CM 2018

Declinul tiki-taka: 1.174 de pase pentru un autogol » Miza pe posesie, pariul pierdut al marilor echipe la acest Mondial

Spania (foto: Reuters)

Articol de Aurelian Botezatu  —  Monday, 02 July 2018

Ibericii au mizat pe posesie și au pierdut. În fața unor ruși foarte defensivi, jocul pe latul terenului, cu 702 pase laterale și doar 278 în profunzime, n-a avut niciun succes.

Spania a fost duminică mărturia vie a declinului tiki-taka. Sau cel puțin asta au arătat cifrele meciului cu Rusia. Nu mai puțin de 1.174 de pase, dintre care 1.073 bune. Adică 91 la sută! Și toate astea pentru un singur gol. De fapt, un autogol! Și acela, născut dintr-o fază fixă.

9 șuturi pe poartăa tras Spania, însă doar două au fost un real pericol pentru Akinfeev: Iniesta (84) și Rodrigo (108)

Tiki-taka ibericilor era de presupus că-i va enerva și-i va obosi pe ruși, privați de balon și obligați să alerge tot timpul ca să-l recupereze. N-a fost cazul. Așa cum s-a văzut și până acum la acest Mondial, lui Golovin, Dziuba și celorlalți jucători ai lui Cercesov chiar le place să alerge. Nervi? Nici pe departe. Ex-sovieticii au acceptat de la bun început dominarea spaniolă ca pe ceva firesc. S-au cantonat în propria jumătate și au așteptat șansa contraatacului.

79 la sută posesieau avut ibericii în confruntarea cu Rusia. Nu le-a folosit la nimic

Și încă ceva. Esențial. Statisticile arată că din cele 1.174 de pase ale spaniolilor, majoritatea, 702, au fost laterale și numai 278 în profunzime. Ceea ce i-a convenit de minune unui adversar mai modest în exprimare, dar foarte determinat. Iar cu doar 344 de pase, dintre care 255 bune, și un penalty, rușii au reușit să împingă partida spre lovituri de departajare, unde concentrarea și stăpânirea de sine le-a adus calificarea în "sferturi".

Și alții au eșuat

Mari favorite la câștigarea Mondialului, Germania și Argentina și-au bazat și ele jocul pe posesie. Nemții au avut o medie de 63,5 la sută în faza grupelor, iar sud-americanii, de 61,1 la sută. Dar, ca și Spania, au fost eliminate din competiție. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.