CM 2018

Lagom, cuvântul care explică perfect situația Suediei, devoratoarea de "monștri"

Foto: Reuters

Articol de Eduard Apostol  —  Friday, 29 June 2018

Naționala Tre Kronor a devorat Olanda, Italia și Germania, iar fotbaliștii au oferit pe teren un răspuns la istericalele nemților. Bucuria optimilor este moderată, cu toate că suedezii amenință: ”Putem bate pe oricine!”

Există un cuvânt suedez greu de tradus - "lagom" - folosit să descrie o viață moderată, rotundă, nici prea mult, nici prea puțin, atât cât trebuie. Armonia. Specialiștii din fotbalul mondial au comparat jocul echipei lui Janne Andersson cu lagom-ul.

"Creștem un pic câte un pic", a spus selecționerul după succesul cu Mexic (3-0) ce-a dus Suedia în "optimi", completând: "N-am de gând să mă bucur extraordinar pentru succes. Am făcut lucrurile să se întâmple".

Karma

Suedezii au lăsat în fața televizorului Olanda și Italia și-au trimis acasă Germania, campioana mondială. Forsberg nu vrea să discute cu media națională, s-a trecut și peste răutățile la adresa lui Durmaz, chiar și peste batjocura, cum au numit-o nordicii, nemților din finalul partidei directe. Când a fost o încăierare după ce germanii s-au bucurat excesiv în fața nordicilor după golul lui Kroos.

Verbul suedez de acum este așezat, nu are nimic din aroganța lui Zlatan. "E trist pentru nemți, dar karma e dură uneori. Este bine că s-a întâmplat așa, mai ales după ce s-au bucurat în fața noastră. Au fost doi fotbaliști de-ai germanilor care mi-au urlat atunci în ureche, eram șocat!", a comentat Marcus Berg. 

3.300.000 € a câștigat Suedia pentru calificarea în optimile Mondialului

"Am construit ceva timp de doi ani și-am arătat că putem face viață grea oricărei echipe" Sebastian Larsson, mijlocaș

"Mergem înainte pur și simplu. Știm că putem face orice prin muncă. Știm că totul e posibil" Ludwig Augustinsson, fundaș

"Putem bate pe oricine, chiar și pe Brazilia. Dar e mai bine că vom juca împotriva Elveției. A tras la penalty în așa fel încât să nu poată scoate niciun portar" Andreas Granqvist, fundaș

Pe cine am bătut noi

România a învins Suedia la Craiova pe 27 martie după golul lui Rotariu, din pasa lui Chipciu. Contra și "tricolorii" s-au lăudat cu succesul, primul contra nordicilor după 1994, o răzbunare în fapt pentru Mondialul din America, doar că o comparație cu cei care au umilit Mexicul în Rusia arată că am învins echipa secundă a scandinavilor.

Dintre titularii de pe "Oblemenco" doar Hiljemark și Thelin au evoluat la Ekaterinburg, în ultimele 20 de minute. E adevărat, patru titulari cu Mexicul, Toivonen, Claesson, Berg și Sebastian Larsson, au jucat pe final de meci la Craiova. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.