Handbal

CSM BUCUREȘTI - METZ // Încep emoțiile! Specialistul GSP în handbal face prezentarea lui Metz, adversara lui CSM de mâine: 21 de titluri, prima echipă în fustițe și 6 campioane mondiale

Articol de Marian Ursescu  —  joi, 05 aprilie 2018

Campioana Franței, Metz, nu a avut rezultate spectaculoase în Europa, dar a avut mereu handbaliste valoroase, capabile să încurce pe oricine. E prima echipă care și-a pus jucătoarele să joace în fuste și înfruntă CSM București, în sferturi, mâine, de la ora 20:30.

Metz e, de departe, cea mai galonată echipă din handbalul feminin francez. Înființată în 1967, are în palmares 21 de titluri în Franța!

În Europa, deși e la a 19-a participare în Liga Campionilor, Metz nu a ajuns niciodată în semifinale sau Final Four-ul de acum. Sezonul trecut a atins prima dată pragul "sferturilor", repetat acum în actualul sezon.

Surpriza de la Vâlcea!

Metz și-a început traiectoria ascendentă pe semicerc în România. Era în sezonul 1996-1997, primul în care s-a trecut la sistemul cu grupe în Liga Campionilor. Atunci, campioana României Oltchim Rm. Vâlcea a nimerit în aceeași serie cu Metz. O echipă formată din jucătoare tinere, necunoscute.

Și spre surpriza tuturor, Oltchim nu a reușit să învingă niciodată campioana Franței! A fost 20-20 la Metz și 24-24 la Rm. Vâlcea. În anii următori, Myaro, Rolland, Wendling, Cano sau Lejeune dominau handbalul mondial și câștigau titlul mondial în Croația 2003.

Rezultate bune cu românii

Metz a fost o nucă tare pentru echipele din România, atunci când acestea s-au întâlnit. Oltchim a mai jucat o dată cu Metz în sezonul 2011-2012. "Galacticele" au câștigat la Vâlcea, 34-21, și au făcut iar egal în Franța, 26-26. Pe lângă rezultatele amintite ale Oltchimului, Metz s-a mai întâlnit cu HC Zalău și HCM Baia Mare. A câștigat de fiecare dată.

Mai întâi în semifinalele Cupei EHF, ediția 2012-2013. HC Zalău a pierdut net ambele manșe, 15-34 în Franța, 21-26 la Zalău. Apoi, în grupele Cupei EHF, un sezon mai târziu, HCM Baia Mare a pierdut la Metz, 24-34, și la Baia Mare, 23-24.
Handbalul în fustă

Tot în sezonul 2011-2012, oficialii de la Metz au inovat în linia de echipament a echipei, iar Metz a apărut jucând în fustițe. Și de atunci și-au păstrat linia vestimentară. La acea dată, jucătoarele românce au spus clar că nu le-ar plăcea să joace în fustă, pentru că handbalul e un sport de contact și sunt mult mai incomode.

Și Federația Europeană de Handbal a luat în discuție trecerea la "fustițe", dar a renunțat în cele din urmă, după ce mai multe națiuni puternice s-au opus. 

Cifrele campioanei Franței

- 21 de titluri ale Franței
- 8 Cupe ale Franței în palmares
- 19 participări în Liga Campionilor
Cele mai bune rezultate: "sferturi" Liga Campionilor (2016/2017 și 2017/2018), finala Cupei EHF 2013

6 campioane mondiale la turneul final de anul trecut evoluează la Metz: Beatrice Edwige, Manon Houette, Orlane Kanor, Laurisa Landre, Grace Zaadi, Laura Flippes

9 victorii și 3 înfrângeri e bilanțul Metz-ului în ediția actuală a Ligii Campionilor. E singura echipă care a învins Vardar Skopje. CSM are o linie în Ligă, în actualul sezon de 8 victorii, un egal, trei înfrângeri

Meciul dintre CSM București și Metz se joacă vineri, 6 aprilie, ora 20:30, în direct la TV Digi Sport, TV Telekom Sport și liveSCORE pe GSP.ro. Partida se va disputa în Sala Polivalentă din Capitală.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.