Florin Segărceanu, căpitanul echipei de Fed Cup a României, a acordat un amplu interviu Gazetei Sporturilor. El a vorbit și despre Simona Halep și despre carențele din jocul liderului mondial.
- Și acum, o întrebare pe care sigur o așteptați: când va câștiga Simona Halep un turneu de Mare Șlem? E aceasta presiune pe ea pe care o pune multă lume, poate și-o pune și ea.
- Da, categoric și-o pune și ea, e greu să nu te gândești, ai jucat trei finale dintre care una în care toată lumea o vedea câștigătoare. Este o presiune pe ea, cred că totuși a scăpat de o parte, după ce a ajuns pe primul loc. Este un obiectiv pe care orice jucător și-l dorește. Sigur, trebuie să ajungă și la un Grand Slam. Părerea mea este că dacă ea va face tot ce trebuie să se pregătească, moment va veni. Că va veni anul acesta sau la anul, eu cred că o să vină.
- Aceste trei finale pierdute, toate în trei seturi, pot deveni o povară sau contează ca experiență?
- Depinde de fiecare, eu sper să vină ca o experiență. În fiecare finală s-a întâmplat puțin altceva, cred că nu poți să uiți și știi apoi în unele momente ce trebuie să faci.
- Șansele cele mai mari ar fi la Roland Garros? Deși pare că se poate și la Australian Open...
- Sigur, zgura ar fi elementul ei favorit pentru că noi, românii, ne-am născut pe zgură și jucăm pe zgură, dar, în același timp, arată că pe un teren de hard puțin mai lent, cum e la Australian Open poate să joace foarte bine. Cred că aceste două turnee sunt vizate de ea.
- Dacă ar fi un singur lucru care i-a lipsit, care ar fi acela?
- Este o întrebare foarte dificilă. Cel puțin la ultima finală, nu poți să spui că i-a lipsit ceva… Singurul lucru foarte important este în gestionarea unui turneu de Grand Slam, pentru că este atât de lung și în momentul în care în primele tururi te încurci, ai niște meciuri mai dificile cu jucătoare cu care nu ar trebui să ai aceste probleme... Vorbesc de forțele tale, tu trebuie să știi să gestionezi toate aceste meciuri și dacă ai posibilitatea să le termini repede, trebuie să le termini repede, consumul de energie este imens și te ajunge la un moment dat și apoi plătești prețul în semifinale, în finală.
- Cât de greu este pentru ea la 1,68 m să se lupte într-o lume care începe măcar de la 1,72 și de acolo apar alte avantaje, de forță, de serviciu. E mai greu pentru ea să-și facă punctele...
- Cel mai greu e să-și câștige serviciul. Sunt mulți jucători în această situație, chiar și eu (zâmbește). Cred că înălțimea nu este un dezavantaj, ea este obișnuită în momentul de față și tenisul ei este de așa natură. Toate jucătoarele noi care vin sunt modelate pe stilul acesta de joc rapid, în forță. Uneori dacă știi să joci cu ele tactic, poate să fie un avantaj. Singurul lucru de care are nevoie și zic eu că și l-a îmbunătățit este serviciul. Pentru că serviciul la Australian Open s-a văzut, a fost altceva și a ajutat-o foarte mult. Totul stă în puterea ei de a-l face. În momentul în care te antrenezi foarte mult și foarte bine, mai reglezi anumite lucruri și ajungi să ai încredere. Este o armă de care ai nevoie.
"Am observat de mulți ani, tenisul feminin a devenit foarte interesant, comparativ cu tenisul de acum 20 de ani are o publicitate foarte bună și este foarte spectaculos. Premiile care au tot crescut, au ajuns egale cu cele ale băieților și atunci, normal, motivația este și mai mare.
Din punctul meu de vedere, tenisul feminin nu trece printr-o criză, poate cine știe printr-o lipsă de staruri, dar nici asta n-aș spune pentru că toată lumea vorbește despre tenisul masculin și ce o să se întâmple când n-o să mai fie Federer și Nadal. Noua generație se lasă așteptată și la fete, totuși vedem că e o emulație, se schimbă lucrurile. Sunt jucătoare tinere care apar, nu cred că are o problemă de identitate circuitul WTA."Florin Segărceanu
{{text}}