Ediția de azi a Gazetei Sporturilor publică azi un interviu de două pagini cu Dan Petrescu, 50 de ani, antrenorul campioanei CFR Cluj.
- Citește AICI prima partea a interviului cu Dan Petrescu: "Eu vreau bătaie la antrenamente" » Jucător beat la pregătire: "Fii atent, nu află nimeni"
- Citește AICI partea a doua a interviului: Dan Petrescu recunoaște că a fost sub presiune și vine cu dezvăluiri spectaculoase: "A fost satisfacția supremă când Becali a făcut asta!"
Dan Petrescu povestește cum e viața pentru el în țara natală și dezvăluie momente intime de după cucerirea titlului. Are obsesii amuzante, discută despre bani și filme preferate și îi ridică moralul lui Nicolae Dică
- Mister, ce vă împlineşte?
- Iubesc prea mult fotbalul, am dat tot şi vreau să câştig. Eu nu pot pierde nimic, nu doar la fotbal. Nu mă pot opri. La orice.Trebuie să câştig mereu.
- Aţi avut vreun moment în care aţi fost descumpănit?
- Da. Au fost şi ca jucător. "Gata, nu mai pot!", îmi spuneam. Dar îmi reveneam imediat. E mai bine afară, că nu înţelegi tot ce se spune rău despre tine, chestiile astea nu-ţi pică bine oricât de puternic ai fi, fiindcă se loveşte în munca ta.
Mama şi fetele lui
- Care a fost cel mai frumos mesaj primit după ce-aţi ieşit campion?
- M-au impresionat fiica cea mică, Jennifer, şi mama mea, care mai suferă pentru mine şi la vârsta ei. Rămâne primul meu fan pentru totdeauna. Mi-a zis: "Mamă, ai ieşit campion, pentru mine e Revelionul!". Are 83 de ani, nu mai bea alcool, mi-a zis că ar fi băut un pahar de şampanie, dar a spus că a plâns de fericire.
- Vă emoţionaţi des?
- Eu trăiesc lucrurile astea. Cea mică i-a dat un mesaj azi lui Beea, Beatrice Chelsea, e ziua ei de naştere, iar Jennifer i-a spus că o iubeşte, ele uneori se mai supără, dar la final i-a zis: "Şi nu uita că suntem campionii României!". M-a emoţionat.
"Dică pe locul 2 nu e eșec"
- Ce şanse are CFR Cluj să ajungă în grupele Champions League?
- Stai să vedem ce transferuri facem, ce nume de adversari avem.
- Trei lucruri care au făcut diferenţa între CFR şi adversare?
- Disciplina, organizarea clubului şi spiritul echipei.
- Cât la sută e meritul dumneavoastră şi cât al jucătorilor?
- Nu există aşa ceva. Tot timpul, unde merg, spun: "Doar grupul câştigă. E triunghiul magic: antrenor, jucători, conducere". Toţi trei câştigă. Dacă dăm vina pe ăla, pe ăla, nu facem nimic. Juventus câştigă an de an, fiindcă toţi lucrează împreună. E greu să fii precum Hagi, unde eşti şi patron, şi antrenor, iar dacă mai rămâne 10 ani acolo mai câştigă sigur trei campionate cel puţin. În România e greu să-ţi dea cineva timp. De exemplu, ce s-a întâmplat anul ăsta la Steaua pentru mine nu e eşec.
- Detaliaţi!
- Dică pe locul 2 nu e un eşec. E primul lui an de antrenorat. Nu e corect. Dacă eşti pe podium, înseamnă că eşti antrenor bun. Hai să vedem în ce condiţii a lucrat! Păi vezi ce-a jucat în campionat, în Europa. Eu dacă aş fi antrenor la Steaua, aş spune că am făcut o treabă bună. Toţi îl fac pilaf pe Dică, nu e corect. Da, a avut lot bun, dar a scos rezultate bune în primul an de antrenorat. Dacă ieşeam eu pe locul 2, eram eu antrenor prost. Nu e corect.
"Mai inventez certuri"
- Care este motto-ul din viaţă?
- Dacă dai tot fotbalului, n-ai cum să pierzi. Dacă nu-i dai, te păcăleşti!
- Asta le spuneţi mereu elevilor dumneavoastră?
- Clar. Eu mai inventez şi certuri. Ca să-i ţin în priză. Nu ştiam cum să-i mai cert. După 1-1 cu Steaua, adversarul trecuse pe locul 1 cu trei meciuri înainte de final, iar unii credeau că e gata. Atunci am intrat în ei. Cu grupul de faţă, cu fiecare. Am ridicat glasul. "Hai, ne mai batem sau plec acasă? Nu mai vin să pierdem vremea!". Le-am zis să spună tare, să urle dacă e nevoie, nu să-mi zică "da" cu jumătate de gură. Să-i simt, să urle "da!". Sunt perfecţionist. Eu n-am dus niciodată o echipă în jos, ci numai în sus!
- Au tras arbitrii cu CFR Cluj, aşa cum s-a tot acuzat?
- După ce-am luat titlul la Urziceni, antrenorul de la Dinamo de atunci, nu-i mai pronunţ numele ca să nu risc certuri, a zis că am bătut cu arbitrii. Când erau spanioli, arbitrii erau prieteni cu Gică Popescu, când erau greci erau amicii lui Ilie Dumitrescu, când erau italieni erau cu Walter Zenga, când erau ruşi, se zicea că am eu prieteni acolo. Cum naiba am atâta influenţă?!
"Nu era momentul corect să plec la națională"
- Dacă ar fi să faceţi un top 3 al antrenorilor români, pe cine aţi alege?
- De-a lungul anilor au fost Ienei, Iordănescu, Lucescu, iar acum Olăroiu, Răzvan Lucescu şi Boloni, ei fac România mândră. Au un nume, un statut. Oli face rezultate în China, la echipa unde am antrenat eu, la Jiangsu, şi m-a sunat un conducător de acolo: "Noi l-am adus să salveze echipa, dar văd că ăsta ia campionatul din primul an!". Vă daţi seama că primul pe care l-au sunat chinezii când a fost vorba de Olăroiu am fost eu: "Duceţi-vă pe jos şi luaţi-l, apoi o să mă sunaţi şi o să mă iubiţi!".
- Ce vis din copilărie v-aţi îndeplinit?
- Multe. Iniţial, mi-am zis să joc la nivel bun. Nu mă gândeam eu că ajung la Steaua, la naţională, în Italia, la Chelsea. Uite un vis pe care nu l-am îndeplinit încă: să antrenez naţionala.
- Aţi fi putut din toamnă.
- Dar am zis că vor suferi prea mult cei de la Cluj. Dumnezeu mi-a dat bine. Am câştigat campionatul, că poate dacă plecam CFR-ul nu mai lua titlul sau îmi mergea mie prost la naţională. Nu era corect să plec atunci. Poate va veni acel moment corect.
- Ce antrenori vă plac acum din fotbalul mondial?
- Simeone. E ceva să fii tare într-un campionat puternic. Scoate maximum din jucătorii lui, care, cu tot respectul, nu sunt cei mai buni din Spania. Îmi place mult şi Guardiola, dar nu l-aş vedea la o echipă mică. Ăsta e unul dintre visele mele.
- Care?
- Să-l văd pe Pep un an la o echipă mică. Să meargă la Celta Vigo sau la Sepsi. Sunt foarte curios ce-ar face. El e antrenor de echipe mari. Guardiola cu tipul lui de joc fantastic ce-ar face la o echipă cu buget mic? Dacă el ar reuşi să facă treabă la o echipă mică, înseamnă că eu nu mai înţeleg fotbalul! E prea bun, d-aia el o să antreneze doar la cluburile uriaşe. Dar ce-ar face la unul mic? Asta mă obsedează.
"Îmi plac mult Londra şi Barcelona. Acestea sunt orașele mele preferate. Pe unde am lucrat nu am fost interesat de orașe, pentru că nu le vedeam. Păi eu mă duceam să fac turism sau să antrenez?Dan Petrescu
"Filmele cu spioni"
- Ce vă place la Cluj?
- E mai liniştit decât Bucureştiul. Oamenii sunt mai calmi. Am avut condiţiile necesare să fac treabă, să fac performanţă. Familia a stat departe de mine.
- Vă este greu?
- Foarte. Dar şi dacă stăteau cu mine, nu-i vedeam prea mult, pentru că eu stau numai pe la club.
- Câte ore alocaţi fotbalului?
- 10-12, câte trebuie. Vin la ora 10:00 la club şi plec seara la ora 9:00. Şi când mănânc, mă uit la fotbal. La FCSB am stres când mă uit, dar când văd tenis şi fotbal, mă relaxez foarte mult. Şi mai rar câte un film.
- Ce hobby-uri aveţi acum?
- Tenisul şi să înot. Sau să mă uit la un film bun. Cum e "Red Sparrow", cu spioni ruşi şi americani. L-am văzut de două ori. Mai ai nevoie şi de relaxare. Dar fac ce fac apoi şi tot la fotbal mă uit.
"Cu Vialli am avut probleme, dar ne-am revăzut cu drag"
- Cum a fost la Londra, la evenimentul in memoriam Ray Wilkins?
- M-am revăzut cu mulţi colegi din generaţia mea, Desailly, Zola, Wise, Lebouef, a venit și Cristi Chivu. Pe unii nu credeam că-i mai văd, pe Franck Sinclair sau Jody Morris. Păcat că n-a venit John Terry, dar a fost Lampard. M-am întâlnit și cu oameni cu care n-am fost coleg, Ballack, Gallas și Shevcenko, fotbaliști uriași. Și cu Luca Vialli, cu care am avut ceva probleme când eram jucător, m-am revăzut cu drag.
- Ce v-a impresionat în afara meciului în sine și a revederii?
- Un vestiar mult schimbat în bine, mai luxos, mai mare. Chiar mă gândeam ce-am fi făcut dacă aveam şi noi aceleaşi condiţii, poate că ar fi curs trofeele.
- N-ați riscat mult plecând la Londra pentru acel meci cu două zile înaintea partidei decisive cu Viitorul?
- Acum 10 ani n-aş fi plecat la Londra. Dar am plâns mult când a murit Wilkins, a fost ca un tată pentru mine. Cum să ratez partida aceea? Mi-am văzut şi colegii după atâţia ani. Dar dacă nu-mi ieşea şi făceam egal cu Viitorul şi pierdeam campionatul, se zicea: "Aaa, a plecat, ne-a lăsat baltă, d-aia n-am câştigat!"
"Cine mai stă după tine cu un proiect de 3 ani? La Kuban am făcut minuni şi m-am trezit că trebuie să plec. Am luat Dinamo Moscova de pe ultimul loc, am dus-o pe 4, am avut 14 meciuri fără eşec, iar după ce-am pierdut o dată, cică trebuie să plec. Şocant" Dan Petrescu
Ar vrea doar Premier League
(sună telefonul și vorbește cu un necunoscut în limba engleză) Haideți să vorbim în 5 minute că dau un interviu!
- Vă sună de la Chelsea?
- (râde) Dacă mă sună, crezi că s-ar supăra cineva dacă aș pleca?
- V-ați gândit că poate a venit momentul să antrenați acolo, mai ales că sunteți iubit pentru cariera de fotbalist?
- Dacă vine o ofertă, vreau doar Premier League, acolo e alt nivel, e altceva. În rest, în liga secundă nu, n-aș merge în Championship, toți prietenii mei n-au reușit acolo. E campionat foarte lung, se intră foarte dur, sunt bătălii mari.
- De ce sumă cu multe zerouri în coadă ar fi nevoie ca să plecați de la CFR?
- Fiecare are prețul lui, indiferent de ce s-ar spune. Dar banii nu sunt totul. Însă la sume imense, începi să te gândești. Cine ar fi crezut că ajunge în China Capello? Sau Mascherano? Când te lași, sunt buni banii. Perfect e să iei și banii, și trofeele. Eu sunt fericit la Cluj, tot timpul am zis asta, clubul m-ascultă, echipa câștigă. Dar pot apărea oferte de nerefuzat.
"FCSB e Steaua"
- Vă simțiți apreciat în România sau mai degrabă afară?
- Noi ne uităm prea mult la capra vecinului. N-am simţit răutate ca-n România nicăieri. Eu înţeleg rivalitatea, dar ura? Indiferent unde merg sunt în spatele băncii zece oameni puşi să te facă pilaf, să-ţi înjure soţia, mama, familia. Uneori, îmi vine să izbucnesc, "Mă, cine eşti de mă înjuri?!". Ce ți-am făcut eu ție, omule? Am reprezentat țara. Nu mai zic de FCSB ce înjurături mi-am luat, deși am jucat pentru Steaua. Pe unde am fost în România, am fost făcut în toate felurile. E un regret.
- Vă doare atât de mult?
- Eu îmi fac datoria acolo unde merg. Eu am mers în galerie, am fost golgeterul clubului, n-am vorbit în viața mea urât de Steaua sau de FCSB, de fani niciodată n-o să vorbesc. Doar ce-am avut cu MM și cu Gigi, că s-au luat de mine.
- Când vă referiți la acel club e FCSB sau Steaua?
- Pentru mine e Steaua.
"Trebuie să știi ce aduci"
- De ce buget ar fi nevoie ca să luaţi titlul din nou?
- Eu nu sunt cu cifrele. Trebuie să aduci jucători corect. Cu ce să atragi jucătorii mari? Cu bani. Asta vor fotbaliştii, bani. Noi trebuie să alegem jucătorii corect, din România trebuie să dai bani pe ei, din străinătate mai degrabă liberi de contract. Dar trebuie să aduci ce ştii. Nu cu talent, ci doar dacă-l ştii. Că eu nu vreau să-l adun noaptea din cârciumi.
- Vă considerați bogat financiar sau spiritual?
- Sunt împlinit, am de toate.
"Înainte eram mai dur, acum mai închid ochii. Dar le-am zis fotbaliștilor să nu-și bată joc vreodată: "Mă, proștilor, ca aici nu mai găsiți! Aveți de toate, stați cât puteți, sunt condiții excelente, trebuie doar să câștigăm" Dan Petrescu
13 iunieeste data reunirii campionilor pentru a începe antrenamentele în vederea noului sezon
{{text}}