Liga 1

Scump, domne, scump! Cât costă aducerea arbitrilor străini la meciurile din Liga 1 » CFR pune o condiție dură

În 2012, Steaua - Vaslui 0-1 a fost arbitrat de Milorad Mazic, un arbitru sârb care între timp a fost la CM 2014, CE 2016, a condus Supercupa Europei 2016 şi care a fost anunţat că va oficia şi la Mondialul din Rusia

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Thursday, 01 March 2018

Între 6.000 şi 9.000 de euro sunt preţurile solicitate de ţări precum Israel, Serbia şi Polonia pentru a trimite arbitri la meciurile din Liga 1, costuri de două-trei ori mai mari decât o brigadă autohtonă.

8 cluburi din 14 au votat că ar vrea arbitri străini la meciurile din Liga. Există majoritate, însă nu şi certitudinea că vor fi brigăzi de afară. Motivul? Mai trebuie îndeplinită o condiţie: ambele echipe care se vor înfrunta într-un meci să fie de acord cu străini. Un duel FCSB - CFR nu ar putea avea fiindcă trupa lui Dan Petrescu a votat împotrivă, însă am putea avea brigăzi de afară la partide gen FCSB - Craiova, echipe care au votat pro!

FRF n-a vrut să ajute LPF

LPF a căutat să afle, înaintea Adunării Generale de marţi, ce costuri ar presupune aducea de arbitri de peste hotare. Liga a mers pe cont propriu şi, cu ajutorul FCSB, prin intermediul altor ligi profesioniste sau chiar direct, a cerut în informaţii la 4 comisii de arbitri din următoarele țări: Israel, Serbia, Polonia şi Turcia. Turcii n-au răspuns, în rest, toate celelalte au dezvăluit ce pretenţii financiare au pentru baremurile arbitrilor

Polonia vrea baremuri duble

Cea mai scumpă ţară e Polonia. Faţă de tarifurl românilor, 1.500 de euro pentru "central" şi câte 700 de euro pentru asistenţi, polonezii au cerut dublu. 2.000 de euro pentru arbitru şi câte 1.200 pentru tuşieri. În schimb, cei mai ieftini, chiar foarte ieftini, sunt cei din Israel. Numai 800 de euro pentru "central".

Diferenţa în plus la brigăzile de afară ar consta în cheltuielile de transport şi cazare, în jur de 4.200 de euro pentru orice brigadă: avion la business class şi 3 nopţi de cazare! Se ajunge astfel ca o brigadă din Israel să fie de două ori mai scumpă decât una de la noi, iar cea din Polonia de peste 3 ori.

CFR reacționează: "Vrem străini, dar din primele 6 campionate"

Liderul la zi în Liga 1 a postat ieri un comunicat cu privire la poziţia clubului în problema arbitrilor străini: "Propunerea aducerii arbitrilor străini a venit din partea clubului FCSB, care, împreună cu această solicitare, a înaintat o listă cu federațiile propuse să trimită brigăzi la partidele din play-off. Cele patru federații erau: Serbia, Turcia, Polonia și Israel. Cu tot respectul pentru arbitri din țările mai sus menționate, considerăm că valoarea arbitrilor români este superioară acestora. Încurajăm arbitrajul românesc, cât și fotbalul românesc, și avem încredere că doar împreună putem crește și deveni mai puternici.

Totuși, ca urmare a ultimelor articole apărute în presă, vezi articolul apărut în GSP, miercuri, 28 februarie, pentru a înlătura orice fel de acuzații la adresa clubului nostru, cât și pentru eliminarea oricăror suspiciuni privind integritatea competiției, ne manifestăm public acordul ca la meciurile din play-off, cu aprobarea Federației Române de Fotbal, să fim arbitrați de către brigăzi doar din primele 6 campionate ale Europei, precum Spania, Anglia, Italia, Germania, Franţa"

"Eu nu sunt de acord cu arbitri străini, cei care cer aşa ceva sunt cei care nu mai pot influenţa arbitrii români. Dacă sunt sinceri să vină să ne spună câtă şpagă şi cui au dat până în 2014" Răzvan Burleanu, preşedinte FRF

De ce refuză FRF străinii

LPF s-a lovit de refuzul ferm şi vehement al celor de la Casa Fotbalului în privinţa colaborării pe seama aducerii arbitrilor străini. FRF are această poziţie de forţă din două motive:

  1. A privit ca un afront prezenţa lui Gino Iorgulescu la lansarea candidaturii lui Ionuţ Lupescu pentru preşedinţia FRF
  2.  Nu doreşte să dea curs şi să rezolve pozitiv o solicitare care aparţine FCSB-ului, club care prin vocea lui Gigi Becali s-a declarat cel mai mare adversar şi contestatar al administraţiei Răzvan Burleanu

5.000 €a fost doar baremul pe care Ovidiu Haţegan l-a încasat la fiecare dintre cele două meciuri pe care le-a arbitrat în ultima lună în două campionate din Golf: Qatar şi Arabia Saudită

Şi bine, şi rău la meciurile decisive!

Pe parcursul sezonului regulat s-au jucat 6 meciuri între primele 3 clasate, cele care se vor duela pentru titlu şi pe parcursul play-off-ului. 4 dintre ele au fost conduse de arbitri cu ecuson FIFA, de fapt de primii 2 din listă, Kovacs şi Haţegan. Jumătate dintre jocuri au fost conduse bine, jumătate au avut şi erori.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.