"Kaiserul", 49 de ani, spune că n-ar câștiga niciodată la FRF banii la care a renunțat la UEFA: ”Pentru mine a contat mereu să mă simt bine într-un loc și să cred în acel proiect”
- Domnule Lupescu, la ultima Adunare Generală FRF se votase interdicția de candidatură pentru cei care nu activaseră în țară în ultimii 5 ani. Criteriul a căzut, nefiind avizat de MTS. Ați simțit că a fost o măsură cu dedicație pentru dumneavoastră?
- Și pentru mine, și pentru Mircea Lucescu, și pentru Chivu! Sunt oameni care activează de atâția ani peste hotare și nu poți ști niciodată dacă nu luau și ei în calcul o candidatură la șefia FRF. Inclusiv limitarea de vârstă, care apare în diferite statute la UEFA sau federații, mi se pare puțin discriminatorie. Contează, în primul rând, cât ești de lucid, iar dacă mă gândesc la nea Mircea nu sunt oameni de 50-60 de ani care să arate prospețimea lui la 72 de ani! Iar dacă vă povestesc ceva despre Angelo Niculescu la 85 de ani o să rămâneți uimiți!
- Vă ascult!
- În 2010, când am organizat o festivitate pentru tata la împlinirea a 70 de ani, am invitat mulți dintre foștii lui colegi de la Rapid ori de la națională. Evident, a venit și nea Angelo, care a stat de la prânz până pe la 8:00 seara, a mâncat, a băut și avea o privire de ansamblu fantastică asupra fotbalului românesc. Regret că n-am reușit să-l implic mai mult la federație în mandatul trecut. Pe la 7:00 seara, a ținut un speech fantastic, toți s-au ridicat în picioare să-l asculte și i se adresau cu "domnule profesor". Asta înseamnă respect! În schimb, colegii mei au fost disprețuiți în ultimii patru ani de conducerea federației, iar așa ceva nu mai poate continua!
"Am indicii puternice din mediul de business"
- Ce credeți că v-ar fi sfătuit tata în aceste zile?
- M-ar fi susținut, cu siguranță! Ar fi dorit și el să vadă un fotbal de calitate și să mă întorc acasă pentru a ajuta la revigorare.
- Semnale din mediul de business aveți în legătură cu candidatura? Sunt companii dispuse să vi se alăture în proiectul federal?
- Sunt multe companii care se interesează cum pot ajuta fotbalul românesc. Am indicii puternice din business, am discutat și cu specialiști, care mi-au explicat că piața românească e acum la nivelul anului 2008 în materie de sponsorship, ceea ce înseamnă un nivel înalt. Oamenii vor să vadă însă o instituție și persoane în care să aibă încredere pentru a investi. Despre asta e vorba: recredibilizarea fotbalului românesc.
- La ce salariu ați renunțat la UEFA?
- N-aș câștiga la FRF banii pe care-i câștigam la UEFA! Dar nu partea financiară m-a motivat în lansarea candidaturii. Am pierdut mulți bani la viața mea, fiindcă n-am vrut să plec la echipe care-mi asigurau salarii mai mari. Am preferat să rămân în Germania. E important să mă simt bine într-un loc și să cred în acel proiect. Sigur, nu sunt ipocrit, banii îți conferă o anumită siguranță, dar pentru mine, acum, e totuna dacă am un milion sau zece milioane de euro! Am ajuns la o vârstă la care nu mai am treabă cu mașinile sau bijuteriile. Nici nu sunt un tip extravagant, să-mi trebuiască trei iahturi și cinci case.
"Singurul meu moft e să mănânc bine"
- Care a fost cea mai mare aroganță pe care v-ați permis-o?
- Am cheltuit banii cam aiurea la un moment dat. De exemplu, după primul an la Leverkusen, m-am trezit că n-am pus nimic deoparte. "Ce naiba am făcut?", mi-am zis. Mi-am dat singur două palme să mă trezesc și mi-am schimbat optica. Am devenit mai ponderat. Mie nici nu-mi place să epatez. Singurul meu moft e să mănânc bine!
- Care e bucătăria favorită?
- Am un grup de prieteni alături de care merg o dată pe lună sau la două luni în diferite orașe ale lumii să mâncăm, să ne relaxăm. Spania, Italia, Turcia, Anglia, în afara Europei. Pur și simplu, călătorim ca să testăm bucătăria locală. Și am descoperit niște restaurante în lume pe care nu dai doi bani când treci prin fața lor, dar mănânci senzațional înăuntru.
- Dați-mi un exemplu!
- Cele mai bune paste carbonara le-am mâncat într-un local foarte simplu, de patru metri pe patru, în Viareggio. De fapt, contează atmosfera și spiritul local. O ciorbă în Elveția nu are aceeași savoare ca-n România. Săraca nevastă-mea încerca să-mi facă sarmale în Arabia Saudită. N-aveau niciun gust, fiindcă nu ai ingredientele necesare la dispoziție.
"N-am greșit cu nimic față de Rădoi"
În 2010, Lupescu a avut contre mai aspre cu Rădoi, care a refuzat să mai vină la națională: "N-a existat și nu există nicio dispută cu Rădoi. N-am greșit cu nimic față de el. Singurul lucru care se cere unui jucător la echipa națională e să aibă o evoluție bună. Fiind responsabil pentru antrenor și pentru echipa națională, în general, cred că aveam tot dreptul să-mi expun un punct de vedere, mai ales că vin și eu din iarbă. Au fost niște remarci firești, nimic exagerat!".
"E bizar că FRF nu prezintă public lista membrilor afiliați. Cei care vor avea drept de vot în Adunarea Generală din 18 aprilie. Le e frică să fie transparenți. Poate mai excludem vreun club, mai primim pe cineva peste noapte, nu? Sunt multe detalii care nu se leagă în gestionarea alegerilor"
{{text}}