Sporturi   •   Ciclism   •   TURUL ITALIEI 2018

Corespondență de la Roma » E sexism să ai femei de podium sau majorete? De la abuzuri la "e o simplă modă", cine are dreptate? VOTEAZĂ AICI

Articol de Mitică Docan   —  marți, 29 mai 2018

De la Morgan Freeman la Ilie Năstase, sexismul s-a transformat într-o temă centrală mondială. Iar ciclismul s-a băgat complet în dezbatere. Deși unii spun că nu ar fi trebuit să o facă. 

După ce britanicul Chris Froome s-a impus în Turul Italiei prin atacul monstruos de pe Bardonecchia, a urmat o ceremonie serioasă de premiere. Pe scenă au pășit două femei elegante îmbrăcate în rozul destinat câștigătorului și i-au ștampilat rutierului de la Sky obrajii, lăsând două urme stridente de roșu aprins, cu care Froome s-a dus la interviul televizat. 

Spre deosebire de celelalte două Mari Tururi, al Spaniei și al Franței, Giro apără tradiția prezenței femeilor de podium la finalul curselor. Directorul Turului Italiei a numit renunțarea la această tradiție prezentă încă de la început în ciclism drept "o modă trecătoare". 

SEXISMUL ȘI UN BĂRBAT CU OCHELARI ȘI CHEL


Primii au fost organizatorii curselor de ciclism din Flandra, care au decis ca din acest an să renunțe la domnișoarele care sărbătoresc pe podium cu câștigătorii.

Le știți. Acele femei frumoase venite să ofere buchetul și sticla de șampanie, pentru ca după aceea să-l sărute pe obraji pe învingător în lumina insistentă a blitzurilor. Au spus adio camerelor TV în Belgia, probabil țara care consumă cel mai mult ciclism.

Nu aici începuse "revoluția". Cu numai un an înainte, Turul Spaniei, unul dintre cele 3 Mari Tururi din ciclism, a ales să apeleze la "bărbați și femei îmbrăcați decent, care să ofere cu respect premiile", o premieră pentru un sport legat de un secol de femeile de pe podium. În schimb, decizia belgienilor a fost radicală, fiindcă elimină complet orice prezență feminină din ceremonia de final.

 În cuvintele Laurei Weislo, unul dintre cei mai respectați reporteri de ciclism din lume, ciclismul profesionist încetează astfel să considere femeile doar "ornamente frumoase care însoțesc bărbați de succes". Se vorbește despre egalitate, sexism, "lupta împotriva obiectificării femeilor" etc.


Decizia din primăvară a fost cu atât mai serioasă cu cât a venit din partea organizatorilor Turului Flandrei, teatrul celui mai grobian gest din ciclismul ultimilor ani. În 2013, cățărat pe a doua treaptă a podiumului belgian, slovacul Peter Sagan, superstarul plutonului actual, a făcut o "glumă" și a ciupit-o de fund pe una dintre hosstes, gest ce a iscat pe bună dreptate un potop de condamnări.

De altfel, chiar Maja Leye, femeia agresată, a preluat din acest an titlul de "maestru de ceremonii" la evenimentele flamande și a înmânat premiile altcuiva, care, la rândul lui, le-a decerna cicliștilor de pe podium. Acel altcineva a fost un domn cu chelie și ochelari, care a oferit o strângere bărbătească (?!) de mână danezului Michael Valgren.

Plină de "eleganță", Janet Street-Porter, jurnalistă Independent, a decretat: "femeile de pe podium au ajuns la gunoi, la fel ca iepurașii Playboy. Nu mai sunt acolo pentru o erecție". 

Fotbalul american: majorete puse să pozeze goale în fața invitaților

Situația femeilor care fac parte din spectacolul sportiv e investigată puternic în ultimul timp.

La începutul lunii mai, New York Times a publicat un articol năucitor despre majoretele echipei de fotbal american Washington Redskins, care ar fi fost duse într-un sejur în Costa Rica, în 2013, și constrânse să pozeze topless pentru un calendar, dar în fața unor diverși invitați.

Unele dintre ele nu numai că au pozat pentru un calendar care nu le-a folosit în vreun fel pozele deocheate, ci au fost forțate de directorii echipei să petreacă noaptea în club, pe post de escorte, cu diferiți sponsori.

În ciuda unor dezmințiri din partea unor altor majorete, NY Times și-a menținut articolul și a deschis o rubrică pentru femeile care vor să denunțe situații periculoase în care au fost forțate să participe din postura de angajate în entertainmentul cluburilor. 

Contraargument

Formula 1 a renunțat de asemenea la domnișoarele care stăteau la grila de start ca să țină umbrelele și să zâmbească frumos la cameră.

Cei care leagă spectacolul din ciclism de femeile de pe podium în aceeași măsură de bărbații angajați să facă masaj după etape se întreabă: nu e, totuși, radical să desființezi o meserie bazată pe frumusețe, atâta timp cât e liber-aleasă?

Femeile de pe podiumul Turului Franței sunt bine plătite, în jur de 2000 de euro pentru 3 săptămâni, recunoscute pentru eleganța și frumusețea lor și obligate să respecte un anumit standard de conduită. Pentru joburile de acest tip din ciclism candidează sute, iar unele dintre ele sunt studente care se bucură de oportunități de marketing, PR și jurnalism.

Se folosesc de frumusețe în aceeași măsură în care fotomodelele se folosesc de corpul lor într-o reclamă la rujuri sau rochii. Dar de ce ar fi o femeie de podium mai "obiectificată" decât una care e imaginea unui brand de cereale? Ambele își pun în valoare liber frumusețea pentru promovarea unui produs.

Desigur, orice derapaj trebuie pedepsit. Femeile de podium trebuie să se simtă sigure la locul de muncă, la fel ca oricine altcineva, cluburile să se asigure că nu există niciun fel de abuz, fizic sau psihic. Dar, în vorbele lui Niki Lauda, "decizia această este împotriva femeilor. Dacă mergem pe linia asta, nu o să mai existe nici majorete în America" (!).

Treptat, ciclismul și-a reformulat alegerile pentru festivitățile de premiere. Deci, ar trebui să renunțe complet la femeile de podium? 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.