Gică Popescu și Andrei Vochin s-au certat la TV pe subiectul ”Care conducător al FRF a angajat cel mai slab selecționer: Lupescu sau Burleanu?”. Și Lucescu, și Daum au ratat campanii de calificare.
Au lucruri în comun ca parcurs la națională, îi diferențiază clar costurile: Răzvan a fost mai ieftin cu 400.000 de euro anual.
Gazeta analizează datele concrete din principalul subiect de dispută Vochin-Popescu: care a fost mai slab dintre Răzvan Lucescu și Christoph Daum? Amândoi au fost angajați ca să califice naționala la turnee finale și au ratat, motiv pentru care au fost demiși. Care sunt asemănările și, mai ales, deosebirile:
1. Parcurs dezamăgitor pentru ambii
Când a demisionat, Lucescu era pe locul 3 cu naționala în urma victoriei cu Bosnia, 3-0 în Giulești. Dar clasamentul nu arăta adevărul: Bosnia și Albania aveau un meci mai puțin și după disputarea aceluia tricolorii aveau să cadă pe pozițiile 4-5. Daum ne-a lăsat și el pe 4.
Diferența e că germanul ne scosese de tot din calcule, nici matematic nu mai aveam șanse. Pițurcă, înlocuitorul lui Răzvan, a dus lupta până în penultima etapă, când am remizat cu Franța, 0-0, și am ratat calificarea la Euro. Grupele au fost asemănătoare: o echipă foarte bună, Franța, respectiv Polonia, și câte una bună, Bosnia pentru Lucescu și Danemarca pentru Daum.
2. Amândoi au venit ca "anticorupți"
Când l-a angajat pe Lucescu, Lupescu a vrut să scoată naționala de sub influența lui Giovanni Becali, agentul care dictase 20 de ani în fotbalul românesc. Becali s-a enervat și i-a creat lui Răzvan un climat îngrozitor, a apelat și la dezvăluiri din viața personală: "E swinger, am informații sigure!".
Cuplul Burleanu-Vochin a susținut același lucru la aducerea lui Daum, "e un tip în afara influențelor". Au urmat proteste violente ale "localnicilor". Cornel Dinu: "Are o față de Fuhrer tăvălit". Gigi Becali: "E un drogangiu și un prostituat!". Sunt doar două atacuri, dar au existat zeci de maniera asta. Din sintagma "Daum e integru și românii sunt corupți", pe care a propus-o FRF, germanul a devenit o țintă.
3. Românul a fost mult mai ieftin
Dacă și Răzvan, și Daum au constituit erori din partea conducerii FRF, Lucescu junior a fost o greșeală care a costat mai puțin. Mult mai puțin! El câștiga 20.000 de euro lunar ca selecționer, ceea ce însemna cam 400.000 de euro anual brut.
Germanul a "ușurat" bugetul FRF de 800.000 de euro pe an! Atât costa, cu tot cu taxe, colaborarea cu Daum, cel mai scump selecționer din istoria României.
40de ani avea Răzvan Lucescu în 2009, când a fost angajat selecționer. Daum, recrutat de FRF în 2016, avea 62 de ani la "descălecarea" la București
5 atitluri de campion avea Daum în CV: unul în Germania, trei în Turcia și unul în Austria. Lucescu junior încă nu a fost campion nicăieri, dar a luat două Cupe cu Rapid, cu care a jucat sfert de finală în Cupa UEFA în 2006
Rezultatele lui Răzvan Lucescu în preliminariile Euro 2012:
România-Albania 1-1
Belarus-România 0-0
Franța-România 2-0
Bosnia-România 2-1
România-Luxemburg 3-1
România-Bosnia 3-0
Cum a continuat Pițurcă în campanie:
Luxemburg-România 0-2
România-Franța 0-0
România-Belarus 2-2
Cum era clasamentul când a plecat Răzvan:
1. Franța 13p
2. Belarus 9
3-4. România, Albania 8
5. Bosnia 7
6. Luxemburg 1
Albania și Bosnia aveau câte un meci în minus, o restanță pe care au câștigat-o ex-iugoslavii. În urma acelui rezultat, România a picat pe locurile 4-5, la egalitate cu Albania, pe care o depășea la golaveraj.
Clasament final:
1. Franța 21p
2. Bosnia 20
3. România 14
4. Belarus 13
5. Albania 9
6. Luxemburg 4
Rezultatele lui Christoph Daum în preliminariile CM 2018:
România-Muntenegru 1-1
Armenia-România 0-5
Kazahstan-România 0-0
România-Polonia 0-3
România-Danemarca 0-0
Polonia-România 3-1
România-Armenia 1-0
Muntenegru-România 1-0
Clasamentul la demiterea lui Daum:
1. Polonia 19p
2. Danemarca 16
3. Muntenegru 16
4. România 9
5. Armenia 6
6. Kazahstan 2
Cum a continuat Cosmin Contra campania:
România-Kazahstan 3-1
Danemarca-România 1-1
Clasamentul final:
1. Polonia 25p
2. Danemarca 20
3. Muntenegru 16
4. România 13
5. Armenia 7
6. Kazahstan 3
{{text}}