Zenit Kazan e câștigătoarea Ligii Campionilor în ultimele 4 sezoane. "Zenit este un Real Madrid al voleiului mondial masculin", spune Lenar Șamsutdinov, directorul clubului.
- Theodor Jumătate, jurnalist cu 23 de ani de experiență în presa de sport și șef al departamentului Fotbal Internațional la Gazeta Sporturilor, transmite zilnic pentru cititorii GSP corespondențe din Rusia pe durata Campionatului Mondial.
Cum fac primii pași în capitala Tatarstanului, toți îmi spun: "Ai venit la locul potrivit. Kazan e capitala sportului în Rusia". Nu doar pentru că, în ultimii cinci ani, a organizat o mulțime de competiții, având stadioane, săli, bazine noi, dar are și patru grupări puternice: Rubin (fotbal), Ak Bars (hochei), Zenit (volei) și Unics (baschet).
Dintre toate, cele mai mari performanțe le are Zenit Kazan, care, în numai 18 ani de la fondare, a cucerit Rusia, Europa, lumea. De patru sezoane, câștigă tot: are 4 hat-trickuri titlu-Cupă-Liga Campionilor la rând!
Ultima finală a Ligii a fost chiar la Kazan: 3-2 cu Lube Civitanova, în sala mare din oraș, cea de baschet, inaugurată în 2003 și renovată în 2017 cu 14 milioane de dolari.
Sala nouă de 12,7 milioane
Nu am atât de mult noroc pe cât aș vrea. Jucătorii sunt în vacanță. Dar îl găsesc pe Lenar Șamsutdinov, directorul clubului, care mă invită să-mi povestească despre Zenit chiar la propria sală, "St. Petersburg", construită pentru Universiada din 2013 cu 12,7 milioane de dolari, bani oferiți de guvernul local și de cel federal. Aprinde luminile și sunt în centrului universului celei mai bune echipe de volei masculin.
Voleiul, după hochei și fotbal
"Totul e important, iar noi am descoperit combinația ideală: iubire, pasiune pentru volei, apoi organizare, management, antrenori, lot. Și mai ales stabilitate, o bază financiară solidă. Fără un buget bun, nu poți să crești, nu poți aduce jucători valoroși, iar acest lucru e valabil în orice sport", îmi zice Lenar, întorcându-se în trecut: "Întotdeauna, voleiul a fost foarte popular aici. Nu la fel ca hocheiul și fotbalul, dar imediat după ele, umăr la umăr cu baschetul. Pe vremea Uniunii Sovietice, forța se concentra la Moscova, la cluburile armatei și poliției, care luau tot ce era mai bun. După căderea URSS și trecerea crizei, guvernul din Tatarstan a mizat pe cartea sportului".
10 milioane buget
Cum a apărut Zenit? "A fost creat de poliție, în anul 2000, sub numele de Dinamo, schimbat în 2008 în Zenit. A început din liga a treia, urcând pas cu pas în elită. În acel moment, era nevoie de un sponsor puternic, iar guvernul nostru a negociat cu Gazprom, care a devenit principalul susținător al grupării".
- Cât este bugetul lui Zenit?
- În jur de 10 milioane de dolari. În Rusia, salariul maxim pentru un star este de un milion de dolari, însă mai sunt și alte cheltuieli. De exemplu, călătoriile, care sunt lungi, obositoare și scumpe. Majoritatea zborurilor trec prin Moscova, însă sponsorul ne asigură 70 la sută din drumuri cu charterul, pentru a nu mai face atâtea escale.
"Sufletul e antrenorul Alekno. El e Zenit"
În ultima perioadă, când economia Rusiei a suferit din cauza sancțiunilor impuse de SUA și Uniunea Europeană, liderii lui Zenit au discutat din nou cu Alexei Miller, directorul general Gazprom. "Stați liniștiți, suntem lângă voi. Echipa e prea bună ca să aibă probleme financiare".
Cu un asemenea colos în spate, Zenit a crescut tot mai mult. Mai ales după ce, în 2008, Vladimir Alekno a devenit antrenor principal. El, campion olimpic ca selecționer al Rusiei, la Londra 2012, este de zece ani la Kazan. "El e sufletul formației noastre. Nu știu unde am fi fost astăzi fără Vladimir Alekno. Un tehnician uriaș. Nu doar un foarte bun tactician, dar și un motivator excelent. Să știi că mulți dintre marii jucători vin aici pentru Alekno".
A plecat León, a venit N'Gapeth
Chiar, de ce vin marii jucători la Zenit? Lenar se însuflețește deodată: "Dacă vor să câștige, semnează cu noi. Noi suntem imaginea succesului în volei. Nu suntem primii în lume la salarii, alții plătesc mai bine ca noi, însă învingem. Nu e o garanție, dar e spiritul echipei".
În Rusia, poți să ai în lot doar doi străini, iar sezonul trecut Alekno i-a avut pe americanul Matthew Anderson, care e de șapte sezoane la Kazan, și pe cubanezul Wilfredo León. Ultimul tocmai a plecat la Perugia, pentru un salariu anual de 1,2 milioane, fiind înlocuit de un alt star: francezul Earvin N'Gapeth. "Vladimir Alekno și tatăl lui N'Gapeth au lucrat împreună la Tours, în Franța. Iar acum, fiii lor, Laurent Alekno și Earvin N'Gapeth, joacă la Zenit cu Vladimir antrenor. Ce coincidență frumoasă".
"León e un Cristiano Ronaldo"
Lenar simte nevoia să-mi explice: "Tu ești reporter de fotbal, în primul rând. Ca să înțelegi ce înseamnă acest club, Zenit este un Real Madrid al voleiului. Iar León, un Cristiano Ronaldo. La un moment dat, aveam șapte jucători care câștigaseră medalia de aur la Olimpiadă. Acesta este Zenit".
Întâlnire cu veteranul
După discuția din sală, văd și trofeele clubului. E acolo un panou cu Vladislav Babicev, jucătorul cu cele mai multe meciuri din istoria lui Zenit: 571. Curios, când să plec, mă întâlnesc chiar cu el. Vlad, 37 de ani, care evoluează acum la echipa secundă, era cu fetița lui la sală. Acceptă imediat să facem o poză. Ne strângem mâinile și ne despărțim.
Trecuse o oră. O oră la cea mai bună echipă din voleiul mondial.
"Campionatul Rusiei e cel mai puternic din Europa și din întreaga lume. Iar Zenit e cea mai bună echipă, e normal să fie o atracție pentru toți marii jucători"
"În volei, cheltuielile unui club sunt mult mai mari decât bonusurile primite pentru trofee. Nu e ca în fotbal. Fără un sponsor puternic, nu poți rezista. Noi ne amuzăm spunând că ar fi extraordinar să avem cândva 50 la sută din banii fotbalului. Și 20 la sută ar fi buni"
Lenar Șamsutdinov, director Zenit Kazan
10
titluri de campioană a Rusiei a cucerit Zenit Kazan
7
Cupe ale Rusiei are echipa alb-albastră, ultimele 5 la rând
6
Ligi ale Campionilor a câștigat Zenit, ultimele 4 consecutive
6
Supercupe ale Rusiei a adunat Zenit Kazan, ultima în 2017
1
titlu mondial are Zenit Kazan: 2017, 3-0 în finala cu Civitanova
Cele 6 finale câștigate în Ligă
2008 3-2 cu Copra Piacenza (Italia)
2012 3-2 cu Skra Bełchatów (Polonia)
2015 3-0 cu Resovia Rzeszów (Polonia)
2016 3-2 cu Trentino Diatec (Italia)
2017 3-0 cu Colussi Perugia (Italia)
2018 3-2 cu Lube Civitanova (Italia)
{{text}}