Astăzi, de la ora 11:00, au loc alegerile pentru președintele FRF. Răzvan Burleanu, Ionuț Lupescu, Marcel Pușcaș și Ilie Drăgan sunt cei patru candidați.
- Gazeta Sporturilor are 4 reporteri la sediul FRF și te va ține la curent cu cele mai noi informații de la alegeri
Răzvan Burleanu și Ionuț Lupescu sunt favoriții înaintea scrutinului de azi. Campania cu acuzații și cu alianțe se încheie cu bătălia decisivă pentru conducerea celei mai bogate federații din sportul românesc.
Un război al dezvăluirilor și o cursă pentru atragerea aliaților din politică. Jigniri, acuzații grave aruncate dintr-o parte în alta. De ce-și asumă Răzvan Burleanu și Ionuț Lupescu o asemenea dispută? Lupescu a mai și renunțat la un job foarte bun de la UEFA, manager al departamentului tehnic, ca să se implice în lupta teribilă pentru conducerea Federației Române de Fotbal.
Deplasări, diurne mari, primă uriașă pentru Euro
Miza concretă și cea mai apropiată o constituie, bineînțeles, salariul și celelalte avantaje pe care le oferă postul de șef al FRF. Burleanu a susținut recent că el câștigă 4.200 de euro lunar la "Casa Fotbalului". La venitul acesta garantat se mai adaugă și bonusuri, diurne mari, multe călătorii, mașină de serviciu Mercedes.
Actualul preşedinte a încasat 92.000 de euro pentru calificarea României la Euro 2016 și a primit 41.345 de euro din diurne în perioada 2014-2017, o sumă care nu include diurna pentru deplasările prilejuite de meciurile pe care le-a disputat echipa națională și pentru turneele pe care le-au efectuat "tricolorii". A fost vorba despre o deplasare de cinci săptămâni numai cu prilejul Campionatului European!
Rezultă o medie a venitului suplimentar de 3.000 de euro lunar din bonusul pentru Euro și din diurne. Doar la o deplasare la New York, pentru un curs de management sportiv, Burleanu a încasat 310 dolari pe zi, echivalentul a 250 de euro. În total a bifat 28 de țări din postura de președinte al FRF! De la "clasicele" Germania, Anglia, Italia la Bahrein, Hong Honk, Mexic.
O calificare înseamnă o avere
Banii nu constituie atracția unică. E și putere, pentru că FRF e cea mai bogată Federație din fotbalul românesc. Burleanu a și explicat nivelul câștigurilor sale, unul pe care-l consideră normal pentru o persoană care are de gestionat un buget de peste 20 de milioane de euro anual.
Într-o comparație, Camelia Potec, o fostă sportivă medaliată cu aur la Olimpiadă, încasa sub 2.000 de lei ca președinte al Federației de Natație. Veniturile pe care le-a înregistrat Burleanu au fost generate și de o performanță, singura din mandatul său, calificarea la Campionatul European, rezultat pentru care conducătorii FRF și-au împărțit prime. Câștigurile ar fi fost și mai mari dacă naționala ar fi mers și la Mondialul din Rusia, însă calificarea la CM s-a ratat.
Burleanu, Lupescu, Pușcaș sau Drăgan, indiferent care va câștiga alegerile de azi, trebuie să egaleze rezultatele în următorii patru ani ca să păstreze același venit de președinte, în jurul a 8.000 de euro pe lună în afara altor avantaje. Sau să obțină mărirea salariului și să nu mai depindă atât de tare de calificări.
De la 2.000 de lei la 8.000 de euro
Marcel Pușcaș a povestit pe blogul său că a ieșit la masă cu Radu Vișan, secretarul general al FRF, într-una dintre zilele de la începutul mandatului lui Burleanu. "Mi-a zis că e din Ploiești și câștiga 2.000 de lei pe lună când lucra la Cotroceni", a susținut Pușcaș. Vișan și Burleanu fuseseră colegi la Cotroceni, unde lucraseră pe posturi de consilieri, deci nivelul salariilor lor nu diferea mult. Ceea ce înseamnă că şeful FRF a ajuns să câștige de 19 ori mai mult decât în urmă cu 6 ani, când era funcționar în administrația prezidențială.
10 milioane de euro pentru un turneu accesibil
Președintele Federației va prinde în mandatul său și Euro 2020, din care patru partide se vor organiza la București. Nu e singura atracție, în primul rând sunt bani mulți la mijloc, sume care ar intra în bugetul Federației. Doar calificarea la turneul final aduce 9 milioane de euro. Un egal în grupă o să valoreze 750.000, o victorie va face 1.500.000 de euro. Cu un egal, adică repetarea evoluției de la Euro 2016, FRF ar primi 10 milioane de euro. După plata primelor către jucători și către alți angajați, tot mai rămân bani de investiții cu care șeful Federației să facă măcar o parte dintre lucrurile pe care le-a promis în campanie.
Lupescu, un sfert din salariul de la UEFA
Pițurcă a susținut, imediat cum Lupescu a anunțat că va candida, că Ionuț câștiga 33.000 de euro lunar la UEFA, ca șef al departamentului tehnic. "A renunțat la o avere ca să candideze la FRF", a spus fostul selecționer. Dacă va ieşi preşedinte, lui Lupescu îi va fi imposibil să aibă venituri cel puţin apropiate cu cele primite de la forul european. Dacă va încasa aceleaşi prime, diurne şi bonusuri ca Burleanu, adică o medie de 8.000 de euro pe lună, el va ajunge să câştige abia un sfert din venitul de la UEFA.
2.000.000 €pretinde Mircea Sandu că a câștigat în 24 de ani la FRF, conform unui calcul pe care l-a făcut fostul președinte într-un interviu din Gazetă
{{text}}