Tenis

SIMONA HALEP - SLOANE STEPHENS // De ce finala Simona Halep - Sloane Stephens este așteptată de 4 ani! Punct cu punct, rivalitatea #NewGen care redefinește tenisul feminin actual

Halep a învins-o pe Stephens, 6-4, 6-3, în șaisprezecimi la Roland Garros, în 2014 // FOTO: Guliver/Getty Images

Articol de Luminiţa Paul  —  joi, 07 iunie 2018

Simona Halep (loc 1 WTA, 26 de ani) a învins-o pe Garbine Muguruza, 6-1, 6-4, și s-a calificat în marea finală de la Roland Garros, unde va juca sâmbătă, de la ora 16:00, cu Sloane Stephens (loc 10 WTA, 25 de ani) , în direct la Eurosport și Pro TV.

Dăm timpul înapoi spre un anume an 2014, când tenisul feminin era într-o foame aproape disperată pentru un nou idol, pentru o rivalitate tânără, care să balanseze dominația de sezoane întregi a Serenei Williams.

Între numele cel mai des și mai intens rostite erau cele ale Simonei Halep și ale lui Sloane Stephens. Românca avea pe atunci deja 7 titluri câștigate în circuit, între ele Doha, de categorie Premier 5, și Moscova și New Haven, din clasa Premier. De asemenea, disputase finala la Madrid, pe zgură.

Americanca avea, în schimb, câteva apariții notabile în turneele de Mare Șlem, marea realizare fiind prezența în semifinalele de la Australian Open, cu victorie la Serena în sferturi. În același timp însă, ea nu avea nici măcar o finală în palmares, la niciun nivel WTA. Poate tocmai acest contrast a aprins ideea rivalității dintre ele, alimentând-o apoi.

În această atmosferă s-au înfruntat la Roland Garros, în optimile de finală, un meci disputat pe o vreme închisă, după câteva zile de ploaie. Și gestionat foarte bine de româncă, aceasta făcând diferența în momentele-cheie ale fiecărui set. De atunci, discuția s-a stins. Au urmat alte trei meciuri între ele, dintre care două anul trecut, în interval de trei săptămâni. Toate adjudecate de Halep.

Drumuri în contrast

Carierele lor au luat în continuare trasee diferite. Simona, constantă, mereu între primele jucătoare ale lumii, cu finale de Mare Șlem în portofoliu, dar niciun triumf.

Stephens, chinuită în 2016 de o fractură de stres la picior, urmată de operație, a stat aproape un an departe de tenis. Iar când a revenit, vara trecută, fără pic de avertisment, a parcurs până la capăt drumul la US Open, cucerind titlul. Un trofeu de Mare Șlem pentru jucătoarea inconstantă. Fără răsplată în acest sens pentru Halep, care a fost aproape de două ori la Paris și o dată la Melbourne.

Sâmbătă, de la ora 16:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Eurosport și ProTV, se vor duela, în fine, într-un ultim act major. Ceea ce se cerea, se anticipa acum 4 ani, se va petrece sâmbătă, la Paris. Un meci în care fiecare are argumentele sale.

Românca dispută pentru a treia oară finala pariziană, e jucătoarea care va conserva poziția de lider mondial indiferent de rezultat, experiența anterioară se presupune că o va ajuta, mai ales în acest loc special pentru ea.

De asemenea, ea domină match-up-ul cu Stephens, 5-2, administrându-i americancei inclusiv un sec 6-2, 6-1 la Cincinnati. Cheia rămâne agresivitatea și respectarea unui plan de joc care presupune o poziție avansată în teren. Și poate dominația din meciurile trecute, avantajul psihologic.

Ciocnirea emoțiilor

Americanca, în schimb, are de partea ei faptul că a cucerit deja un titlu major. O grijă de care a scăpat, în consecință absența presiunii în acest sens. Felul ei de a se comporta pe teren nu dezvăluie emoție, poate juca variat, generând forță aproape din nimic. Dintre americance, e poate singura care spune că Roland Garros-ul e turneul ei preferat și că îi place să joace pe zgură.

În finală însă, rămâne calculul rece al punctelor, unul după altul. Felul în care va intra fiecare în meci. Cum își va izola emoțiile. O enigmă interesantă de dezlegat sâmbătă, de la ora 16:00 a României. 


*Click pe imagine pentru zoom!

Vezi și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.