Tactica de criză a FCSB e exersată în antrenamente: fundașul central Planici e folosit și ca vârf în exerciții și unele execuții ale lui sunt chiar bune, prea bune pentru un apărător.
Steaua antrenează o strategie pe care a mai folosit-o în sezonul trecut și care este rezervată momentelor de disperare, în care timpul aproape s-a consumat și e nevoie de un gol. Planici, vârf! Asta e mutarea cu care Dică a încercat de câteva ori să întoarcă jocurile. Sârbul are și un gol într-un derby cu CFR, în care a egalat la unu în minutul 90.
IBRAPLANICI, STOPERUL ACROBAT!
Surpriza din minutele de criză a ajuns să fie pregătită, Planici e folosit ca atacant în antrenamente, în exerciții de finalizare și în faze fixe în care trebuie să-l depășească pe Bălașa, spre exemplu, jucătorul cu care în mod tradițional formează cuplul din centrul apărării.
Sârbul are două avantaje, nu e ales întâmplător ca atacant-salvator: e înalt, 1,90, deci e bun în duelurile la cap, și e tehnic, pentru postul lui. În antrenamente, îi ies execuții pe care nici atacanții obișnuiți să finalizeze nu le nimeresc. Preluare și șut cu interiorul pe lângă portar, într-un colț. Apoi încă o centrare și o execuție-spectacol, un călcâi cu care aruncă mingea, din săritură, direct sub bară! Un gol în stilul Ibrahimovici! "Ooo!". Jucătorii s-au oprit din ce aveau de făcut ca să remarce golul lui Planici. "Gata, s-a terminat antrenamentul!", a glumit Mihai Stoica.
A marcat cât Alibec
Golul "ibrahimian" al fundașului central n-a constituit o excepție, el chiar finalizează bine în majoritatea cazurilor. E drept că are doar un gol în campionatul trecut, dar atât a marcat și Alibec, un vârf etichetat ca supertalent în toată cariera de până acum și cumpărat cu 1,7 milioane de euro de la Astra.
Testele din antrenamente nu sunt întâmplătoare, e posibil să-l vedem pe Planici mai des în atac în sezonul următor, mai ales în criza de vârfuri cu care se confruntă Dică. Gnohere e accidentat, Florin Tănase e singurul număr 9 disponibil, însă el e de alt profil. Când vor avea nevoie să centreze, să arunce mingea pe un om capabil să devieze, să câștige duelurile la cap, Planici va constitui soluția.
Pluto de la FCSB
Aruncarea unui fundaș central în careul advers nu e o invenție a lui Dică. Vasile Brătianu, poreclit "Pluto", a jucat la Dacia Brăila, la Dinamo și la Oțelul și devenise faimos în anii '90 tocmai pentru rolul de "plan B", fundaș central trimis în atac la disperare. Brătianu era mai înalt cu 10 centimetri decât Planici, dar sârbul e mult mai tehnic, e în stare să înscrie și cu piciorul.
Man și Coman sunt cu centrările
Steliștii au avut ieri dimineață un antrenament în care s-a insistat pe momente statice, lovituri libere și cornere. Executanții: Florinel Coman de pe stânga și Man de pe dreapta. Fiecare pe piciorul invers, adică dreptaciul de pe stânga și invers. La execuțiile lui Coman a intervenit și "principalul" din acte, Viorel Tănase, care i-a corectat felul cum lovea mingea: "Bagă piciorul sub ea și vino cu piciorul de sprijin mai aproape!". Tănase l-a felicitat apoi pentru execuție. Viorel e A1 în teorie, pentru că el are licența Pro, iar Dică n-o are și ocupă un post de secund.
22de meciuri și un gol a adunat Planici în sezonul trecut din Liga 1. El a venit de la Vojvodina Novi Sad pentru 300.000 de euro
1,7milioane de euro valorează fundașul central sârb pe transfermarkt, cea mai bună cotă din cariera lui. Nu a jucat niciun meci în națională, a prins doar o selecție la Serbia U21
{{text}}