Tenis

SPECIAL Mats Wilander, dialog cu GSP înainte de startul Roland Garros: "Din punctul meu de vedere, Simona Halep e favorită!" + Sfaturi vitale pe care i le dă liderului mondial

FOTO: Guliver/ Getty Images

Articol de Luminiţa Paul  —  Friday, 25 May 2018

Fostul campion suedez Mats Wilander o indică pe Simona Halep drept prima sa opțiune la triumful parizian, competiție care debutează duminică, și explică apoi cum crede el că și-ar putea îmbunătăți serviciul.

"Din punctul meu de vedere, Simona Halep este favorita", spune scurt și răspicat Mats Wilander, într-o teleconferință mediată de Eurosport, canalul tv care transmite turneul și unde suedezul este expert de ani buni. Apoi elaborează: "Este acolo, jucând săptămână de săptămână. Acum e sănătoasă, nu s-a mai accidentat. Are o gândire bună pe teren și e greu de bătut pe zgură.

Așa că, dacă mă întrebați azi, spun că Simona Halep e favorită la victorie. Dar dacă a trecut prima săptămână și Garbine Muguruza încă e în turneu, atunci lucrurile se schimbă. Ea a câștigat Roland Garros-ul și Wimbledonul, e o campionă, știe cum e să învingi în asemenea turnee".

Apoi, fostul campion suedez a răspuns la întrebările adresate de Gazetă, care o vizează pe Simona, liderul mondial și capul de serie numărul unu al turneului.

- Mats, crezi că pentru ea faptul că e pierdut trei finale de Mare Șlem reprezintă o experiență folositoare sau o povară?
- Cred că este un impuls suplimentar de încredere. Chiar nu cred că faptul că ai pierdut o finală de Mare Șlem contează pe durata celor două săptămâni, doar dacă nu ești în situația de a fi la 15-20 de minute de victorie. Andy Murray a dovedit acest lucru, Ivan Lendl l-a confirmat pierzând primele lui 5 finale majore jucate și apoi câștigând alte 8. Cred că, de fapt, e ceva grozav. E impuls de încredere. Iar ea și cei din jurul ei înțeleg că se apropie mai mult de un triumf care e la doar câțiva pași.

"Fizic și mental, nu e nimic pe care i l-aș putea cere în plus"

- Ai spune că Simona este o specialistă a zgurii?
- Este o jucătoare foarte specializată. Evident, deplasarea ei este un punct forte pe orice suprafață, poate nu atât de mult pe iarbă, care e mai alunecoasă. Dar pe zgură știe cum să gliseze. Și mai cred că în tenisul feminin puține jucătoare se simt confortabil glisând într-o sau după o lovitură. Din punctul de vedere defensiv, este superioară datorită felului excelent în care se deplasează.

- În ce fel a ajutat-o să crească faptul că lucrează cu Darren Cahill?
- Cred că a crescut pentru că a fost capabilă să rămână la vârful jocului ei. Mental, el îi pretinde să fie prezentă în orice situație și în fiecare meci. E evident că își pierde atitudinea pozitivă câteodată, dar cred că Darren a ajutat-o și este acolo pentru ea, cerând lucruri și punând întrebări. Presând-o să rămână în prezent și să nu se piardă.

- Dacă ar fi să îmbunătățească un singur lucru, care ar fi acesta?
- Fizic și mental, nu e nimic pe care i l-aș putea cere în plus. Dar mi-ar plăcea s-o văd că nu-și mai aruncă mingea atât de sus la serviciu. Chiar dacă ești scund, nu înseamnă că nu poți avea un serviciu bun. Dar pentru că lansarea mingii este înaltă, devine inconsistentă din cauza vântului, a soarelui. Marin Cilici a arătat că poate câștiga US Open-ul după ce și-a schimbat aruncarea mingii la serviciu. Și cred că serviciul ei ar crește dacă ar face acest lucru.

Top 4 după Mats

Wilander a alcătuit un Top 4 personal pentru tabloul feminin de la acest Roland Garros. "Aș spune Simona Halep, Svitolina, Șarapova, pentru că vorbim de un Grand Slam, și Caroline Wozniacki pentru a cucerit unul deja și nu va mai avea presiune asupra ei pentru tot restul vieții", a spus expertul Eurosport.

El crede, de asemenea, că Serena Williams nu va putea câștiga, dar dacă va învinge în câteva meciuri, ar fi un bun indicator pentru campioana americană.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.