Ana Pascu (73 de ani), președintele Federației Române de Scrimă, a dorit să facă mai multe precizări legate de dezvăluirile făcute de GSP.ro în articolul: «Federația își bate joc! Chinurile prin care trec sportivii pentru a aduce medalii României: "Nu există doctor în cantonament. Am plătit din buzunarul nostru pentru deplasarea la Europene"».
- Vă rog să-mi spuneți ce s-a întâmplat cu sportivii care au trebuit să-și plătească din buzunarul lor deplasarea echipamentului la Europene.
- Noi suntem acum înaintea alegerilor, iar articolul ăsta a căzut foarte prost. Eu nu sunt în afacerea asta absolut deloc. Nu e bine înaintea alegerilor să faceți parte cuiva și să promovați pe altcineva. În lotul care a făcut deplasarea la Campionatele Europene au fost două feluri de sportivi: unii care au fost selecționați pe baza rezultatelor și pe baza regulamentului pe care-l are Federația noastră și ceilalți care sunt de la cluburi departamentale sau particulare și care au avut posibilitatea să se ducă cu copiii lor la aceste Europene, pentru că i-am înscris noi ca federație. Nu ne-am ocupat noi de aceștia din urmă. Am făcut ceva mai mult, am invitat o parte dintre ei la cantonamentul care a avut loc la Izvorani. Printre sportivii care au plătit câte o sută de euro nu se numără niciun medaliat.
- Apropo de Izvorani, cum sunt condițiile de acolo, cum e mâncarea?
- Condițiile sunt excepționale. În legătură cu mâncarea nu vă pot spune dacă a fost bună sau nu pentru că noi nu putem merge în fiecare zi să ne uităm în farfuria sportivilor. COSR a deschis o anchetă pe tema asta. Covaliu e foarte dezamăgit.
"Nu a fost doctor pentru că n-am avut de unde să-l luăm"
- Dar doctor există în cantonament?
- În legătură cu doctorul... Știți care e situația cu medicina sportivă? Avem 3 cadre medicale care sunt împărțite la loturile olimpice și nu avem cum să trimitem la fiecare lot de pregătire câte un doctor. Nu am nicio vină. Nu pot să iau un doctor de la o clinică particulară care e plătit cu cât e plătit și să-i dau eu 3 lei. Dar la Izvorani tot timpul sunt loturi care sunt însoțite de medici. Să nu-mi spuneți că asta e o problemă. Dacă cineva ar fi avut vreo problemă s-ar fi adresat medicului care era acolo în cantonament.
- E normal să nu existe un medic în cadrul unui lot național? Să înțeleg că e adevărat faptul că la ultimul cantonament n-a existat doctor?
- Nu a fost medic pentru că n-am avut de unde să-l luăm. Cei 2 doctori și un asistent pe care-i avem au fost repartizați la loturile mari, care erau plecate în alte părți. Îi trimitem unde putem. Sunt numai 3. Să știți că sunt și loturi olimpice care nu au doctor când se pregătesc. Vă spun eu asta. Asta e situația. Dacă nu găsesc doctorul, ce pot să fac? Totuși, nu există ca un doctor să nu fie în cantonamentul respectiv. Nu al nostru, mă refer că în bază tot se găsește un doctor.
- Dar poate doctorul respectiv de care vorbiți dumneavoastră nu se află în bază în acel moment, ce faceți atunci? Sau poate îngrijește pe altcineva.
- Se poate, se poate, se poate. Vedeți foarte bine care e situația cu doctorii în momentul de față. Nici măcar particular nu ai de unde să-i iei, iar dacă-i iei nu ai cu ce să-i plătești. Puteți să scrieți, e foarte bine că atrageți atenția la acest aspect. Nu am absolut nimic împotrivă, dar aceasta e situația. Sigur, unui sportiv care pleacă la o competiție oficială trebuie să-i asiguri totul.
- Ați asigurat toate condițiile lotului la Campionatele Europene?
- Sigur, au avut tot ce trebuie. A fost permanent doctorul nostru, deși permanent în sală exista doctorul concursului. Am avut grijă de toți. Am avut maseur, i-a masat. Am luat de la lotul mare. Sunt de 31 de ani în Federația asta și știu ce trebuie făcut. E foarte greu. De afară se văd foarte bine florile, dar înăuntru sunt probleme mari de tot ca să scoți performanțe.
{{text}}