În partida cu Viitorul, de duminică, liveTEXT de la 21:45, în care poate câştiga al doilea titlu de campion ca "principal", de data aceasta cu CFR Cluj, Dan Petrescu bifează o cifră formidabilă pentru cariera lui de antrenor: jocul 500!
Pentru Dan Petrescu, duminică poate fi o zi cu totul şi cu totul specială. E la 90 de minute de o performanţă mare în România, să cucerească al doilea titlu de campion. Şi nu în orice meci, ci în unul care îi aduce o cifră fantastică în cariera lui de antrenor principal: prezenţa cu numărul 500 ca A1, indiferent de formaţia la care a fost, de competiţia şi de liga în care a activat.
Nivelul pe care "Bursucul" îl va atinge cu Viitorul e unul incredibil pentru un tehnician ce abia a împlinit 50 de ani. El a început această meserie în iulie 2003, când avea 35 de ani. Atunci, Vasile Şiman, patron la Sportul, i-a încredinţat banca tehnică a divizionarei secunde.
De atunci, Petrescu a adunat meci cu meci, a trecut pe la 11 formații, în 6 ţări şi a ajuns la 499 de partide!
Mâine se va afla în faţa unei borne istorice, care poate coincide cu un triumf şi mai important: titlul de campion. Ar fi al doilea în Liga 1 şi tot al doilea cu o echipă din provincie, ceea ce ridică şi mai mult valoarea succeselor sale în România.
PERFORMANŢE
Sportul
- în primul mandat, a adus echipa pe primul loc în Divizia B (avea să promoveze ulterior)
- în al doilea mandat, în L1, a terminat campionatul pe locul 6 în sezonul 2004-2005
Wisla Cracovia
- a terminat pe locul 2 în 2005-2006, la 2 puncte de campioana Legia
Urziceni
- a câştigat campionatul în 2008-2009
- a terminat pe 3 grupa de Champions League şi s-a calificat în primăvara Europa League
- a jucat finala Cupei României în 2008, pierdută în faţa CFR-ului
Kuban Krasnodar
- în primul sezon a promovat echipa din "B" în "A"
- în 2011-2012, cu o nou-promovată, a terminat pe 6
Dinamo Moscova
- n-a reuşit lucruri spectaculoase
Al Arabi
- a stat numai 11 meciuri
ASA Tg. Mureş
- a câştigat Supercupa României, 1-0 cu Steaua
Jiangsu Suning
- a câştigat Cupa Chinei în 2015
Al Nasr
- a jucat finala Cupei Preşedintelui
CFR Cluj
- e pe primul loc cu o etapă înainte de final
De 3 ori cel mai bun antrenor
Dan Petrescu a fost recompensat pentru prestaţiile lui foarte bune ca tehnician, indiferent că a fost în ţară sau în străinătate. A câştigat de 3 ori premiul de antrenorul anului în cea mai importantă anchetă din fotbalul românesc, cea a Gazetei Sporturilor, în care votează 5 categorii: public, ziarişti, căpitani de echipă, antrenorii şi preşedinţii cluburilor de prima ligă. Petrescu a fost primul în 2008, 2009 şi 2011.
Primul "11" al celor mai valoroşi jucători pe care i-a antrenat
Arlauskis - Golanski, M. Constantin, Jirkov - Blaszczykowski, Ramires, Alex Teixeira, Dzsudzsak - D. Niculae, Kuranyi, Kokorin
Cea mai mare pauză: 6 luni
De când a debutat în meseria de antrenor, Petrescu a avut puţine pauze lungi. Cea mai însemnată a fost de curând. Pe 1 decembrie 2014 se despărţea de qatarienii de la Al Arabi, unde a avut probleme cu imixtiunea şefilor în decizii ce ţineau exclusiv de antrenor, după care a stat pe bară vreme de 6 luni. În iunie o prelua pe ASA Tg. Mureş. În rest, cel mult două luni de repaus între plecarea de la o formaţie şi preluarea alteia.
267 de partide ca "principal" a bifat până acum Hagi, care a luat startul în meseria de antrenor cu 2 ani mai devreme decât Petrescu
418 meciuri ca antrenor a adunat Antonio Conte, care a debutat în această meserie în vara lui 2006, la 3 ani după Petrescu
620 de partide ca antrenor are Massimiliano Allegri, care a debutat ca A1 fix în acelaşi timp cu Dan Petrescu, iulie 2003
Ce mai des adversar: Steaua :)
Ca o ironie a soartei, Dan Petrescu, care e un produs al Centrului de copii şi juniori de la Steaua, s-a întâlnit cel mai des în cariera de antrenor, din postura de adversar, chiar cu Steaua! A avut meci cu fostul său club de nu mai puţin de 17 ori. Iar palmaresul lui Petrescu e negativ: a câştigat doar 4 meciuri şi a pierdut 7. Totuşi, n-a mai pierdut în faţa Stelei de aproape 10 ani, mai precis din 1 decembrie 2008, 0-1 pe Ghencea, cu un gol marcat de Kapetanos. De atunci, au mai urmat 7 bătălii: două succese Dan şi 5 rezultate de egalitate. z
4 EPISOADE POVESTITE DE PETRESCU
.... cum a ajuns la Sportul
"Eram jucător și secund la FC Naţional, iar Șiman mă tot căuta, oferindu-mi conducerea tehnică a Sportului, în liga secundă. Salariu mic, ne antrenam pe unde puteam, mă dezbrăcam la dușuri. Mulţi ar fi renunţat în locul meu. Dar am zis s-o iau de jos dacă vreau să fac ceva în această profesie. Nu mi-a fost niciodată frică să muncesc. Iar la Sportul am avut un tur de campionat cum nu cred că mai există în istoria fotbalului românesc: 46 de goluri marcate și două primite în 15 partide!"
... perioada neagră de la Rapid
"A venit, într-adevăr, oferta lui Giovanni Becali și am zis de ce nu? În Giulești am întâlnit însă o ostilitate mare. Nu înţelegeam ce se întâmplă în jurul meu. Ce dacă am jucat la Steaua? Nu pot antrena Rapidul?! După aceea, lucrând acolo, mi-am dat seama că era imposibil! Aș fi renunţat din prima zi la ce a fost acolo și am făcut bine că am plecat repede!"
... trofeul de campion la Urziceni
"Bucșaru m-a convins în cinci minute. Muncă multă cu băieţi serioși, care au înţeles sacrificiul. I-am făcut să priceapă că Unirea e cel mai bun club din România: nu-i înjură nimeni, nu există presiunea fanilor, ziarele nu-i bagă în seamă și putem face lucruri frumoase. Sigur, nu ne-am gândit însă nicio secundă că o să devenim chiar campioni! Am aplicat acolo și un sistem de premiere atractiv"
... despre echipa națională
"99 la sută, nu cred că se va mai întâmpla să ajung să fiu ofertat de echipa națională! Au fost două ocazii, nu s-a legat, e greu să vină și a treia oară. Sunt conștient de asta. Când eram la Kuban, am avut o discuţie cu Mircea Sandu, dar rușii mi-au zis că mă închid în oraș dacă vreau să plec! Îi luasem din liga secundă, i-am promovat, nici n-au vrut să audă. Aveam și un salariu pe care în România nu l-aș fi câștigat în zece ani. Acum, nu m-a lăsat CFR și nu am dorit să intru în polemică cu niște oameni care m-au vrut și m-au adus la Cluj".
{{text}}