marcase Lăcătuş pentru o victorie uriaşă. Şi în Olanda, tot Steaua a deschis scorul, prin acelaşi Lăcătuş, assist Hagi! Se prefigura o calificare mare. Au urmat însă 70 de minute de groază, iar brazilianul Romario a făcut un meci fabulos. Efectiv i-a umilit pe fundaşii roş-albaştrilor, dar şi pe portarul Silviu Lung.

PSV avea la acel moment o trupă entuziasmantă, cu nume imense gen Van Breukelen, Eric Gerets, Soren Lerby, Romario, Flemming Povlsen, Ellerman. Iar antrenor era Guus Hiddink.

PSV - Steaua 5-1
Au marcat: Elerman (21, 64), Romario (47, 49, 86) / Lăcătuş (17)
Steaua: S. Lung - Dan Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu - Musznay, Hagi, Rotariu, I. Dumitrescu (70 I. Stan) - Lăcătuş (67 Grigoraş), Balint.
Antrenor: Anghel Iordănescu
Spectatori: 28.000

2. 1997, CUPA UEFA, turul 2 - CALIFICARE
Calificare plătită cu fracturi şi sânge!

În tur se câştigase prin golul lui Hrib, iar în Corsica a avut loc, probabil, cel mai dur meci din istoria Stelei. Roşu a ieşit încă din minutul 8 cu fractură de braţ, motiv pentru care a stat pe bară 6 luni! Cătălin Munteanu a făcut 2-0 până la pauză şi părea simplu de obţinut calificarea. Francezii, care au jucat extrem de dur, au marcat de 3 ori până cu 10 minute înainte de final, însă Steaua a rezistat eroic.

În tribune, ziariştii și suporterii români au fost scuipaţi şi ameninţaţi că vor fi omorâţi. Scenele horror au urmat şi la vestiare, unde steliştii s-au încuiat în cabină, iar francezii loveau uşa cu picioarele şi pumnii.

Bastia - Steaua 3-2
Au marcat: Prince (52, 69), Mendy (78) / C. Munteanu (14, 40)
Steaua: Gherasim - Reghecampf, Ad. Matei, Răchită, Csik - D. Şerban (43 N. Răducan), Militaru, I. Rotariu (81 Lincar), C. Munteanu - Lăcătuş, Roşu (8 I. Miu). Antrenor: Mihai Stoichiţă
Spectatori: 10.000

3. 2006, CUPA UEFA, semifinale - NECALIFICARE
Mai dramatic nu există, mai dureros nu se poate

La Bucureşti, Steaua a făcut un meci foarte bun, iar Dică marca un eurogol pentru o victorie care o plasa pe Steaua ca favorită la finală! Returul a început senzaţional pentru români. Dică şi Goian au făcut 2-0 şi englezii aveau nevoie de 4 goluri pentru a merge mai departe. Repriza a doua şi finalul de meci au fost devastatoare, iar Maccarone avea să ucidă Steaua în penultimul minut!

După acel meci, Olăroiu făcea o mărturisire şocantă: "Sentimentul pe care îl aveam atunci era că îmi doream să mor". Probabil că e meciul, ţinând cont şi de miza lui, cel mai dramatic din toată istoria Stelei în urma căruia finalul a fost unul cu eşec. 

Middlesbrough - Steaua 4-2
Au marcat: Maccarone (33, 89), Viduka (64), Riggott (73) / Dică (16), D. Goian (24)
Steaua: Carlos - Ogăraru, Goian, Ghionea, P. Marin - Rădoi, Lovin - Opriţa, (81 E. Baciu), Dică, Boştină (86 Neşu) - V. Iacob (65 D. Bălan).
Antrenor: Cosmin Olăroiu

4. 2010, EUROPA LEAGUE, play-off - CALIFICARE
Tătăruşanu în rol de Duckadam

Steaua a făcut un retur modest la Zurich şi putea pierde calificarea în primele 90 de minute. Tătăruşanu a apărat foarte bine, iar meciul a avut nevoie de loteria loviturilor de la 11 metri. Steliştii n-au greşit deloc, în timp ce Tătăruşanu a jucat rolul lui Duckadam de la Sevilla '86 şi a avut rolul cel mai important în obţinerea accesului în grupele Europa League.

Grasshopper - Steaua 1-0, 3-4 la penalty-uri
Au marcat pentru Steaua la pen.: B. Stancu, Surdu, Anghelov şi Latovlevici
Steaua: Tătăruşanu - Emeghara, Abrudan, Geraldo, Latovlevici - D. Stoica (54 Anghelov), Bicfalvi - Răduţ (82 C. Matei), B. Stancu, Cr. Tănase - Surdu.
Antrenor: Ilie Dumitrescu
Spectatori: 10.000

5. 2013, EUROPA LEAGUE, optimi de finală - NECALIFICARE
La 20 de minute de o minune

La Bucureşti, Rusescu aducea o victorie incredibilă! În retur, Steaua a început să viseze cu adevărat după golul de 1-1. Şi a sperat până în minutul 71, când Fernando Torres a făcut 3-1. La acel moment, Chelsea era deţinătoarea Champions League, iar după ce a eliminat-o pe Steaua şi-a continuat parcursul şi a câştigat Europa League, 2-1 în finala cu Benfica!

Chelsea - Steaua 3-1
Au marcat: Mata (34), Terry (58), Torres (71) / Chiricheş (45)
Steaua: Tătăruşanu - Râpă (84 Adi Rocha), Szukala, Chiricheş, Latovlevici - Bourceanu, Pintilii - Ad. Popa, Chipciu, Cr. Tănase (78 Tatu) - Rusescu.
Antrenor: Laurenţiu Reghecampf

6. 2014, CHAMPIONS LEAGUE, play-off - NECALIFICARE
O dată la 100 de ani!

Scenariul a fost unul ieşit din comun. Bulgarii au marcat în ultimul minut, meciul a intrat în prelungiri, unde portarul lui Ludogoreţ a fost eliminat. Cum campioana de la sud de Dunăre nu mai avea schimbări, în poartă a intrat Moţi!!!

Au urmat penalty-urile de departajare, unde Moţi a apărat două lovituri: Pârvulescu şi Râpă! "Aşa ceva se vede o dată la 100 de ani", a titrat după acel meci unul dintre ziarele din Bulgaria!

Ludogoreţ - Steaua 1-0, 6-5 după penalty-uri
Pentru Steaua au marcat la pen.: Keşeru, Szukala, Ad. Popa, Varela şi Prepeliţă; Au ratat: Pârvulescu şi Râpă
Steaua: Arlauskis - Râpă, Szukala, Varela, Latovlevici (67 Pârvulescu) - Prepeliţă, Breeveld - Ad. Popa, Sânmărtean (83 L. Filip), Cr. Tănase (5 N. Stanciu) - Keşeru. Antrenor: Costel Gâlcă

Nimeni în afară de Steaua n-a reuşit!

Dintre toate echipele româneşti, numai Steaua a obţinut o calificare după ce a câştigat prima manşă în cupele europene cu 1-0 pe teren propriu. În rest, toate celelalte formaţii care s-au aflat într-o situaţie la fel au fost eliminate. Exemple:\

Sezonul Competiţia Meciul
1975-1976 Cupa Cupelor Rapid - Anderlecht 1-0 şi 0-2
1984-1985 Cupa UEFA Sportul - Inter Milano 1-0 şi 0-2
1988-1989 Cupa UEFA Oţelul - Juventus 1-0 şi 0-5
1996-1997 Cupa UEFA Rapid - Karlsruhe 1-0 şi 1-4
2017-2018 Champions League Viitorul - APOEL Nicosia 1-0 şi 0-4

  • Lazio - FCSB se joacă joi, de la ora 20:00. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Pro X și TV Telekom Sport.
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.