A 4-a schimbare, tehnologia video și comunicarea în cască dintre banca de rezerve și un asistent aflat în tribună reprezintă noutățile turneului final din Rusia care debutează azi.
Ne mai despart doar câteva ore până la startul unui Mondial ce propune trei premiere. Noutăți care vin în sprijinul jucătorilor, al antrenorilor, al publicului, dar și al arbitrilor, astfel încât competiția să fie cât mai ferită de erori grave de arbitraj:
A PATRA SCHIMBARE. Pe bancă vor putea lua loc toți jucătorii care nu sunt titulari. Altfel spus, fiecare selecționer va beneficia de 12 rezerve. Iar în fazele KO, dacă scorul la finalul timpului regulamentar e egal și se joacă prelungiri, ei pot apela la o a 4-a schimbare.
PROBA VIDEO. După ce-a introdus la CM 2014 tehnologia de linia porții, FIFA mai face un pas înainte: VAR-ul. Cazurile în care se va apela la asistența video:
- validarea sau nu a unui gol
- acordarea sau nu a unui "roşu"
- analizarea unei acţiuni ce poate determina acordarea unui penalty
- corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancţionat
Totul va fi transparent. Reluările și analizele grafice vor putea fi văzute pe tabelele de marcaj, iar informațiile relevante ce reies din discuțiile arbitru-asistenți-asistenți video vor fi transmise mai departe comentatorilor TV și reporterilor radio pentru a lămuri publicul.
În "Video Operations Room", la Moscova, în afara asistentului video se vor afla un arbitru și un asistent, ultimul special pentru analizarea ofsaid-urilor. Acest trio va fi sprijinit de un așa-numit "Support". Un oficial care urmărește meciul la TV și poate interveni.
COMUNICAREA ÎN CASCĂ. Potrivit noilor reglementări, "în zona tehnică pot fi folosite mici aparate electronice de comunicație, cu condiția de a fi utilizate în scopuri tactice sau în beneficiul jucătorilor". Exemplu: un secund ia loc în tribună, de unde are o privire de ansamblu asupra jocului, și-i transmite informații tactice selecționerului aflat pe bancă.
CE RĂMÂNE CA ȘI ÎNAINTE
Se stă la două "galbene"
"Galbenele" se șterg la finalul "sferturilor", astfel că un jucător ce are un singur avertisment nu va pierde finala din cauza unuia nou, luat în semifinale. Se mențin, în schimb, suspendările. Al doilea "galben" atrage după sine suspendarea în următorul meci. La fel în cazul unui "galben"-"roșu". Iar o eliminare cu "roșu" direct e sancționată cu cel puțin o etapă pe tușă.
Criterii de calificare
Clasamentul în grupe se face după următoarele criterii:
- 1. Numărul punctelor obținute în toate meciurile grupei;
- 2. Golaverajul din toate partidele grupei;
- 3. Numărul mai mare de goluri marcate în meciurile din grupă;
Dacă două sau mai multe echipe dintr-o grupă au același număr de puncte, același golaveraj și număr de goluri marcate la finalul fazei grupelor, diferențierea se face în funcție de: - 4. Punctele obținute în întâlnirile directe dintre echipele aflate la egalitate;
- 5. Golaverajul din întâlnirile directe dintre echipele aflate la egalitate;
- 6. Numărul mai mare de goluri înscrise în întâlnirile dintre echipele aflate la egalitate;
- 7. Clasamentul fair-play, alcătuit în funcție de "galbenele" și "roșiile" încasate în grupă;
- 8. Tragere la sorți.
{{text}}