Denisa Dedu (23 de ani) a fost în meciul cu Rusia, de la Cluj, una dintre cele mai bune jucătoare de pe teren. Cele 14 intervenții ale sale, în poartă, au ajutat enorm România să învingă campioana olimpică, 26-25.
"De-ni-sa! De-ni-sa!", au strigat 8.000 de români duminică seara, la Cluj-Napoca, în timpul meciului cu Rusia. Paradele de excepție ale portarului român au ridicat spectatorii în picioare. A primit mingi în față, dar nu s-a dat din calea rusoaicelor.
E al doilea meci mare făcut de goal-keeperul român în fața Rusiei, după cel de la Euro 2016. Și atunci, ca și acum, România a câștigat
- Denisa, ai ceva cu rusoaicele? Nu prea îți plac?
- (râde) Mă motivează fiecare meci în parte, dar când întâlnesc Rusia e ceva mai aparte. Reușesc să fac meciuri bune, sper să fie cu orice adversar la fel.
-Ți-era dor de echipa națională?
- Daa! Mai ales de când joc în Ungaria, mi-e dor de casă. Tot timpul vin cu plăcere să joc și mă bucură fiecare victorie. M-am bucurat să le revăd pe fete, de atmosferă.
- Cum a fost atmosfera? 8.000 de oameni care v-au încurajat.
- Am rămas fără cuvinte. Vorbeam cu fetele, ne uitam în tribune și ne spuneam, "Wow", nu credeam că jucăm acasă! Am trăit o atmosferă de vis. Impresionant, e cel mai bun cuvânt. La Cluj e o atmosferă fantastică și suntem susținute de fiecare dată.
"Am fost convinsă că le batem!"
- Cum a fost meciul, cum l-ai trăit tu? Am condus, rusoicele au revenit, apoi iar finalul nostru!
- În a doua repriză am avut câteva momente mai puțin inspirate, ne-am pierdut luciditatea. Când am fost conduse, tot timpul am avut feelingul că vom câștiga, nu știu de ce. Nu m-am temut că vom pierde. Am avut încredere în fete și am știut că ne vom reveni. De lucru ăsta sunt cea mai mândră, că nu am cedat și că am luptat până la capăt. Eu am încercat să ajut echipa, să ne ridicăm, să le dau puțin elan fetelor.
- Ce s-a întâmplat pe final, ai acuzat o accidentare?
- Da. A fost doar o crampă, o înțepătură puternică în mușchi. Nu e nimic grav, mulțumesc lui Dumnezeu. S-a nimerit pe final, nu am avut timp să atenționez arbitri să oprească meciul.
- Vă doriți primul loc în grupă ca să fiți cap de serie la tragerea la sorți la Euro?
- Avem șansa să terminăm pe primul loc, dar mai sunt două meciuri grele. Nu le subestimăm, mai ales Austria, am mai avut meciurile grele cu ele. Până în mai mai avem timp să ne pregătim.
- Cum e viața la Siofok, Denisa? Cum s-a schimbat cariera ta în Ungaria?
- Este o experiență nouă, am ieșit din zona de confort cu care eram obișnuită acasă, la Brașov. Am făcut acest pas. Lucrurile merg bine, suntem în obiectiv. Am avut ceva dificultăți pentru că ni s-au accidentat câteva fete, jucătoare de bază. Este o experiență, un an dificil pentru mine, dar eu zic că-mi prinde bine, oarecum mă călește. Din fiecare experiență înveți.
Pregătiri de Liga Campionilor
- Ai început să înveți ungurește?
- Nu, e greu, Vorbim în engleză. Câteva cuvinte uzuale, am învățat.
- Din vară schimbați și antrenorul. Vine norvegianul Tor Odvar Moen!
- Sunt multe schimbări, vin jucătoare de top, sunt planuri mari de viitor, clubul își dorește să jucăm în Champions League. Pentru mine e o mare bucurie că pot să fiu într-o echipă unde se dorește performanță.
- În week-end jucați în Final Four-ul Cupei Ungariei!
- Daa, avem o săptămână foarte grea. Jucăm cu Erd în Cupa Ungariei, în semifinale, apoi dacă trecem de ele jucăm finala cu Gyor sau Ferencvaros. Apoi în campionat avem meci cu Dunaujvaros, suntem cu ele la bătaie pentru locul 4. Ar fi ceva să iau o medalie în primul an.
Trei românce la echipă
Denisa Dedu joacă la Siofok alături de Gabi Perianu și Melinda Geiger. Perianu s-a accidentat din păcate și se află în perioada de refacere.
"Se pregătește bine, mai are două luni de zile teoretic din procesul de recuperare. Psihic, fizic e bine. Totul decurge cum trebuie", a dezvăluit Denisa. Geiger a venit de puțin timp la echipă, fiind transferată în ianuarie de la Brest (Franța).
99% calificate, primul loc la îndemână
În grupa a 4-a de calificare, România e lider cu 6 puncte, la egalitate cu Austria. Pe 3 e Rusia cu 4 puncte. "Tricolorele" mai au de jucat în Austria și cu Portugalia, la Buzău.
O simplă victorie cu lusitanele, ar duce România la Euro 2018. Dar Neagu și compania vor locul 1 în grupă, iar pentru asta trebuie să scoată cel puțin un egal în Austria. Și o înfrângere la Innsbruck ar putea păstra România pe primul loc, dar atunci totul va depinde de rezultatul meciului dintre Rusia și Austria. Se poate ajunge la un clasament în 3, unde va conta golaverajul în meciurile directe.
S-au creionat alte calificate
Danemarca, Norvegia, Muntenegru sunt matematic calificate la Euro 2018. În proporție de 80% se știu însă aproape toate echipele care merg în Franța, la turneul final. România, Serbia și Suedia, Spania și Germania, Olanda și Ungaria nu pot lipsi de la show-ul din decembrie.
Semne de întrebare sunt doar în două grupe. În grupa a doua, se va da bătălia între Polonia și Slovacia, iar în grupa a 5-a, între Slovenia și Cehia. Mai rămâne de stabilit, de asemenea, și cel mai bine plasată echipă de pe locul 3, din toate grupele de calificare.
{{text}}