Ciclism

GIRO D'ITALIA. Elia Viviani a câștigat etapa a doua din Turul Italiei, după un sprint vijelios în Tel Aviv + Schimbare de lider în clasamentul general

+1 Foto
Elia Viviani, foto: Guliver/gettyimages

Articol de Mitică Docan  —  sâmbătă, 05 mai 2018

Italianul Elia Viviani (QuickStep Floors) a câștigat cea de-a doua etapă din Turul Italiei 2018, după un sprint în Tel Aviv (Israel).

Într-o etapă plată ca-n palmă, cu drumuri largi și drepte, ideale pentru a desfășura plutonul, sprinterii și-au pus echipele la muncă, dar au fost nevoiți să se bizuie la final pe propriile aptitudini de demarcare.

Este cea de-a doua victorie din carieră pentru Viviani, în Turul Italiei, după cea din 2015. În vârstă de 29 de ani, rutierul lui QuickStep s-a strecurat impecabil prin stânga plutonului, pe lângă mantinelă, profitând de sprintul timpuriu al polonezului Jakub Mareczko (Wilier Triestina–Selle Italia).

Au fost 167 de kilometri între Haifa și Tel-Aviv, cu o evadare înăbușită rapid și cu zeci de mii de fani aliniați pe marginea autostrăzilor. Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) a fost singurul rutier lăsat să fugă de pluton, dar și acesta a fost capturat cu 16 kilometri înainte de sosirea în capitală.

Finalul a fost unul foarte tehnic, cu mai multe curbe periculoase, iar Sky, Katusha-Alpecin, Astana și QuickStep Floors și-au dat coate pentru supremație în stabilirea culoarelor, plutonul vuind spre linia de sosire.

Din trena falsă a Katushei s-a desprins Tony Martin, cu 4 kilometri înainte de final, pe un viraj ascuțit la stânga, dar a fost doar un bulgăre de zăpadă aruncat în văpaia orgoliilor aprinse pe final. Neamțul i-a dat idei și lui Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), dar rezultatul a fost identic.

Cu "trenurile de sprint" fragmentate de haosul de pe șosea, Elia Viviani a avut nevoie de iscusință pentru a stabili care e roata de urmărit. Când Jakub Mareczko a găsit spărtura pe stânga, între mantinelă și Sam Bennett (Bora–Hansgrohe), Viviani s-a cuplat perfect, s-a folosit de odihna acumulată de-a lungul zilei și a declanșat un sprint devastator. A fost suficient pentru victorie.

"Sunt doi ani de când nu am mai venit în Giro, dar am aici cea mai bună echipă. Sunt foarte mulțumit de echipa mea. Această victorie o dedic prietenei mele, Elena (nr. Cecchini, ciclistă italiană), care face multe sacrificii pentru mine", a declarat Viviani la final.

Tom Dumoulin (Sunweb) nu și-a apărat tricoul roz cucerit în Ierusalim, după ce australianul Rohan Dennis (BMC) a profitat de un sprint intermediar la care a bifat 3 secunde bonus, suficient pentru a urca pe prima treaptă a podiumului la final.

Clasamentul etapei 2

 1 Elia Viviani (Ita) Quick-Step Floors 03:51:20
2 Jakub Mareczko (Ita) Wilier Triestina-Selle Italia
3 Sam Bennett (Irl) Bora-Hansgrohe
4 Niccolo Bonifazio (Ita) Bahrain-Merida
5 Sacha Modolo (Ita) EF Education First-Drapac p/b Cannondale
6 Clement Venturini (Fra) AG2R La Mondiale
7 Ryan Gibbons (RSA) Dimension Data
8 Manuel Belletti (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec
9 Baptiste Planckaert (Bel) Katusha-Alpecin
10 Jean-Pierre Drucker (Lux) BMC Racing Team 

Clasamentul general

1 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 04:03:21
2 Tom Dumoulin (Old) Sunweb 00:00:01
3 Victor Campenaerts (Bel) Lotto Soudal 00:00:03
4 José Gonçalves (Por) Katusha-Alpecin 00:00:13
5 Alex Dowsett (GBr) Katusha-Alpecin 00:00:17
6 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 00:00:19
7 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 00:00:21
8 Maximilian Schachmann (Ger) Quick-Step Floors 00:00:22
9 Tony Martin (Ger) Katusha-Alpecin 00:00:28
10 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.