Alegerile de la FRF intră în faza disputelor în justiție. Omul care a dinamitat în instanță federația de tenis, Marius Vecerdea, AJF Gorj și Tudor Iacov, președinte Progresul București, duc în fața judecătorilor Adunarea Generală din 18 aprilie.
Nebunia alegerilor de la FRF nu se încheie! Lupta se mută în instanță, pentru că Adunarea Generală din 18 aprilie e deja contestată din trei direcții: Marius Vecerdea, omul care a anulat AG similare la tenis, AJF Gorj și Tudor Iacov, președinte la Progresul București, feminin.
Primul semnal public l-a dat ieri Vecerdea, care, într-o postare pe facebook, anunță că începe demersurile legate de FRF. Detaliu: finul președintelui Klaus Iohannis este cel care se zbate de trei ani în justiție cu neregulile de la FRT, obținând victorii pe bandă rulantă împotriva "administrației Cosac" pe două argumente validate de justiție.
Este vorba despre obligativitatea obținerii unui aviz de la MTS pentru afilieri/dezafilieri, echivalate cu schimbare de act constitutiv, și impunerea ca în Adunarea Generală să voteze doar cluburile trecute expres în Registrul Federațiilor de la Tribunalul București. Pe ambele segmente FRF ar fi descoperită, aidoma modelului de la FRT.
"Restabilirea ordinii de drept"
Vecerdea și-a motivat decizia prin aceea că dorește restabilirea "ORDINII DE DREPT din Federațiile Sportive Naționale din România". El subliniază că "în acest moment, ORDINEA DE DREPT în multe Federații o reprezintă un fel de «registru secret la purtător» al unor oameni care reușesc să acapareze fotoliile de conducători ai Federațiilor și în niciun caz vreunul din Registrele Naționale care stabilesc o anumită ORDINE DE DREPT ÎNTR-UN STAT EUROPEAN, cum ar fi: Registrul Federațiilor de la Tribunalele din România, Registrul Național al persoanelor juridice de la Ministerul Justiției și Registrul Sportiv de la Ministerul Sportului!".
Completează: "De cele mai multe ori, bătălia pentru aceste portofolii se dă la baionetă, cu mită electorală din bani publici, cu influențe politice de genul presiunilor asupra oamenilor din poziții numite (și nu ocupate prin concurs) ale instituțiilor statului sau subordonate direct autorităților statului și alte presiuni asupra sportivilor, juniorilor și părinților de copii sportivi de performanță, prin condiționări în schimbul unui vot!".
"Intervenția forțată a MTS"
Aflat în afara fenomenului, are însă Vecerdea calitate să atace alegerile de la FRF? El răspunde pozitiv: "Inclusiv FRT a invocat la procese lipsa mea de calitate pentru că nu eram afiliat cu clubul Pamira, conform Registrelor Naționale de la Ministerul Justiției și de la Tribunal. Dar instanța mi-a acceptat plângerea și am și câștigat. Cu același club am și activitate de fotbal de zece ani, am trecut acest sport în Certificatul de Identitate Sportivă, dețin un teren de fotbal, iar calitatea o am și prin prisma statutului de utilitate publică al FRF".
Ce atacă Vecerdea? "Rămâne de văzut dacă MTS va aviza alegerile de la FRF, care înseamnă schimbare de act constituitiv și e obligatoriu un OK din partea ministerului. Intenționez să solicit intervenția forțată a MTS sub aspectul acestui aviz".
Ilegalitatea CEx și lipsa votului secret
Al doilea front anti-FRF îl deschide AJF Gorj, prezidat de Mihai Prunariu, unul dintre susținătorii din campanie ai lui Ionuț Lupescu. Aici, ar fi trei direcții atacate, susțin surse GSP:
- ilegalitatea Comitetului Executiv, care, la Registrul Federațiilor, apare în formula din 2014, la finalul de mandat al lui Mircea Sandu;
- lipsa dreptului de vot pentru cluburile care nu apar ca membre afiliate la Registrul Federațiilor;
- neasigurarea secretului votului prin prisma faptului că nu au existat cabine, iar pupitrele se reflectau în geamurile de deasupra sălii AG, putându-se stabili cine pentru cine a votat.
"Peste 90 de votanți nu aveau calitate să fie acolo"
Iar a treia pistă, cea deschisă de Tudor Iacov, mai are două elemente suplimentare: "Statutul FRF din 2014, cel după care s-au organizat alegerile, nu a fost avizat de FIFA, așa cum e obligatoriu. De asemenea, sunt peste 90 de votanți care nu aveau calitate, deoarece ROAF prevede clar că fiecare club poate fi reprezentat de președinte, vicepreședinte, secretar general sau funcții similare de conducere.
De exemplu, Marian Lumânare, care a votat pentru AMFB, nu apare în Registrul de specialitate ca președinte, postură care, în documente, îi aparține, în prezent, lui Vasile Avram! Iar Marius Lăcătuș e antrenor coordonator la CSA Steaua. Cum poate un antrenor coordonator să voteze?".
"Am reușit să creez precedente în justiție foarte benefice sportului românesc, o adevărată jurisprudență care să deschidă calea și altor ramuri sportive și, mai ales, să implice și să dea speranță oamenilor de sport dedicați"Marius Vecerdea, patron club tenis "Pamira"
"Voi face în paralel plângere și la TAS cu referire la alegerile de la FRF. Există pericolul ca instanțele civile din România să respingă din start contestațiile pe considerentul că Statutul FRF prevede că rezolvarea litigiilor se face printr-un tribunal arbitral"Tudor Iacov, președinte Progresul București, feminin
{{text}}