România a obținut duminică a 9-a calificare directă la Cupa Mondială. "Stejarii" au avut mare noroc prin jocul rezultatelor și au fost scutiți de barajele cu Portugalia / Samoa sau Canada.
"Tricolorii" au sărbătorit calificarea în Georgia, acolo unde au jucat ultimul meci din Rugby Europe Championship și au revenit luni dimineață acasă.
Acum urmează o perioadă de strategie a federației care trebuie să găsească un nou selecționer, după demisia galezului Lynn Howells, dar să și alcătuiască programul până la Cupa Mondială din Japonia, din 2019.
Alin Petrache, președintele FR Rugby vorbește de calificarea României la Cupa Mondială, de viitorul selecționer al ”stejarilor”, dar și despre gesturile spaniolilor la meciul cu Belgia
- Domnule președinte, sincer, vă mai așteptați să se califice România direct la Cupa Mondială?
- Speranțe am avut, mici, dar am avut. Așa cum Spania a învins România, și nimeni nu se aștepta, așa și Belgia a bătut Spania. Să nu uităm că au jucat francezii belgieni cu francezii spanioli. Și în baraj, francezii spanioli vor întâlni francezii portughezi. Cele trei echipe la care am făcut referire au naturalizat foarte mulți francezi și nu mai sunt echipele pe care să le bați fără emoții la 60 de puncte, ca în anii 90. Încă o dată, competiția se termină la sfârșit. Competiția foarte grea se termină după 80 de minute.
- După ce România a pierdut în Spania ați declarat că trebuie să schimbați strategia, că în vară vor fi alte meciuri decât cele pe care le programaserăți...
- Sunt o persoană optimistă, dar și realistă. Matematica nu ne mai dădea șanse la primul loc, stăteam la mâna altor echipe și atunci ne-am făcut planuri, ca să ne calificăm și să ajungem cumva la Cupa Mondială.
"Lynn Howells a făcut un gest normal!"
-Acum iar trebuie să schimbați strategia?
- Deja nu trebuie să mai schimbăm. Acum intrăm pe planul inițial. Avem un an și jumătate să pregătim partidele de la Cupa Mondială, avem un an și jumătate în care echipa asta va arăta într-un fel. Era păcat pentru grupul care e acum, un grup foarte bun, un grup copt. În 2019, la meciul de deschidere vom arăta ca o echipă mare, o să vedeți!
- Ați vorbit cu Lynn Howells? Credeți că-i pare rău că a plecat de la cârma naționalei?
- Încă o dată, Lynn avea deja o perioadă lungă la echipa României, gestul pe care l-a făcut este un gest normal pe care îl fac rugbyștii, acela de a face pasul în spate. Ne așteaptă un drum lung, un drum plin de pregătire, de meciuri anevoioase. Avem Fiji, Tonga în iunie, meciuri puternice, în noiembrie sperăm să aducem la București alți adversari tari, cum am obișnuit. Cred că e un motiv de bucurie pentru noi și în general ar trebui să fie pentru tot rugbyul românesc.
- Când va avea selecționer naționala României?
- Cât de curând. Trebuie să discutăm cu Federația Internațională de Rugby, știți că avem o relație foarte bună, eu sunt membru în Boardul Consiliului IRB, discutăm.
- Veți primi o sugestie?
- Nu ne grăbim! Va trebui să alegem în funcție de planurile noastre. Avem jucători în Franța, avem jucători mulți în România, stafful pe care-l alegem va trebui să ne facă bine nouă, ca echipă! Jucătorii de care nu dispunem uneori, și acum cu Georgia am avut multe absențe din Franța, contează. Sper ca pe viitor să nu mai avem aceste probleme.
"Trebuiau să comenteze arbitrajul și când au fost ajutați!"
- Revenind la meciul Belgia-Spania, ați citit probabil de acuzele ibericilor asupra arbitrajului, românul Vlad Iordăchescu. Au fost scene care nu se prea întâlnesc la rugby!
- Toată viața mea nu am discutat arbitrajul. Dar mi se pare un pic ciudat. Spaniolii nu au comentat arbitrajul după ce rușii au marcat două eseuri corecte și nu le-au fost validate, la meciul cu noi nu i-a deranjat nici acel eseu de penalitate care le-a fost dat după acele grămezi repetate, doborâte, nici acel eseu anulat nouă, deși Florin Surugiu a atins butul. Le înțeleg supărarea, dar Spania nu e pregătită să facă parte din rugbyul mondial. După gestiurile făcute de jucători asupra arbitrilor, români e adevărat. Mă doar sufletul, dar aceste gesturi de huligani și de bădărani nu se fac în lumea noastră. Poate eram ultima insulă de fair-play, onoare și mândrie.
- Vor fi măsuri luate împotriva lor?
- Sper să fie măsuri cât mai drastice pentru că episoade de acest gen nu au ce căuta în lumea noastră! E o lume în care se discută de valori. În general rugbyul mondial, forul care ne conduce, se bazează pe valori.
- România va juca meciul de deschidere la Cupa Mondială cu Japonia. E o mare oportunitate pentru "stejari", nu?
- Așa este, este o mare onoare dacă vreți! După foarte mult timp avem o responsabilitate enormă, cred că România o merită. Este pentru a 9-a oară calificată direct la Cupa Mondială, una dintre cele 12 națiuni care a fost de fiecare dată prezentă. Chiar și cu aceste mici sincope. Revin la ce am spus, competiția se termină la final. Cei care rămân în picioare până la capăt! România a terminat în picioare. Echipele adverse joacă acum un rugby modern. Spania a aliniat cu noi, din cei 23 de jucători, 18 francezi! Să nu uităm că belgienii, când au venit la Buzău, au spus că nu au adus toți jucătorii, pentru că pentru ei conta foarte mult meciul cu Spania. Au avut dreptate. Au venit fără 11 jucători care activează în Franța.
- Trebuie să spunem că ei luptau pentru evitarea retrogradării!
- Exact, meciul acesta conta enorm pentru ei. Veți vedea Portugalia cu Spania ce echipă va alinia. Echipele nu mai sunt ca acum câțiva ani. Meciurile s-au schimbat.
"Meciul cu Germania era să ne coste!"
- Trebuie să fim mai atenți pentru că sincopa a fost cu Germania!
- Asta voiam să spun, noi de fapt acolo ne-am jucat cu calificarea. Acolo nu am abordat serios meciul, am condus la pauză cu 24-5, în minutul 70 aveam 38 la 20 și ceva, aceste lucruri trebuie să nu se mai întâmple. Sper ca stafful pe care-l vom alcătui să aibă mintea clară de a ne duce la Cupa Mondială bine pregătiți.
- Meciurile cu Fiji și Tonga sunt stabilite?
- Da, va fi un turneu în iunie. Mai multe echipe europene merg în emisfera sudică. Noi deja de anul trecut am luat această hotărâre, e mult mai bine pentru grup și pentru echipă de a voiaja și de a juca în deplasare. Vom avea un meci în Fiji, apoi unul în Tonga. Și vom face și un al treilea meci cu o echipă de Super 14 din Australia.
- S-a demarat și construcția stadionului Arcul de Triumf, casa rugbyului cum e cunoscut!
- Un proiect pe care-l așteptăm de 10 ani, muncim la el din prima zi în care am fost ales la federație, ne chinuim și iată că într-un final putem discuta de realitate. Sper ca până la începutul lunii iulie, doamna Sevil Shhaideh și ceilalți care se ocupă de acest proiect, să dea undă verde. Să avem o superbă arenă și cine știe, în patru-cinci ani, să propunem celor Șase Națiuni să fim Opt. Am vorbit și cu georgienii, sunt de acord, numai așa putem să ne dezvoltăm, să creștem. Avem nevoie de acest stadion însă.
{{text}}