Fotbal   •   Nationala   •   ALEGERI LA FRF

Adevăr și dezinformare. Ce conțin dezvăluirile lui Burleanu despre complicitatea lui Lupescu la afacerile dubioase ale lui Mircea Sandu + 3 întrebări publice

Articol de Marius Mărgărit, Costin Ștucan   —  miercuri, 07 martie 2018

Luni seară, Răzvan Burleanu a publicat pe blogul său un material în care acuză afacerile preferențiale făcute de FRF cu mai multe firme agreate, în perioada în care federația era condusă de Mircea Sandu și Ionuț Lupescu.

Gazeta a analizat datele prezentate de Burleanu în textul de pe blog și a descoperit că actualul președinte al federației a folosit adevăruri, dar și informații false.

“După prima zi de turneu prin țară, am fost pus în gardă să mă aștept că vor apela și la tehnici securistice, să caute prin arhivele federației, doar-doar vor găsi vreo hibă în documente semnate de mine ca să arunce cu noroi în activitatea mea de director la FRF”, spunea Lupescu pe 26 februarie 2018, într-un interviu pentru GSP.

La numai 8 zile distanță, Răzvan Burleanu a publicat pe blogul său primul episod din ceea ce se anunță a fi un serial de investigație, făcut nu de jurnaliști, ci chiar de șeful FRF.


Titlul ales de Burleanu pentru acest text de deschidere este “Episodul 1 – Învățăturile Nașului pentru Ionuț Lupescu”.

Dezvăluiri la 4 ani după numire

Textul începe cu o infografie în care Mircea Sandu, președintele “Federației Române de Comisioane”, - așa cum o numește Burleanu - scurge prin mai multe țevi fonduri federale către trei firme. În două dintre ele, acționari sunt Mircea Sandu și angajați FRF, iar a treia apare fiica fostului președinte, Raluca Sandu.

Infografia conține și un avertisment pentru zilele care vor urma. În dreapta lui Mircea Sandu apar cinci siluete marcate deocamdată cu semne de întrebare. Sursele GSP susțin că în zilele următoare, textele lui Burleanu îi vor viza direct pe Ionuț Lupescu și persoane apropiate lui.


Baza articolelor o reprezintă documentele găsite în contabilitate de actualul președinte după venirea în federație, în martie 2014.

De atunci au trecut 4 ani, iar Burleanu a ales să publice datele abia în pragul alegerilor.

Visit, o afacere cunoscută din anii ‘90

Dezvăluirile lui Burleanu încep cu o declarație a lui Lupescu, dată în momentul venirii la FRF: “Toate deciziile le voi lua în urma consultărilor cu Mircea Sandu. Vom face totul în echipă.”

Burleanu folosește declarația pentru a-l asocia pe Lupescu - director general la FRF între 2005 și 2011 - în calitate de complice în schemele de sifonare de bani folosite de Mircea Sandu.

Prima firmă nominalizată în această schemă este Visit SRL. Este o companie de turism despre ale cărei afaceri dubioase cu FRF presa a scris încă de la mijlocul anilor ’90, însă Burleanu revine și folosește câteva informații din contractele dintre federație și firmă.

“Facturile sunt formulate vag, de tipul “servicii cazare” sau “bilete avion”, fără informații punctuale, fără cantități, dar cu toate acestea erau acceptate la plată. Cum să nu fi fost dacă acționarii VISIT SRL erau chiar președintele Mircea Sandu și fiul său, Dan Mircea Sandu? Cum să nu fi fost când firma lui Mircea Sandu factura fix biletele de avion pentru… președintele Mircea Sandu”, scrie Burleanu pe blog.

Niciun contract și nicio sumă nu sunt, însă, făcute public de Burleanu, probabil de teama ca FRF să nu fie acționată în judecată pentru divulgarea de informații confidențiale din contractele comerciale.

În schimb, Burleanu recurge la informații publice precum acționariatul firmei Visit, în care - pe lângă Sandu și nepotul său - se mai regăseau Marian Albu, trezorierul FRF în mandatul lui Sandu, și fiul acestuia, Adrian Albu, fost director în Loteria Română.

Albu este eminența cenușie a finanțelor FRF sub conducerea lui Mircea Sandu. Conectat politic la cel mai înalt nivel, trezorierul a ajuns la Dinamo după plecarea din federație, adus special de acționarul Nicolae Badea.

Afacerea Visit înflorește la Euro 2008

Pentru a-și susține afirmația conform căreia FRF a sifonat nejustificat fonduri către Visit, Burleanu publică cifra de afaceri a firmei între anii 2000 și 2016, remarcând că vârful este atins în 2007 și 2008 cu 23, respectiv, 20 de milioane de lei.

Sunt anii în care federația a colaborat cu Visit pentru turneul final Euro 2008.

În acea perioadă, Lupescu era directorul general al FRF și, conform lui Burleanu, actualul candidat a acceptat fără să verifice afacerile dicreționare făcute de Mircea Sandu cu banii federației.

"Lupescu nu ştia la ce firme sunt eu acţionar. Ce, se ducea la Registrul Comerţului să mă verifice el pe mine? Burleanu şi ai lui s-au speriat, au intrat în panică şi aruncă cu vrăjeli d-astea, ca să dea în Lupescu. Poate că facurile nu erau detaliate, dar făceam un referat detaliat şi îl supuneam aprobării Comitetului Executiv.  Dacă furam, mă luau de mult”

Mircea Sandu, pentru Gazetă

Ce nu a remarcat Burleanu este prăbușirea spectaculoasă din cifra de afaceri Visit între Euro 2000 și Euro 2008, turnee la care naționala a participat. În anii turneelor finale CM 2002 și CM 2006 - la care România nu s-a calificat - firma a înregistrat sume de cel puțin 5 ori mai mici decât cele declarate în jurul Euro 2000 și Euro 2008.

Pentru firma în care Sandu era acționar, calificările reprezentau evident o afacere.

Dar, la Euro 2000, Lupescu nu era încă director general FRF, iar cifra din acel an nu-l interesează pe Burleanu, deși îi susține teoria sifonării de fonduri de către Mircea Sandu.

Gafele Milenium pe blogul lui Burleanu

Burleanu se concentrează apoi pe holdingul Milenium, deținut de cetățenii israelieni Puiu Tetelman și fiul său, Ziv, soțul fetei lui Mircea Sandu. “Explozia Milenium în timpul lui Lupescu”, este titlul cu care se deschide această parte de text.



Ziv Tetelman și soția sa, Raluca Sandu. O relație mutată și în plan de afaceri, prin președintele de atunci al FRF, Mircea Sandu

Actualul președinte nominalizează trei firme, Milenium Clading, Milenium Clima și Milenium Food & Beverages, susținând că “la nivelul acționariatului îi găsim pe Raluca Sandu, pe Ziv Tetelman (soțul său), sau pe ambii”.

Informația este eronată.

Singura firmă dintre cele trei în care apare Raluca Sandu este Milenium Food & Beverages. Deși Burleanu nu a remarcat, administratorul firmei la înființare a fost chiar Marius Daniel Burtea, directorul de marketing al FRF la acea vreme.

Firma, spune Burleanu, “oferea FRF servicii de catering și restaurant la prețuri uneori triple față de costurile de astăzi”.

Din nou, acuzațiile nu sunt susținute de nicio factură sau cifră oficială.

Deși susține că afacerile Milenium au explodat exact când Lupescu era director general la FRF, Burleanu este contrazis de date.

Lupescu a plecat din federație în 2011. Este anul în care Raluca Sandu și Ziv Tetelman au devenit un cuplu.

Un an mai târziu, cei doi au înființat Milenium Food&Beverages, firma despre care Burleanu scrie că tripla prețurile, dar Lupescu nu mai era în federație.

“Este foarte interesant că președintele FRF a așteptat patru ani până să descopere atâtea atrocități comise de către mine. Vă promit că, în cazul meu, nu va dura atât timp, iar lucrurile pe care le voi descoperi vor lua calea normală a justiției. Tot la justiție probabil voi apela în cazul însăilărilor ilogice făcute de actualul președinte al FRF”

Ionuț Lupescu, pentru Gazetă

Burleanu se concentrează apoi pe Milenium Clading, o altă companie deținută de familia Tetelman, căreia îi prezintă datele înregistrate la Registrul Comerțului.

Din nou, în context apare numele lui Lupescu:

“Cifra de afaceri a acestei firme crește tocmai în perioada în care Ionuț Lupescu este director general FRF și dispare, ce coincidență!, odată cu finalul regimului Mircea Sandu”.

Burleanu nu prezintă, însă, nicio vreo probă care să susțină afirmația că firmele Milenium au făcut afaceri dubioase cu federația între 2005 și 2011, când Lupescu era director general.

Singurul contract menționat este cel de proiectare al hotelului din baza FRF de la Buftea.

La un preț de 118.000 de euro, de patru ori peste media pieței, actul dintre federație și Milenium Clading a reprezentat baza plângerii penale făcute de Burleanu împotriva lui Mircea Sandu, în 2016.

Dar documentul a fost semnat în octombrie 2012, la un an după plecarea lui Lupescu din FRF.

Întrebări pentru Burleanu

În final, Burleanu îi adresează și trei întrebări publice lui Lupescu. Contracandidatul este chestionat dacă a știut de prezența lui Sandu, a rudelor sale și a angajaților FRF în acționariatul firmelor, dacă știa prodecura de achiziție a serviciilor celor 3 companii și cum își explică lipsa prețurilor și a cantităților pe unele facturi emise de Visit, Carpatin și Milenium.

În replică, Gazeta îi adresează 3 întrebări publice lui Răzvan Burleanu:

  1. De ce nu ați făcut publice aceste informații imediat după descoperirea lor în contabilitatea FRF, acum 4 ani și ați preferat să le folosiți înainte de alegeri?
  2. De ce asociați numele lui Lupescu, menționând cel puțin două contracte încheiate de FRF cu firme din grupul Milenium la un an după plecarea contracandidatului dumneavoastră din federație?
  3. Câte contracte cu cele trei firme menționate de dumneavoastră au fost încheiate de FRF în anii 2010 și 2011, ani în care - din cauza stării de sănătate a lui Mircea Sandu - federația a fost condusă executiv de Ionuț Lupescu?

"Întrebaţi-i pe ei, pe cei de acum, cu ce agenţie de turism lucrează, cum e cu firma aia din Cluj, Cristialin, prin care fac toate combinaţiile. Să va arate si ei licitaţiile. Nu sunt obligaţi să facă licitaţii, cum nici eu nu eram, dar ei se bat cu pumnul în piept că le fac”

Mircea Sandu, pentru Gazetă

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.