După Brașov, Constanța, Galați sau Ploiești, Bistrița este noul nume de pe harta fotbalistică a României care își propune revenirea în elită. Primele demersuri s-au făcut deja în nordul Ardealului, iar gruparea care aspiră la continuarea tradiției defunctei Gloria este la un pas de promovarea în Liga 3.
Cu echipa dezafiliată încă din 2015 și vechea societate intrată ulterior în faliment, Municipiul a dispărut din peisajul fotbalului mare, județul Bistrița-Năsăud neavând echipă nici măcar la nivelul celui de-al treilea eșalon.
La 5 ani de la ultima partidă de primă ligă a Bistriței, câțiva foști jucători și conducători și-au unit forțele, lansând proiectul «ACS 1.FC Gloria Bistrița».
Primul obiectiv al formației este accederea în Liga 3, urmând apoi să preia palmaresul vechii echipe și să-și joace meciurile de pe teren propriu pe Stadionul "Jean Pădureanu".
În oraș există deja o echipă care pretinde a fi urmașa Gloriei, însă proiectul "Academia de Fotbal Gloria Bistrița" a pierdut repede sprijinul autorităților și interesul suporterilor, devenind o echipă de pluton în liga județeană.
DUPĂ 1.FC KÖLN și 1.FC KAISERSLAUTERN... 1.FC GLORIA!
Proaspăt afiliată la FRF, noua grupare bistrițeană a preluat lotul și rezultatele grupării ACS Dumitra, campioana Ligii a IV-a și câștigătoarea Cupei României pe faza județeană în Bistrița-Năsăud.
Având în componență fotbaliști cu ștate vechi în primul eșalon, precum Sergiu Costin (fost căpitan și campion al României cu Oțelul), Alin Chibulcutean (ex-Pandurii Tg. Jiu) sau fostul ieșean Adrian Nalați, gruparea bistrițeană a adoptat culorile tradiționale alb-albastre.
Primul meci al "noii Glorii" va fi în această sâmbătă, în turul barajului pentru accederea în Liga 3, adversara grupării antrenate de Aurel Nalați și Dan Matei fiind campioana județului Satu Mare, Energia Negrești-Oaș.
Președintele noii grupări este nimeni altul decât Ioan Horoba, o veche cunoștință de-a bistrițenilor din era Pădureanu, atunci când ocupa funcția de director sportiv al Gloriei, club la care a lucrat timp de două decenii.
Din echipa fostului oficial al celor de la Gaz Metan Mediaș mai fac parte Bogdan Florea, Horațiu Horoba, Valer Someșan și Sergiu Mîndrean, fost fundaș la Gloria și Pandurii cu zeci de prezențe în prima ligă.
"Este un nou început și cu toții ne dorim să ajungem cât mai sus, unde am fost cândva. Dar trebuie multă muncă și răbdare, trebuie să luăm lucrurile pas cu pas. Ne gândim acum doar la baraj, iar apoi, dacă vom promova, vom avea vreme să discutăm despre ce va fi în Liga a 3-a.
Știu că numele complet vi se pare destul de alambicat, dar aceasta a fost varianta pe care am găsit-o pentru a include denumirea de Gloria, așa cum se va numi pe scurt acest club. Vom încerca să preluăm și palmaresul fostei echipe, să jucăm pe terenul mare, dar acestea sunt lucruri care nu țin numai de noi.
Sperăm ca lumea fotbalului bistrițean să ne susțină, fiindcă fără ajutorul bistrițenilor nu putem face nimic", a declarat Horoba, conform Sportul Bistrițean.
SCURT ISTORIC GLORIA BISTRIȚA
Înființată în data de 6 iulie 1922, Gloria Bistrița a debutat în prima ligă în 1990, sub bagheta legendarului Remus Vlad. Avea să joace neîntrerupt în primul eșalon până la finele sezonului 2010-11, atunci când, deși s-a salvat pe teren, nu a primit licența și a fost retrogradată din pricina problemelor financiare.
Considerată decenii la rând o pepinieră importantă, dar și ca o rampă de (re)lansare pentru fotbaliști precum Viorel Moldovan, Lucian Sânmărtean, Ionel Ganea, Ciprian Tătărușanu, Lászlo Sepsi sau Junior Moraes, Gloria Bistrița a fost o prezență constantă în competițiile europene, primind vizita unori grupări de mare tradiție, precum Real Zaragoza, Fiorentina, Lille, Brescia sau Atletico Madrid.
Revenită ulterior în Liga 1 pentru un singur sezon sub conducerea regretatului Nae Manea, Gloria s-a scufundat în mocirla mediocrității odată cu pierderea sprijinului din partea autorităților locale, îndepărtarea sponsorilor, respectiv retragerea "Lordului" Jean Pădureanu, unul dintre "artizanii" controversatei Cooperative.
PALMARES GLORIA 1922 BISTRIȚA
1 Cupa României (1994, câștigată în Regie într-o finală cu Universitatea Craiova, scor 1-0), finalistă în 1996 (finală pierdută împotriva Stelei, scor 1-3 pe fostul "Lia Manoliu")
1 Cupa Ligii (2000)
22 de sezoane în primul eșalon, cea mai bună poziție ocupată în Liga 1 fiind locul 3 (sezonul 2002-03)
10 sezoane în cupele europene
{{text}}