Mihaela Buzărnescu, 30 de ani, este în centrul atenției în tenisul feminin, după ce a învins-o pe Elina Svitolina și s-a calificat în optimile turneului de la Roland Garros, unde va juca împotriva lui Madison Keys (Detalii AICI).
- Specialista GSP în tenis, Luminița Paul, a realizat de-a lungul timpului mai multe materiale speciale care au avut-o ca protagonistă pe jucătoarea noastră, în care Mihaela a povestit momente-cheie din viața sa și din carieră.
Scânteia din iunie 2017
Mihaela Buzărnescu a început sezonul 2017 pe locul 538 în lume. Părea că urma să se lupte din nou cu fluctuații în joc și carență de încredere. Dar la jumătatea sezonului s-a produs declicul.
După două "sferturi" în turnee de 25.000 de dolari, la Himki (Rus) și Bastad (Sue), a venit succesul de la Hodmezovasarhely, în Ungaria. Cel mai important titlu al ei de până atunci, într-un concurs cu premii de 60.000 de dolari. În lunile care au urmat, i-a alăturat alte 6 trofee, Izmir (Tur), Getxo (Spa), Versmold (Ger), Biarritz (Fra), Poitiers (Fra) și Tokyo (Jap).
O finală la Woking (M.Br). Prima semifinală WTA din carieră, la Linz. Prima calificare pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem, la US Open. Pătrunderea în Top 100, apoi saltul până pe 59 la final de an.
- Ai avut probleme cu genunchiul, diagnosticul era neclar. Ce s-a întâmplat până la urmă?
- Nu e clar nici până acum, dar făcând mai multă recuperare sezonul trecut am reușit să scap de durere. A revenit la finalul anului, inclusiv anul acesta când și când. Am plecat în Ungaria cu dureri destul de puternice. Eram foarte supărată pentru că începusem să joc și a fost un început dezastruos de an. Am trecut un tur la Australian Open în calificări, în rest nu. Nu mi-era deloc bine, durerile erau din ce în ce mai mari, nu știu când s-a întâmplat, de acolo nu am mai avut durere, pur și simplu, a dispărut.
- În 2014 ai mers la clinica din Spania unde s-a tratat și Rafael Nadal la genunchi. Nu ți-a ajutat?
- N-am mai fost. Am făcut injecția aceea, dar nu m-a ajutat, nici medicul, Mikel Sanchez, nu știa ce am și ce putea să-mi facă...
Socializare, dar și tratament diferit
- Cum e atmosfera la cele mici?
- La cele mici poți socializa mai mult. La turneele mari ești foarte singuratic, nu ai cu cine vorbi, fiecare e cu staff-ul ei, bat mingea cu sparring-ul lor. La ITF-uri poți să ieși în oraș la masă cu cineva, poți să stai să mai vorbești cu cineva, să joci, să faci antrenamente. Sincer, e mai OK din punctul asta de vedere, dar ca și organizare, clar la WTA-uri e mult mai bine și ești tratat altel. Respectul e altul față de jucătoare.
- În ce sens?
- Toate suntem în aceeași oală. Până la urmă, poți face o diferență mică pentru cele cu clasamentul bun, dar nu găsesc logica, toate ne zbatem să jucăm, toate ne dorim același lucru și te simți prost când vezi că ești tratat altfel de cele din top.
masterate și doctorat
Românca a avut ani întregi de suferință și îndoială. Ani în care tot ce dorea era un diagnostic corect pentru problemele la genunchi. Să știe de unde vin durerile și ce se poate face pentru a le învinge. Să știe dacă mai poate juca tenis și la ce nivel. Au fost încercări, operații, tratamente, unele folositoare, altele nu, dar până la urmă Mihaela a învins. Ar putea să profeseze, în perioada de îndoieli a terminat facultatea de educație fizică, a făcut masterate și și-a susținut doctoratul, dar în tot acest timp a mers în paralel cu dorința de a juca, de a mai avea o șansă. Iar acum totul pare să se fi așezat, în fine, pe traseul dorit.
CV Mihaela Buzărnescu
Născută pe 4 mai 1988, la București
Stângace, rever cu două mâini
Cel mai bun loc al carierei: 32 WTA (7 mai 2018)
22 de titluri ITF în carieră, dintre care 7 în 2017: Hodmezovasarhely 60.000$; Izmir 60.000$; Getxo 25.000$; Versmold 60.000$; Biarritz 80,000$; Poitiers 100,000$; Tokyo 60,000$
Câștiguri din tenis: 622.996$
Citește AICI cele două materiale publicate de Gazeta anul trecut:
- Saga tulburătoare a Mihaelei Buzărnescu » 500 de locuri urcate în WTA și un interviu sincer: "Nu sunt robot, dar merg, joc, vreau să fiu favorită în turneele de Grand Slam
- Visul s-a împlinit » Povestea emoționantă a româncei care s-a calificat în premieră pe tabloul principal al unui turneu major » A fost la un pas să se lase!
{{text}}