Începând cu data de 1 noiembrie, IAAF (Federația Internațională de Atletism) va implementa noi cerințe privitoare la nivelul de testosteron al atletelor ce concurează în cadrul probelor de semifond (800m, 1500m și o milă) din circuit.
Astfel, femeile cu o pondere ridicată a hormonului sunt determinate să își diminueze în decursul următoarelor 6 luni bilanțul hormonal și să îl mențină în concordanță cu normele comunicate de forul mondial, iar alternativa sugerată prin comunicat o reprezintă administrarea unor contraceptive hormonale, eventuale operații nefiind necesare.
Inițiativa nu este prima în acest sens, federația integrând de asemenea în anul 2011 reguli asemănătoare, dizolvate însă până la startul Jocurilor Olimpice din Rio de Janeiro (2016) de către CAS (Curtea de Arbitraj Sportiv).
"Una dintre responsabilitățile noastre este să asigurăm un anumit nivel de corectitudine sportivă în rândul atleților, unde succesul este dobândit prin talent, ambiție și muncă asiduă și nu prin contribuția unor factori de altă natură, precum asimilarea artificială sau naturală a testosteronului de către sportive, care le îmbunătățesc semnificativ performanțele pe pistă." a argumentat președintele IAAF decizia asociație mondiale , Sebastian Cole.
Hotărârea prevede opțiuni oferite concurentelor care nu doresc să se conformeze cu noile reglementări care le permit participarea fie în cadrul unor întreceri feminine neomologate, fie accederea în circuitul masculin.
Cea mai afectată sportivă în urma schimbărilor pare a fi sportiva sud-africană Caster Semenya, campioană mondială în 2009, 2011 și 2017 și respectiv, olimpică în 2012 și 2016 la proba de 800 m, întrucât este hiperandrogenică, înregistrând performanțe notabile de-a lungul întregii sale cariere începând cu vârsta timpurie de 18 ani (aur la Campionatele Mondiale de la Berlin).
Surse: foxnews.com, iaaf.org
{{text}}