Fostul internațional Ionuț Lupescu, 49 ani, își lansează azi oficial candidatura la șefia FRF, la hotelul ”Marriott”. El detaliază o parte din programul cu care vrea să îl detroneze pe Burleanu și anticipează lupte murdare de culise din partea actualului președinte. Alegerile vor avea loc pe 18 aprilie.
- Domnule Lupescu, v-ați început campania prin țară, aveți deja primele semnale dinspre public și alegători. Care sunt impresiile de început în lupta pentru șefia FRF?
- Semnalele sunt pozitive. Am pornit pe traseul Călărași - Slobozia - Galați, la ultima întâlnire au venit și cei din Vrancea. M-am văzut cu toți membrii afiliați din respectivele județe. Am prezentat programul, ce simt, ce doresc să fac și am ascultat păsurile tuturor. La Galați, de exemplu, am discutat două ore și jumătate. A fost ca o comisie de lucru, din care deja au reieșit imediat trei, patru idei interesante. Astea sunt lucruri normale, pe care un președinte de federație ar trebui să le facă frecvent. De fapt, în manifestul meu, am lăsat la sfârșit două pagini goale, în care fiecare îşi poate trece propunerile fezabile. Eu îmi asum responsabilitatea de a le duce apoi în atenția Comitetului Executiv pentru a le pune în aplicare.
- Ați evocat deja la Călărași două puncte din program: un mastergrup cu federațiile și ministerele pentru a propune modificări esențiale pe legislație pentru sport și un proiect pentru a introduce în școli ore cu specific de fotbal. Ce ar mai fi pe listă?
- Scurte precizări despre cele două planuri. Unu: vrem, nu vrem, trăim în România, iar banii sunt la administrațiile locale și la ministere, care pot orienta resurse către sport. Cred că putem să venim cu un plan coerent către legislativ pentru a crea cadrul necesar unei finanțări mai ușoare pentru sport. Acesta va fi primul proiect la care voi lucra, în afara problemelor curente ale fotbalului. Doi: în programul "Hat-trick" putem include și proiectul "Fotbal în școală", pe care eu l-am început la UEFA. Prin ministerul Educației, ținta ar fi creșterea numărului orelor de sport și introducerea unei ore separate de fotbal. Putem accesa fonduri internaționale pentru acest lucru.
"Înființăm un Consiliu Strategic"
- Revenim la alte idei din program?
- Recredibilizarea fotbalului românesc. În ultimii patru ani, s-a cultivat vrajba între diferite componente ale federației: fotbalul profesionist contra celui amtor, futsalul cu fotbalul feminin, Liga a 2-a împotriva Ligii 1. Vreau să-i adun pe toți pentru a remedia această situație. Un exemplu: am stat la o cafea cu președintele LPF, Gino Iorgulescu, am discutat și cu cei de la AFAN, iar sediul Ligii îl putem transforma într-o clinică de recuperare, în care toți jucătorii sau jucătoarele, indiferent de eșalon, inclusiv arbitrii, să beneficieze de refacere gratuită. Iar Liga o mutăm în clădirea mică de lângă FRF.
- Pe zona tehnică?
- Vreau să înființez un Consiliu Strategic, cu foști selecționeri și personalități din fotbalul românesc, în care să dezbatem ADN-ul nostru. Să vedem la ce mai suntem buni cu adevărat. Știu ce se face în alte părți, iar noi suntem clar pe un drum greșit. Boniek se mira că nu mai avem arma tehnică și tactică, Savicevici mă întreba unde e faimoasa posesie românească. M-au pus pe gânduri oamenii ăștia. Uită-te la Islanda! O ţară cu 300.000 de locuitori şi câteva mii de fotbalişti. Îi analizezi, ştii că joacă 4-4-2, însă greu îi baţi. Stăpânesc nişte lucruri şi le fac foarte bine. Deci nu e imposibil! Poate că noi nu mai suntem ce-am fost și trebuie să regândim totul. Să prioritizăm educația antrenorilor de la copii și juniori? Să ne bazăm mai mult pe fizic? Cum să ne creștem jucătorii pentru a face față la nivel internațional? Să schimbăm sistemul competițional, eventual pe formula primăvară - toamnă, astfel încât noi să fim în formă prin prisma competiției interne când adversarul abia începe pregătirile? Să schimbăm metodologia antrenamentelor?
"Cifrele administrației Burleanu sunt făcute din pix"
- Și care ar fi răspunsurile?
- Asta și spun: nu trebuie să decid eu! Aici trebuie să vină și să dezbată lumea fotbalului, care, din păcate, în ultimii patru ani, a fost dispreţuită. Îţi place, nu-ţi place, ei au făcut istoria fotbalului românesc. Iar propunerile lor vor trece prin Comitetul Executiv şi se vor aplica. Dacă îi strângem la o masă pe Mircea și Răzvan Lucescu, Hagi, Boloni, Ienei, Pițurcă, Olăroiu, Rednic, la final ajungem la o concluzie: asta trebuie să facem ca să fim competitivi cu ce e în Vest. Asta e soluția!
- Spuneați recent că 75 la sută din finanțarea FRF ar veni de la UEFA. Federația v-a combătut cu alte cifre. Asta înseamnă că FRF a fost incapabilă să atragă finanțări maximale dinspre UEFA?
- Mesajul meu era, în fapt, despre lipsa de transparență a federației în ultimii patru ani. Știe cineva din Comitetul Executiv sumele exacte din contractele de marketing și sponsorizare? A știut cineva datele angajamentului lui Daum? La UEFA, după ce se distribuie fondurile către cluburi și federații, apare totul la vedere an de an. La vedere! Despre asta e vorba! Cifrele administrației Burleanu sunt făcute din pix, fără legătură cu realitatea. Iar eu m-am lovit de aceste neconcordanțe pe programe UEFA legate de România.
"Ajunge cu minciunile legate de numele meu!"
- Adică FRF expunea niște cifre în România și altceva găseai în raportările către UEFA?
- Am fost responsabil pe convenția pentru Grassroot, fotbalul de bază, de la șase ani până la pensionari. Spunea FRF prin 2016 că în fotbalul feminin erau 1.500 de jucătoare. Apoi au socotit 52.000! Unde sunt, că nu le vede nimeni?!
- Bun, așa a existat și celebra creștere frapantă a numărului de fotbaliști în România: 95.000 în 2015, 260.000 în 2017. Plus de 270 la sută! Și la asta vă refereați?
- Sigur! De asta și vreau să ajungem la cifrele reale, în special cu programul FIFA Connect. Eu nu cred în cifrele de acum ale federației, iar membrii afiliați și-au dat seama de aceste manipulări. Spuneau chiar cei de pe la AJF-uri: că un jucător e numărat de trei ori, fiindcă participă la trei competiții diferite! Dacă ești practicant înseamnă că ești și legitimat?! Nu mai spun de minciunile legate de numele meu. Că au vorbit cu mine, cu Ferguson, chestii d-astea! S-a întâmplat o dată, de două ori, de trei ori. Fraților, gata, ajunge!
"Cât am fost director FRF, cea mai importantă dezvoltare în 20 de ani"
- Un alt candidat la FRF, Marcel Pușcaș, evoca în niște postări pe Facebook faptul că Burleanu promite tuturor favoruri sau posturi pe niște locuri, în fapt, limitate, inclusiv prin Comitetul Executiv. Aveți referințe similare despre această tactică a actualului președinte?
- Da! Diferența e însă că eu nu promit nimic. Eu fac! În plus, mă aștept inclusiv la atacuri murdare pe durata campaniei. Pentru unii din actuala conducere, e o filozofie de viață să creeze conflicte și să-și acopere nerealizările prin atacuri. După prima zi de turneu prin țară, am fost pus în gardă să mă aștept că vor apela și la tehnici securistice, să caute prin arhivele federației, doar-doar vor găsi vreo hibă în documente semnate de mine ca să arunce cu noroi în activitatea mea de director la FRF.
- Ar avea însă ce să găsească în arhive? Lucruri sensibile?
- Mesajul meu e simplu: aceste tactici nu mă sperie, ci mă motivează. Îmi confirmă încă o dată că trebuia să revin acasă și să facem o schimbare. În perioada cît am fost director FRF, federația a avut poate cea mai importantă dezvoltare din ultimii 20 de ani. Le-aș recomanda celor din FRF să se uite mai întîi la ce au făcut ei în loc să-și piardă timpul prin arhive!
"Lucescu vrea să dea ceva înapoi fotbalului românesc"
- Au existat până acum mesaje sau telefoane în campanie care să vă fi impresionat în mod special?
- Am văzut că, pe pagina de facebook, mulți îmi mulțumesc pentru decizia de candida și mă încurajează. Le mulțumesc la rândul meu pentru aprecieri! Înainte de a mă decide dacă voi intra în cursa pentru șefia FRF, m-au motivat foarte mult imboldurile venite de la două mari personalități din fotbalul internațional: Mircea Lucescu și Michel Platini. Când i-am spus lui nea Mircea ce am în cap, mi-a zis așa: "Cred în tine, ești pregătit pentru această provocare! Poți ajuta fotbalul românesc! Întoarce-te acasă!". Și nea Mircea ar vrea să dea acum mai mult înapoi fotbalului românesc!
- Iar Platini?
- Același discurs ca nea Mircea: "Lupo, dacă sufletul îți spune să mergi la FRF, nu mai ezita! Du-te și luptă până în pânzele albe!". Sincer, nu mă așteptam la mesaje atât de directe și încurajatoare!
- Ați scăpat un "porumbel": că Mircea Lucescu ar vrea să ajute fotbalul românesc! Selecționer? În Comisia Tehnică?
- A spus deseori că are o vârstă și nu se mai pune problema de selecționer. Nu pot dezvălui, deocamdată, în ce formulă, dar rolul meu va fi acela de a-l implica din nou în fotbalul de acasă. Avem nevoie de experiența lui uriașă. Nici nu contează poziția, oricum nu-l putem plăti la nivelul turcilor, dar aici nici nu e vorba de bani. Pur și simplu, simte și el că e nevoie să dăm împreună ceva înapoi fotbalului românesc!
"Dinamo dispare dacă nu se face stadion pe spațiul celui vechi"
Lupescu spune că nu e o apăsare pentru "dosarul Euro 2020" absența metroului până la Otopeni: "UEFA n-a cerut niciodată așa ceva. Era doar un angajament al autorităților interne. În patru, cinci luni, UEFA va începe însă probabil să facă presiuni pe tema stadioanelor. Important e ca aceste arene să fie nu doar pentru Euro, ci spre a se dezvolta fotbalul în București. Mă deranjează, de exemplu, că la Dinamo nu s-a găsit o soluție să se ridice stadionul nou peste cel în paragină. E o idee proastă să se facă o construcție pe un amplasament secundar, unde n-ai loc așa cum trebuie și să ai în față o ruină! Încă sper ca părțile implicate să găsească o soluție pentru stadionul istoric, altfel Dinamo va dispărea, cu toată susținerea fantastică a fanilor. Nu va face față din punct de vedere al dezvoltării clubului".
"Belo e om să-l folosești la «Fotbal pe Uliță»?"
"Kaiserul" e contrariat de felul în care actuala federație îl tratează pe Miodrag Belodedici: "Pe Belo eu l-am adus în FRF, ca și pe Vlădoiu. Când ai la dispoziție un tip ca el, extraordinar, primul jucător care a cucerit Cupa Campionilor cu două formații diferite, tu îl trimiți la proiectul «Fotbal pe Uliță»? Când am fost în Serbia, la acel 0-5 din 2009, 50.000 de oameni s-au ridicat să-l aplaude în picioare la aflarea veștii că se află în tribună! Ambasador internațional mai mare ca el nu poate exista! În schimb, la dineul oficial din Muntenegru, nu l-au chemat la întâlnirea cu Savicevici, care n-a înțeles nicicum ce s-a întâmplat! Dar probabil le era teamă că-i eclipsează pe cei din conducerea FRF!".
"Noi nu avem mogulii din Rusia să bage bani. Iar în România nu a reuşit treaba cu patronii în fotbal. De aceea, soluţia e la administraţiile locale, care au bani, dar așteaptă și o legislație coerentă pentru a bugeta în favoarea sportului"
Ionuț Lupescu"Poate ne vom califica la Euro 2020. Poate și la Mondialele din Qatar. Dar nu asta rezolvă problemele fotbalului românesc. E nevoie de o fundație solidă, pe care să ne creștem jucătorii în alt spirit. Altfel ne vom risipi tot mai mult"
Ionuț Lupescu
6 ani
a lucrat Lupescu la FRF ca director general: 2005-2011
- Antrenor român sau străin la națională?
- Român! Dacă aduci un străin lovești în propria Școală de Antrenori. Evident, e la mijloc și aspectul financiar. Eu am spus că nu am mai văzut federații care să schimbe patru selecționeri, iar FRF a venit cu niște exemple, complet nefavorabile însă. Olanda n-a ajuns la Mondiale, Italia a ratat o calificare istorică la turneul final, Argentina lui Messi a obținut cu emoții biletele pentru competiție. Ori dacă dezideratul României e să ajungem ca Armenia, despre ce discutăm? Inclusiv din acest detaliu se vede că n-au înțeles nimic!
"190 angajați la FRF, 220 la federația germană!"
- Ai fost adeptul externalizării marketingului FRF, pe care l-a gestionat compania SEG în trecutul tău mandat. Burleanu l-a readus în federație. Către ce model ai merge?
- În primul rând, voi solicita un audit, iar datele le voi face publice. Cât despre SEG, am organizat licitație când am venit în FRF, iar ei au câștigat. Rezultatele le-am prezentat în Comitetul Executiv. Au fost foarte profesioniști, poate sunt cei mai buni de pe piață. Federația a continuat cu ei și după ce am plecat, semn că n-au existat motive de nemulțumire. În general, sunt adeptul ideii de a eficientiza administrația. De exemplu, înțeleg că acum FRF are aproape 190 de angajați. Știți câți sunt la federația germană?
- Comparabil cu FRF?
- În jur de 220-250! Și nici pe departe nu ne comparăm la bugete sau anvergură! La comunicare sunt vreo 15 oameni. Externalizînd comunicarea, salvezi sume importante pe care le poți folosi în programe pentru liga a doua, a treia, feminin, juniori, futsal. La fel și cu juridicul: sunt destule case de avocatură care pot lucra pe diferite probleme. De ce să angajezi pe marketing patru, cinci oameni pe bani buni, să muncească zece luni pe an? Sunt de acord să dau cuiva cât merită doar atunci când produce ceva!
"N-am greșit cu Răzvan Lucescu"
- Gică Popescu va intra în "echipa Lupescu"?
- Mesajul meu e clar, inclusiv pentru Popescu. Toți cei care au însemnat ceva și au făcut istorie pentru fotbalul românesc sunt bine-veniți să ajute. Cu Popescu a fost, oricum, ceva necurat la mijloc în urmă cu patru ani. Nu se poate să se întâmple ce s-a întâmplat fix cu o zi înainte de alegeri! Nu vorbesc de cazul în sine, nu cunosc detalii, dar știu că el returnase toți banii. A fost ceva curios. Rămâne un mare semn de întrebare.
- Mandatul lui Răzvan Lucescu a fost considerat unul dintre eșecurile lui Lupescu în precedenta experiență federală. O aventură similară cu a lui Daum, un pic mai bună. O vedeți acum ca pe o greșeală?
- Au fost la mijloc alte cauze pentru care Răzvan n-a reușit atunci. Diferite interese cu impresarii care puneau presiune, în fine, contextul nu l-a ajutat. Dovada e unde se află acum Răzvan, gata să obțină eventul în Grecia. A stat trei ani și la Xanthi, un club mic, obișnuit până la el să schimbe antrenorii ca pe ciorapi. Acum e la un pas de fotbalul mare. Nu l-a ajutat nici șansa la națională, dacă nu eram egalați de Albania la Piatra Neamț am fi avut poate alt traseu în campania respectivă. Nu, n-a fost o greșeală din partea mea!
"Vassaras pe proiecte, nu președinte CCA"
- Pe Vassaras l-ați păstra în fruntea arbitrajului?
- El a făcut lobby bun pentru arbitrajul românesc, e un priceput dezvoltator de talente, dar CCA ar trebui condusă de un român. Asta nu înseamnă că nu poți aduce specialiști externi pe diferite programe. Și cunosc destui oameni care ne pot ajuta pentru dezvoltare! Inclusiv Vassaras ne poate sprijini pe proiecte. Dar nu ca președinte!
"Nimeni n-a făcut mai mult decât mine pentru fotbalul feminin"
- Cum te împaci cu fotbalul feminin?
- Am văzut nemulțumiri și pe acest segment, în care există multă pasiune. Eu am fost primul care am bugetat toți banii din fotbalul feminin spre campionatul național, am introdus lotul U17, iar în România am introdus cursurile de licență B cu antrenorii de fotbal feminin prin programul de scholarship de la UEFA. Vom face și licența Pro. La UEFA, am organizat conferința cu toți antrenorii de la naționalele feminine, aproape 150 de persoane. Așa că, să ne înțelegem!, n-a făcut nimeni mai mult decât mine pentru fotbalul feminin!
- Futsalul?
- În 2008, l-am numit pe Sito Rivera la națională pentru a aduce aici profesionalismul spaniol și spre a educa antrenorii din România la început de drum. Ne-a calificat prima dată la un European. Am introdus la UEFA licența B futsal și am militat pentru dezvoltare. Asta voi face și în România. Eu am realizat deja aceste lucruri, la care alții doar visează.
"Nu știu ce s-a întâmplat între Iordănescu și Popescu. Nea Puiu nu va face parte din echipa mea, dar asta nu înseamnă că o părere de-a lui nu va trebui ascultată. Vreau să fim uniți și să începem să facem ceva pentru fotbalul românesc"
Ionuț Lupescu"FRF are o mare problemă juridică, pe care niște experți o pot rezolva. Important e să se dorească acest lucru, inclusiv corelarea pe toate palierele cu regulamentele FIFA și UEFA"
Ionuț Lupescu"Acum patru ani, oamenii au vrut o schimbare și au obținut-o. Simt că acum aceeași oameni vor o schimbare la nivel de competență. După 13 ani în administrație, vreau și pot să-mi pun experiența, know-how-ul și conexiunile în slujba fotbalului românesc"
Ionuț Lupescu
{{text}}