Gheorghe Tadici vorbește în exclusivitate pentru GSP de noul său proiect la echipa națională de tineret. Tehnicianul care a crescut multe generații de jucătoare a împlinit marți 66 de ani și visează să ducă din nou România pe podiumul mondial.
Handbalul a fost și este ca un drog pentru Gheorghe Tadici.
Un tehnician apreciat și contestat în același timp. Marți, selecționerul naționalei de tineret a României a împlinit 66 de ani. O vârstă la care mulți s-ar retrage undeva la munte, la aer curat. Nu și Tadici. E omul pe care sala de handbal îl atrage ca un magnet. Anul trecut a acceptat să pornească din nou de la capăt.
Cu un nou proiect. A preluat naționala de tineret a României împreună cu antrenorul de la Craiova, Bogdan Burcea. Vor să facă din generația 1998-1999 una strălucitoare. Să mai urce o dată pe un podium mondial la turneul final din Ungaria (1-15 iulie).
A fost în vreo patru rânduri la naționala de senioare, și ca secund, și ca principal, a condus naționala de junioare și tineret. "Mi-am propus să trudesc pentru handbal până la 70 de ani. Apoi mă voi retrage", a afirmat cel care pregătește în același timp și HC Zalău.
- Domnule Tadici, ce v-a determinat să o luați iar de la capăt, să preluați naționala de junioare? Mai aveți răbdare să lucrați cu tinerele?
- Toată viața mea am luat-o de la capăt! Și la echipa națională de senioare, când am fost numit, am început imediat reconstrucția. În 1994, din 18 jucătoare care fuseseră în lot, au mai rămas patru. Ți le și spun: Marilena Doiciu, Valentina Cozma, Mariana Târcă și Gabi Manea-Antoneanu. Și am făcut o generație care a funcționat vreo 8-9 ani. Și tot așa mereu. La nivel de echipă de club, voi începe în această vară a 9-a reconstrucție!
- A noua?
- Da. La fiecare doi-trei ani o iau de la capăt, cu tinere sau cu jucătoare de linia a doua, de la echipe care se bat jos, la retrogradare. Și ajung spre echipa națională, câte una, câte două! E cazul acum pentru Ana Maria Dragut, Paula Vișan. Sau mai iau rezerve eterne pe la echipele lor. Așa au ajuns la Zalău aceeași Dragut, Vișan, Irimia.
- Vă place să lucrați mai mult cu tinerele? Sunt mai docile?
- Îmi plac jucătoarele care vor să facă performanță, care vor să muncească. Să le ajut să urce, dar nu pot decât cu cele care vor și ele. Trebuie să avem în vedere însă că au niște limite. Sunt jucătoare care acum sunt între primele patru-cinci pe posturile lor. Toată lumea se uită și vrea jucătoare de la Zalău pentru că știu că sunt antrenate, sunt muncite și, mai ales, sunt disciplinate.
"Le puteam transfera și dacă nu eram antrenorul lor!"
- Vorbește lumea handbalului că ați preluat "naționala" de tineret ca să mai transferați două-trei jucătoare din lot la Zalău!
- Dacă poate cineva să-mi spună că am discutat cu vreo jucătoare din echipa națională, că am propus vreuneia să vină la Zalău, atunci eu îmi dau demisia! Sigur că jucătoarele astea au posibilități. Sigur că dacă vor fi jucătoare care n-au echipă și n-au solicitări la alte formații, nu văd de ce nu le-aș ajuta să crească în Liga Națională! Să crească pentru a merge spre naționala de senioare. Nu văd nicio interdicție. Dar nu am venit pe ideea asta. Am venit pentru că eu cred în potențioalul acestei echipe, să le creștem sănătos, așa cum o fac în Europa naționale puternice precum Norvegia, Danemarca, Ungaria, Olanda sau Franța.
- Jucătoare de perspectivă, cum sunt cele de la tineret, pot să crească dacă joacă 5-10 minute la echipele lor de club într-un meci?
- Depinde unde vor ajunge, ce vor face! Tranziția nu se poate face imediat, de la tineret spre senioare. Urgent trebuie să facem lotul B, i-am spus asta președintelui Alexandru Dedu.
- Ați propus și acea măsură cu obligativitatea de a folosi într-un meci jucătoare under 20 și under 23. Vă mențineți ideea?
- Sunt convins că e măsura care ar da roade! A dat și la fotbal! Ar fi excelent dacă în fiecare echipă s-ar găsi o jucătoare under 21 și încă două sub 23 de ani.
Pariuri pentru viitor
- Cum e mai bine pentru aceste tinere? Să joace 50 de minute la o echipă din coada clasamentului sau să joace 2-3 minute la CSM București?
- Nici una, nici alta nu e viabilă! Cazul Bazaliu nu e un caz foarte fericit. Ea stă de trei ani la CSM, fără să joace. Sigur că se antrenează lângă mari valori, poți învăța și fura meserie, dar la un moment-dat trebuie să pleci. Să arăți ce ai învățat! Din punctul meu de vedere, am și stat de vorbă cu conducătorii de la CSM, trebuia să fie împrmutată ca să joace, să-și îmbunătățească calitățile. Jucând însă la o echipă de mijlocul clasamentului. Și cu asta am răspuns și cum e mai bine! Nu sunt de acord să joci la o echipă slabă, din coadă, unde tot timpul pierzi, mereu înfrângeri la scor. Ce mentalitate îți dezvolți? La echipe de mijloc ar fi ideal pentru a se dezvolta.
- Dați-mi două nume ca un pariu a lui Gheorghe Tadici pentru generația asta!
- Eu nu am două nume, am vreo 6-7 în care cred. Nu le fac însă bine dacă le nominalizez. Ele înțeleg greșit dacă le scoți în evidență, dar nici pentru celelalte nu e OK! Sunt jucătoare de viitor, dar trebuie muncit cu ele enorm. Uite, dau tot exemplul Anei Maria Dragut, care joacă acum în naționala de senioare. Când am luat-o, era rezervă la Slobozia. Juca 10 minute pe meci! Dar am făcut cu ea, cred, 50 de antrenamente de individualizare. Erau luni în care făceam doup-trei, că atât ne permitea calendarul, dar și luni precompetiționale în care munceam 6-8 ore săptămânal. Individualiare nu înseamnă că doar cu ea, cu echipa pentru ea! Acum, la tineret, sunt jucătoare care pot veni din urmă. Au ceva calități. Unele mai multe de la mama de acasă, altele mai puține, dar printr-o muncă susținută pot să echilibreze și să le depășească pe cele capricioase.
Tinerii dependenți de telefon
- Vă gândiți la o medalie în Ungaria, în luna iulie, la turneul final?
- Vreau să le duc în față, în primele 8 sau 6, dacă se poate. Sigur că nu ne dăm la o parte de la o medalie. Am dezvoltat un volum mare de muncă, sunt mai disciplinate. Cel mai mare progres, spun ele, părinții lor, cele care le-au văzut, e că au început să joace mai colectiv. Nu ne bazăm pe una-două jucătoare. Sunt șase jucătoare noi față de Campionatul European de anul trecut. Selecția a fost, este și va fi continuă.
- Tinerii, dacă îi lași toată ziua stau cu nasul în tabletă, în telefon. Ce măsuri ați luat la lot?
- Vedem asta la tot pasul. Pe programul de odihnă, de după masă, și pe programul de stingere, noaptea, telefoanele, laptopurile, tabeletele stau închise. Să nu deranjeze pe nimeni. Nu le mai iau la mine în cameră, dar dacă le-am prins... Știu că am vreo trei cazuri care nu s-au prea încadrat, le-am atenționat de două ori, a treia oară vor pleca! Să se uite 24 din 24 de ore pe telefon, dar în altă parte, dar nu la echipa națională!
- Bani luați mulți de la lot? Tot așa din zvonuri, s-a spus că ar fi o cifră cu trei zerouri, lunar!
- Nu am alergat niciodată după bani la lotul național. În mandatul trecut la "națională", aveam 500 de euro, la senioare, și nu i-am luat nici pe ăia. Nici acum nu luăm mii de eurp. Suntem plătiți pe fiecare acțiune, în funcție de numărul de zile petrecute la lot. E ca o diurnă. Avem trei zerouri în coadă, dar în lei, nu în euro!
Rezultatele României în grupa de calificare
România-Croația 33-25
România-Georgia 32-13
România-Ucraina 28-27
CV Gheorghe Tadici
Născut pe 27 martie 1952 la Piatra Neamț
A antreat doar la HC Zalău și pe Oltchim Rm. Vâlcea (2006-2008)
A antrenat naționala de senioare, junioare și tineret a României
Vicecampion mondial cu România în 2005, locul 7 la JO 2008
Cu HC Zalău a câștigat City Cup în 1996, iar cu Oltchim Cupa Cupelor și Supercupa Europei în 2007
{{text}}