Examenul pentru licența de antrenor UEFA A 2018 a născut mari controverse și în cadrul său se lansează acuze vehemente!
Mai întâi, Gică Popescu a acuzat public probele examinării, arătând cu degetul probele practice pe care le-a refuzat, din principiu (Detalii AICI). A devenit celebră proba șutului la poartă de la 35 de metri fără ca mingea să atingă solul.
După ce au fost publicate rezultatele, în urma cărora au fost 27 de admiși și 19 respinși, s-au făcut contestații, dar niciuna nu a fost soluționată pozitiv. Și au apărut atacuri dure ale celor care n-au fost admiși, aceștia considerând că ar fi fost victimele unui sistem neprofesionist. Apar învinuiri până la vârful FRF!
Revoltă înăbușită de teamă față de sistem
Punctual: comisia condusă de Dan Apolzan, Dumitru Dumitriu și Mihăiță Ianovschi este acuzată că a favorizat anumiți concurenți în detrimentul altora. Vechea poveste. Doi dintre cei respinși au vorbit sub protecția anonimatului, precizând din start: "Noi voiam să ne strângem 12 inși care să mergem la Federație să contestăm, doar că după ce a trecut euforia am mai rămas doar doi sau trei! Le e frică, fiindcă dacă nu se schimbă conducerea FRF, tot de ei dau la viitoarea încercare de a obține licența de antrenor, în luna mai. Iar noi nu vrem să fim arătați cu degetul apoi, ne lovim de oameni puternici în actuala conducere, orice e posibil".
"Hai trece-l «bine», că a dat aproape!"
"Dacă eram tăntălău și nu intram la examen, atunci tăceam din gură. Dar ne-am pregătit și o parte dintre noi au fost picați fiindcă a intrat cine au vrut ei! Cine sunt ei? Oamenii puternici de la FRF. Japcă pe față! Nu știm cât e vina lor, a celor de la Școala de Antrenori, sau a celor de mai sus de ei", a declarat unul dintre candidați.
"Au judecat în funcție de nume și de apartanența lor", a completat celălalt. Au fost oferite exemple concrete. "A dat unul o dată la poartă, cu pile, și i-au trecut că a dat patru bune! Sau un altul care a terminat sus de tot pe lista admișilor a dat doar 4 și i-au trecut 5. Unora li s-au scăzut mediile pe față, ca să fie alții pe listă. Anumite note au fost schimbate din pix. Unii dintre candidați, care au fost admiși, se lăudau cu poze pe Facebook împreună cu Burleanu și cu Stoichiță, de exemplu.
Mai mulți au dat pe lângă de la 35 de metri, dar unul dintre examinatori a spus, am auzit eu: "Hai trece-l «bine», că a dat aproape!". Îl trecea cu creionul sau cu pixul, se puteau face mânării. Rezultatele s-au dat după 7 zile. De ce abia atunci? Ca să-și facă propriile calcule și să intre unii? Ar fi trebuit să publice rezultatele imediat după probă sau a doua zi", a acuzat unul dintre candidați.
Acuze directe
Au fost arătați cu degetul și câțiva dintre cei admiși: "De ce Viorel Ferfelea a fost acceptat când el e încă fotbalist activ? Putea face lejer rost de-o adeverință de la un club că e antrenor la vreun nivel. E bizar că, în 2016, Fruntelată și Mitroi, de exemplu, care nu se știe unde și dacă antrenează, au fost respinși la licența B și admiși la contestație, dar acum au intrat fără probleme. Mai e și Codru Grădinariu, din conducerea lui UTA, de care nu știe nimeni să fi fost antrenor pe undeva, dar a fost admis. Iar alții care sunt deja antrenori la liga a treia, la juniori, au fost respinși și au primit niște mailuri drept răspuns, de te doare capul! Poate că unii sunt purtători de voturi și trebuiau admiși în ajunul alegerilor FRF!".
Ce fel de "jonglerii"
Ce-i nemulțumește pe cei respinși, unii considerându-se nedreptățiți de examinare. Vă oferim exemplele, așa cum au fost enunțate ele:
- "Proba practică ar trebui să fie doar pentru licența B, mai ales că lucrezi direct cu juniorii, trebuie să vezi dacă le poate explica tinerilor. La licența A e greu să ne comparăm cu Ferfelea, de exemplu, mulți lăsându-ne de ani buni ori el încă e fotbalist activ și normal să ne înșiră ca pe mărgele. Să joci 15 minute și să atingi mingea de zece ori maximum, cum îți faci o idee că aș putea fi ca antrenor? Normal că n-am tehnica lui Ferfelea sau să mă ia Steaua, am poziționare sau știu să dau o pasă, doar că nu sunt normale aceste probe practice pentru licența A. Câte goluri dau Jose Mourinho sau Christoph Daum de la 35 de metri, fără ca mingea să atingă solul până intră în poartă?"
- "Și la interviu s-au făcut jonglerii. De fapt, s-a vorbit pe tema CV-ului. Nu tu întrebări despre cum vezi o perioadă precompetițională, de cicluri de pregătire sau cum să progresezi cu o echipă. Ei s-au uitat pe CV, te-au întrebat 2-3 lucruri și atât, în total 3-4 minute. Ar fi trebuit punctat: «Ai atâtea meciuri», «Ai antrenat atâtea meciuri» etc."
- "La scris ni s-a spus: «Dacă greșești un răspuns și vrei să revii și să pui un alt răspuns, îl tai și pui un «X» și-l încercuiești! Apoi revii cu cel corect». Păi, și aici, chiar dacă e o probabilitate mai mică, se puteau face manevre. De ce nu ar putea trece comisia răspunsurile corecte după cele greșite? Unii voiau să se facă antrenori și nu știau ce înseamnă «minge descoperită» sau «minge acoperită»".
Un ultim răspuns
Contestațiile n-au fost soluționate, niciuna, pozitiv pentru cei respinși. "La interviu, neexistând o probă video, au invocat că e cuvântul lor, al antrenorilor emeriți Apolzan, Dumitriu și Ianovschi, împotriva cuvântului nostru. Așa că ce să mai sperăm?", au încheiat cei doi contestatari.
400 lei
a costat taxa de înscriere pentru analiza dosarului
8,24este media minimă de promovare a examenului
{{text}}