Diverse

EXCLUSIV Verdicte în dosarul "Mită pentru judecătoare" » Expertul explică: de ce Borcea a fost achitat de ÎCCJ, în timp ce frații Becali și Terceanu au fost trimiși după gratii

Articol de Marius Mărgărit  —  marţi, 20 februarie 2018

Astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat deciziile definitive în dosarul "Mită pentru judecătoare":

  • Cristi Borcea a fost ACHITAT; Borcea rămâne cu pedeapsa din Dosarul Transferurilor, 6 ani și 4 luni
  • Victor Becali a primit 5 ani și 8 luni, din care i se vor scădea 3 ani și 10 luni, perioadă deja executată;
  • Ioan Becali a primit 7 ani și 4 luni!, din care i se vor scădea 2 ani și 6 luni, perioadă deja executată;
  • Judecătoarea Geanina Terceanu a primit 7 ani pentru luare de mită!

Borcea a fost singurul dintre cei 4 inculpați care nu își recunoscuse fapta și risca teoretic pedeapsa cea mai mare, dar a fost achitat de ÎCCJ, după ce la instanța anterioară, Curtea de Apel, primise 7 ani și 10 luni de închisoare. Cum a fost posibil? 

Un avocat contactat de GSP.ro a oferit o explicație: 

"Din moment ce Victor, Ioan Becali și judecătoarea au recunoscut fapta, condamnarea era clară în cazul lor. În privința lui Borcea, care nu a recunoscut că a dat mită și a fost achitat, înseamnă că instanța a apreciat că nu au fost dovezi care să-l incrimineze. De fapt, prin referirea la articolul 16.1 litera a din noul Cod de Procedură Penală, chiar asta rezultă, că «fapta nu a avut loc»".

CONTEXT: În acest dosar, Cristi Borcea și frații Giovanni și Ioan Becali au fost acuzați că i-au dat fostei judecătoare Gianina Terceanu 220.000 de euro, în tranșe, din aprilie 2009 până în mai 2012, pentru a-i scoate nevinovați în "Dosarul Transferurilor".

În prima instanță, magistrații Curții de Apel au condamnat-o pe Geanina Terceanu la 5 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Ioan Becali primise 7 ani şi 4 luni de închisoare, Victor Becali, 5 ani şi 8 luni, iar Cristian Borcea, 7 ani şi 10 luni, din care urma să se scadă pedeapsa deja executată. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.