Patru români au pus bazele unui proiect deosebit pentru România și pentru fotbalul de la noi. Octavian Grozea, Cristian Fota, Cătălin Munteanu și Cristian Fogarassy au înființat Superbrain, un program de mental coaching la care au apelat deja nume sonore precum Alex Chipciu, Răzvan Marin și Sergiu Hanca.
Doi sunt foști economiști cu experiență în vânzări, în timp ce alți doi vin chiar de pe terenul de fotbal. Fogarassy a evoluat în cariera sa la formații precum Sportul, Poli Timișoara, Rocar sau Chiajna, în timp ce Cătălin Munteanu a jucat la granzii Steaua și Dinamo.
Sunt cam doi ani de când funcționează compania, însă în spatele pașilor importanți de azi stau sute de zile de documentare pentru stabilirea celor 24 de module pe care azi le livrează fotbaliștilor, în scopul de a-i ajuta să-și gestioneze emoțiile, relațiile din vestiar sau de a evita momentele tensionate.
GSP.RO a stat de vorbă cu Octavian Grozea și Cristian Fogarassy despre proiectul înființat:
- De unde a pornit ideea de a forma o echipă de mental coaching?
Octavian Grozea: Acum 2 ani a luat ființă, dar ideea era cu mult înainte. Au fost ani în care am stat și ne-am gândit cum să punem în aplicare proiectul, am adunat informație. Ne-am făcut lecțiile. Am căutat problematica, ne-am pregătit vreo doi ani și jumătate. Scânteia a venit în vara lui 2016, am decis că suntem pregătiți. Am conceput un sistem de 24 de module pe care să le livrăm sportivilor și ne-am pregătit și pe partea de coaching, adică acele momente în care sportivul vine cu anumite probleme și le pune în discuție.
- În ce constau modulele despre care vorbiți?
O.G.: Sunt 24 de module, iar în fiecare în parte este descrisă o singură idee legată de atitudine sau comunicare. Plecând de la premiza că dacă doi fotbaliști au aceeași înălțime sau greutate, viteză sau tehnică, ceea ce îi diferențiază este mintea. Cum văd lucrurile și atitudinea pe care o au. Ceea ce discutăm aici îi ajută în primul rând în plan personal. Dacă un fotbalist e liniștit și face lucrurile cum trebuie, n-are cum să nu reușească.
- Înțeleg că nu discutați numai probleme sportive...
O.G.: Problemele lor sportive provin, de obicei, din probleme personale. Cam de acolo pleacă totul. Discutăm orice doresc ei să discutăm. Nu ne băgăm noi să vorbim lucruri tactice, ci cum să abordeze aceste lucruri. E important unde vrea el să progreseze. El e stăpânul discuției.
- Vă ocupați exclusiv de fotbaliști? Sau aveți și alte planuri?
Cristian Fogarassy: Așa va și rămâne. Vrem să avem doar fotbaliști. Vedem lucrurile mult mai bine în fotbal, dat fiind faptul că eu și Cătălin Munteanu, e adevărat el la un nivel mai ridicat, am jucat fotbal. Fiind o idee nouă și un concept incomparabil la noi în țară, încă nu putem spune că ne-am impus pe piață. Încă sunt discuții între colegii de vestiar despre ceea ce e aici. E destul de greu. Nu am ajuns să parcurgem toate sesiunile cu niciun fotbalist, pentru că pleci într-o direcție, după care, în timpul campionatului se întâmplă lucruri pe care nu le poți anticipa. Aproape la fiecare sesiune dezbați altceva.
- Sunt mai mari problemele în fotbalul românesc?
C.F.: Incredibil, dar nu! Problemele sunt aceleași. Nu ține de cât de dezvoltat de fotbalul. Ține de viața fiecărui sportiv, de viața într-un grup, de interese. Este cam la fel.
- Aveți și juniori care vin aici? Cât de diferită e discuția?
O.G.: E cu totul și cu totul alt limbaj, altă abordare. Sesiunile sunt mult mai scurte. La juniori e diferit pentru că ei au o experiență de viață redusă. Cel mai tânăr junior al nostru are 11 ani. Îți dai seama unde trebuie să te duci cu limbajul, cu exemplele. Și capacitatea lor de a înțelege e mai mică. Așa că sesiunile trebuie să fie mai scurte. Mergem pe principiul paharului cu apă. Avem o sticlă întreagă de doi litri pe care o putem livra, dar într-un pahar intră doar 250 ml. Atunci tot ce e peste nu se va asimila. Atunci facem sesiuni suficient de concentrate, dar și de scurte, dar să plece de acolo cu o idee. În plus tensiunile sunt mult mai mici la juniori, e și altă miză. Lucrurile sunt total diferite.
- Cum ați făcut să acumulați experiența necesară pentru a face asta?
O.G.: Aici a intervenit un al 5-lea element în echipa noastră, Bogdan Comănescu. Noi am venit cu inputul, iar el s-a ocupat cu punerea lui în formatul actual, în modulele concepute de noi. Pentru a avea un fir logic bun. E foarte important să ai specialiști care să facă aceste materiale. Una e să ai informația, alta e să o pui într-o forumulă ideală pentru a fi livrată către sportivi.
C.F.: E un volum mare de informație care a fost nevoie să fie sintetizat. Totul pleacă de la câteva idei care sunt coloana întregului program. Dar în spate stau sute de volume citite, plus experiența mea și mai ales a lui Cătălin. Am avut nevoie de Bogdan pentru a lua toată informația și a o sintetiza în modulele pe care le avem.
- Care e diferența între un mental coach și un psiholog?
C.F.: Se face și o confuzie. Noi ne-am săturat să fim psihologi. Nici nu suntem, nici nu ne dorim să fim.
O.G.: Principala diferență e că un psiholog caută înapoi, iar noi ne uităm doar înainte. Plecăm din punctul în care e sportivul și unde vrea să ajungă. Ce-și dorește el de la viață. De ce ne întâlnim? Suntem într-o cursă umăr la umăr sportivul nostru și cu obiectivele pe care și le setează. Nu intrăm în niciun fel în partea psihologică. Căutăm cel mai scurt și cel mai bun drum spre succes.
"Ce aș vrea să știe fotbaliștii care citesc acest material e că noi ne adaptăm la fiecare fotbalist în parte. Dacă vrea o viteză mai mică, mergem cu o viteză mai mică. Vrea mai mare? Nicio problemă. Toți suntem diferiți. În funcție de cum își doresc ei, așa facem. Facem în mod normal o sesiune pe săptămână"
Echipa Superbrain
- Care este idealul pentru un fotbalist? Să facă acest tip de pregătire toată cariera?
O.G.: Depinde ce-și dorește el. Povestea în care noi trăim cu el nu se termină niciodată. Pentru că niciodată nu te oprești din dezvoltare. Dacă ei consideră la un moment dat că e suficient ce au obținut și și-au atins obiectivele, nu trebuie să se ne mai întâlnim. Nu avem vreun contract restrictiv.
18 fotbaliști
profesioniști au apelat până acum la Superbrain. Printre ei, Paul Anton, Ionuț Nedelcearu, Sergiu Hanca, Lucian Filip, Răzvan Marin, Laszlo Sepsi și Alex Chipciu
- Sunt fotbaliștii români mai reticenți în a apela la un mental coach față de cei străini?
C.F.: N-aș spune reticenți. E o discuție legată despre ce e vorba. În străinătate e o cultură. Spre exemplu în Italia, unde e ceva normal. De la juniori li se implementează ideea asta. E o etapă într-un proces de dezvoltare pentru un fotbalist. La noi nu există acest cult, aici e un subiect tabu chiar și pentru un om normal să meargă la psiholog. De parcă e vreo boală! E ceva normal în a cere un sprijin când ai nevoie. Neavând această cultură în spate, nu știu dacă sunt reticenți. Cred că nu sunt informați suficient. Nu face parte din naturalul lor, cum e cu pregătirea fizică.
- Care ar fi principalele probleme pe care le au fotbaliștii români?
C.F.: Aș spune gestionarea emoțiilor e una. Atât în timpul meciurilor, cât și în exterior. Emoția vine, ideea e cum o gestionezi. Dar plecând și de la o supărare, venită pe seama unui joc prost, a unei înfrângeri, pot apărea și alte probleme. La fel, o bucurie exagerată care te poate face să-ți pierzi concentrarea. Viața nu este ceea ce ți se întâmplă, ci ceea ce faci cu ce ți se întâmplă.
- Hanca este unul dintre fotbaliștii care au apelat la dumneavoastră. De cât timp lucrați cu el? Ce se întâmplă acum cu el?
O.G.: Lucrăm de aproape 2 ani. Este într-o cădere de formă, nu trebuie să ne ferim de cuvinte. Are de gestionat o situație foarte complexă. Confidențialitatea ne face să nu putem spune despre ce e vorba. E un băiat foarte inteligent și muncitor, suntem convinși că își va ridica din nou nivelul jocului. Sunt momente în care cazi, momente în care te ridici. Nu putem promite că fotbaliștii care lucrează cu noi vor fi de nota 10 în GSP în orice moment. Nu există așa.
C.F.: Sergiu a plecat cu noi dintr-un moment în care era rezervă la Dinamo, împreună am ajuns la națională. Nu a uitat fotbalul, dar e o perioadă. Anticipam acest moment la el. De ceva vreme este într-o revenire. Să vă așteptați la un joc din ce în ce mai bun din partea lui.
"Am discutat mult cu Răzvan Marin. A știut să-și gestioneze din ce în ce mai bine emoțiile. Apoi s-a băgat singur în echipă. Are încredere din ce în ce mai mare în el. Încearcă lucruri de care înainte îi era teamă și îi ies. Fără discuție poate deveni liderul naționalei. Are 21 de ani, n-a derapat niciodată de când îl știm, are o tărie de caracter deosebită. Câteodată ne gândim că nu are 21 de ani, la cât este de matur"
Echipa Superbrain"Dincolo de partea de mental coaching, căutăm să dezvoltăm îmbinarea dintre minte și mișcare. Punem la punct o combinație de fitness și antrenament mental, direct în sala de sport. Pentru mobilitatea fotbaliștilor, pentru anticipare, pentru a gândi mult mai rapid. Să fie lucizi sub presiune. E un «next level» pentru fotbaliști"
Echipa Superbrain
{{text}}