Inginerul Gheorghe Dobre, primar de 4 mandate în comuna Modelu (Călărași), are un vot cu echipa sa, Înainte: „Să nu se supere liberalii mei pe mine, dar și-n politică, și-n fotbal, toți sunt o apă și-un pământ”.
În ultima săptămână, reporterii Gazetei au străbătut România din sud până în nordul extrem pentru a lua pulsul alegătorilor FRF mai puțin băgați în seamă între scrutine. Pe cine aleg, care sunt problemele lor, ce vor din 18 aprilie, totul cu personaje al căror vot va conta la fel cu cel al prim-divizionarelor.
E joi dimineață, 10 grade Celsius pe panoul electronic de la intrarea în Primăria Modelu. E cea mai mare comună din Călărași, lipită de reședința de județ, o să flăm că "n-o fac oraș să nu plătească oamenii taxe aiurea", iar echipa joacă la Liga a 3-a.
Programul de audiențe începe la 16:30, însă edilul are timp de discuții. "Când e de fotbal, nu am cum să nu deschid ușa. Mă uit la meciuri de la 8 ani!", spune Gheorghe Dobre. Inginer Gheorghe Dobre, cum îl recomandă plăcuța de la intrare. Iar gândul îi e la alegeri încă de când descuie ușa. "Chiar, mă gândeam că vă brodiţi cu Burleanu. Trebuia să vină și el azi pe la noi, în campanie. Dar n-a mai ajuns, e prin străinătate!".
Handicapul lui Lupescu
Și tot de la 8 ani ține cu Dinamo. La loc de cinste, bine plasat vizual, să vadă orice vizitator, stă un fanion al "câinilor". Fără rușine de play-out. Dinamo a jucat, pentru un sezon, împotriva călărășenilor cu echipa a doua.Iar discuția își trage seva din două părți. FRF și Dinamo.
"Lupescu pleacă din start cu un handicap, pentru că nu votează doar oamenii din fotbal. Eu îl știam de mai multă vreme, fiind și dinamovist. Ideea e că programul lui e bun pentru noi, în general, dar aici nu contează numai fotbalul", se prinde primarul PNL de mustățile sale, un Ion Țiriac peste o mică parte de pământ dunărean.
"Ce mi-e roșu, ce mi-e verde, ce mi-e galben?!"
Și dă un prim sfat care surprinde.
"Parcă nici nu m-aș mai duce la vot. Să fac ca românul. Ce mi-e galben, ce mi-e roșu, ce mi-e verde, ce mi-e albastru? Tot cam o apă și-un pământ, chiar dacă o să se supere liberalii mei pe mine!", se amuză Dobre.
Și mișcă degetele în evantai. Probabil apa sau pământul. Sau ambele. :)
Iar teoria sa spune că "și fotbalul e exact ca politica". Totuși, cum o să voteze Înainte Modelu pe 18 aprilie?
Primarul e sincer din nou. "Acum, depinde care dă mâna dintre ei doi. Și cu cine. Ne-am adunat 10 inși, auzi, stânga-dreapta, bă, cam 6 sunt în partea aia, 4 în partea ailaltă, hai să mă bag și eu la ăia 6!".
Așa că deocamdată e precaut. "Am citit programul fiecăruia. Ne hotărâm pe drum".
Face cu ochiul.
"Întrebați-l pe Rednic dacă am înjurat"
Echipa și-a făcut-o cu băieți de peste tot, mulți din București. Din Modelu e doar fiul său, trecut și pe la Dinamo ca junior.
Și, cum alb-roșiii capătă putere într-o mică încăpere din sudul României, Dobre a devenit cunoscut tot în urma unui meci cu actualii elevi ai lui Bratu.
"Era Gnohere la Dinamo II, venea după accidentare, și toată lumea a sărit că l-am înjurat eu pe Gnohere! Doamne, cât am tras... M-am dus și la București, la comisii. Și când colo, ce să vezi! M-am dus până acolo și nu m-au lăsat să vorbesc, să spun nimic, că nu am nicio calitate oficială! Ei, na, și de ce m-ați mai chemat?! Să-l întrebați pe Rednic, că fata lui l-a adus pe Gnohere în România, dacă l-am înjurat eu pe el!".
Teoria bulinelor
Nu e singurul of al primarului. Care începe să le enumere, cu primul soare de primăvară între sprâncene.
"Arbitrajele. Arbitrajele sunt jale. Ja-le! Patru unsprezece metri clare nu ne-a dat", vorbește Dobre apăsat, însă fără să ridice tonul. E hotărât însă să nu mai repete scenele pentru care a ajuns în presă. "Cum mă calmez? Încep și țip și urlu și zbier. Și-n cinci minute m-am calmat. Nu mai intru în teren, m-am învățat minte!".
Știe și de ce se ajunge la asta. "Mi-a povestit mie un observator. «Dom' primar, păi, noi luăm copiii ăștia să îi învățăm arbitraj de la 14 ani. Păi, ăștia habar nu au câte buline are mingea de fotbal!»".
Pălăria, lopata și amintirea Prefab
Dobre își pune pălăria marcă înregistrată și ține să ne arate stadionul. "Eu l-am făcut, de la 0, nu are nicio legătură cu Prefabricatele!".
Pentru că, în sat, în anii 2000, a funcționat și o altă echipă. Prefab Modelu. Condusă de Marian Miluț, patronul fabricii cu același nume, fost candidat la președinția României, girat de Emil Constantinescu!, și șef țărănist. Echipa a cumpărat două locuri, mai întâi în "C", apoi în "B", însă a dispărut după sezoane slabe în liga a doua.
Acum, Înainte, care n-are legătură cu Prefabul, visează și ea mai sus. "Uitați ce stadion avem! E frumos, nu? De jur împrejur am făcut doar case pentru tineri. Și ați nimerit bine, acum, pe soare. A fost jale aici cu zăpada. Păi, credeți că eu nu am dat la lopată?! Am dat și eu să curăț terenul!".
U19 versus formații secunde
Echipa se antrenează, e un meci-școală supervizat de "Nea Piți", cum i se spune antrenorului Virgil Nițoi. "Vezi, nu înjura că te prinde pe cameră!", strigă Dobre. "Oricum nu înjur, dom' primar", răspunde Nițoi, serios.
Amândoi plusează și se inflamează, mai ales că joacă în serie cu echipe din București.
"Păi, mă obligi pe mine să am 3 în teren de sub 19 ani! Pe lângă ei trebuie să ai măcar alți doi pe bancă, iar dacă vrei să fii sigur că nu ți se accidentează toți 3 și nu vrei să rămâi în 10, pui 3 și rezerve! Perfect! Și vine Steaua, Dinamo sau Voluntariul cu jumătate de echipă din băieții care nu joacă la echipa mare. E, dă-i și mai joacă în liga a treia!".
Antrenamentul se termină după câteva țigări. "Îl așteptăm pe Burleanu, vrem să îi spunem ceva și despre liga a doua". Ce?
"Păi, cum să mergi de la Călărași și să joci la Suceava?!!".
Gazeta a ajuns chiar mai sus de Suceava. În episoadele următoare.
3 date despre comuna Modelu
- fondată în 1892 drept satul "Model"
- acum e cea mai mare din Călărași, aproximativ 10.000 locuitori
- e una dintre puținele localități din România care au avut creștere demografică la ultimul recensământ față de cel anterior
3 date despre Înainte Modelu
- a promovat în premieră în Liga a 3-a în 2014, după un baraj cu Roata din Giurgiu, 3-1
- n-are legătură cu Prefab 05, echipă la care au jucat Erik Lincar, Ionuț Curcă, Hotoboc, Șeroni sau Dinu Sânmărtean, iar din staff n-au lipsit Țiți Dumitriu, Marin Dună sau Vasile Iordache
- aseară, înaintea derby-ului local cu "Napoli" Oltenița, era pe 8, cu 22 de puncte în Seria a 2-a
"De ce se numește echipa Înainte? Uite, nu m-am gândit niciodată! Probabil, așa s-au gândit oamenii, să mergem tot înainte! Și nu știu în primii ani, dar acum chiar mergem" Gheorghe Dobre, primar Modelu
"Mai mergem pe la sponsorii din sat, mici întreprinzători, și le cerem una, ailaltă, așa merge viața la liga a treia" Gheorghe Dobre, primar Modelu
{{text}}