Liga 1

EXCLUSIV Fan Stănescu, Păunescu și Eminescu » Motivul emoționant pentru care Cristi Pustai recită poezii după victoriile Gazului

Articol de Marius Mărgărit  —  luni, 02 aprilie 2018

Cristi Pustai va continua să recite cel puțin o poezie după fiecare succes al celor de la Gaz Metan Mediaș, în memoria fostului său coleg de echipă și de club, Ioan Aloman, care a decedat la prezentarea formației, vara trecută.

Un personaj special, atipic în fotbalul românesc, strangulat zilnic cu invective și jigniri. Cristi Pustai, 50 de ani, profu' de mate îndrăgostit de poezie și de muzica folk, recită poezii după fiecare victorie a echipei sale. Nu se vrea un exemplu. E vorba doar despre ce și cum simte și de o promisiune făcută unui prieten, "care acum nu mai este decât în inimile noastre".

"De ce poezie, domn profesor?". "De ce nu? Matematica și poezia au mult mai multe în comun decât cred cei mai mulți. Nu spunea Nichita Stănescu în «Altă matematică», o poezie de-ale sale, că «Noi ştim că unu ori unu fac unu, dar un inorog ori o pară nu ştim cât face»?. Are și matematica poezia ei. E o legătură între ele".

"Vorbisem asta cu Aloman"

În vara lui 2017, înainte de începerea sezonului, Mediașul și-a prezentat lotul. În continuarea spectacolului urma să aibă loc un meci între echipa de Old Boys și o formație de juniori a clubului. La încălzire, organizatorul de competiții, Ioan Aloman, 60 de ani, s-a prăbușit. A făcut atac de cord și a decedat.

Pustai rememorează: "E o poveste mai lungă. Avuseserăm noi o discuție, eu cu Aloman, într-un cantonament din Serbia. Atunci i-am spus că, în loc să vorbesc numai în limbajul de lemn la conferințele de presă, gen «ne-am dorit mai mult victoria» sau «am pierdut din cauza arbitrajului», o să recit câte o poezie la fiecare succes al nostru. M-a pus să-i promit. Și i-am promis. Din păcate, nu am prea avut ocazia să recit de prea multe ori, că am adunat până acum doar patru succese, dar am să continui să fac asta în acest sezon".

 

 

"Nu țin să fiu un model"

Tehnicianul Gazului spune că nu vrea ca prin poezie să contrabalanseze limbajul suburban din fotbalul românesc: "Eu fac asta pentru că îmi place și pentru că așa simt. Nu țin să fiu un model pentru nimeni, nici să intru în vreun conflict cu asta. Eu nu am înjurat niciodată în viață. Așa am fost crescut de familie. Și nici nu știu să mă cert". 

După victoria cu Voluntari, Pustai a recitat două poezii, una de Adrian Păunescu și una de Nichita Stănescu

Fan Păunescu, Nichita și Eminescu

În tinerețe, Pustai a fost îndrăgostit de Cenaclul Flacăra. A și rămas un mare prieten al muzicii folk: "De fapt, folkul este poezie pe muzică. Iar eu am rămas prieten cu toți cei din folk, îi sprijin cu tot ce pot. Da, merg la spectacolele de muzică folk. Mai e folk în România, chiar dacă acum e undeva la margine de mahala". E un mare admirator al poeziei lui Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Mihai Eminescu și nu numai. Următoarea poezie? "Nu știu. Să câștigăm noi și vom vedea!", spune amuzat antrenorul ardelean. 

"Niciodată nu-mi pregătesc poeziile din timp, nu îmi aleg un repertoriul înainte de meci. Recit ce îmi vine pe moment, în funcție de starea de spirit pe care o am. Poezia a fost mereu o pasiune, chiar dacă eu nu am încercat să scriu. Aș fi vrut să cânt muzică folk, dar, una dintre marile mele nerealizări din tinerețe, n-am învățat să cânt la chitară. Iar acum e prea târziu" Cristian Pustai, antrenor Gaz Metan

Cine a fost Aloman

Ioan Aloman a fost un fost fundaș central care a jucat la Gaz Metan în anii '80. O perioadă, el a fost coechipier cu Pustai, care evolua pe postul de vârf de atac. În ultimii ani, Aloman a ocupat diverse funcții la clubul din Mediaș, ultima fiind de organizator de competiț

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.