Steliștii au redevenit preocupați de pregătirea fizică, ingredientul care le-a permis o explozie în perioada 2012-2014, cu Reghecampf și cu Neubert. De data asta, inovația o constituie materialele italiene utilizate de cele mai mari cluburi din Europa.
Dacă ar puncta doar investițiile în transferuri și condițiile de pregătire, FCSB ar fi campioană an de an detașat. Consumă cei mai mulți bani pe jucători noi și investește în metodele de antrenament la modă, cum nu-și permite niciun competitor. Cuplul Reghecampf-Neubert a venit cu TRX în Liga 1 în 2012, benzile care-i forțau pe fotbaliști să lucreze cu greutatea propriilor corpuri, acum s-a trecut la nivelul următor.
Mușchi și rezistență
Există în continuare și TRX în dotarea cu care FCSB a venit în Olanda, dar au apărut și materiale noi. Veste ca de cosmonauți aflați în antrenament pentru o misiune în spațiu, funii blocate de mecanisme programate să le forțeze musculatura fotbaliștilor.
Sunt materiale pe care clubul le-a cumpărat de la o firmă italiană, Desmotec, o nouă tendință în pregătirea fizică, una pe care au adoptat-o și cluburi mari de fotbal. Juventus, un etalon în materie de pregătire fizică, folosește așa ceva. PSG, probabil cel mai bogat club din lume, utilizează, de asemenea, materiale de la aceeași sursă pe care o au steliștii.
Preparatorul fizic Marian Lupu, fost la FRF, s-a ocupat de achiziționarea "arsenalului" și el conduce exercițiile cu articolele noi. Vestele activează în exerciții anumite grupuri de mușchi, corzile de care trag jucătorii sunt tot pentru dezvoltarea musculaturii.
Utilizarea vestelor în timpul antrenamentelor ar trebui să reducă riscul de accidentări, un obiectiv dintre cele mai importante în fotbalul de azi, în care programul e foarte încărcat. Reghecampf și Neubert veniseră cu exerciții pentru același scop, "stabi", un set de reguli pentru întărirea musculaturii neutilizate în antrenamentele clasice, deci expusă la leziuni.
Chin!
Perioada în care Reghe și preparatorul lui german au condus echipa a fost cea mai bună din istoria recentă a roș-albaștrilor, cu două titluri de campioni la rând, calificare în grupele Champions League și participare în "optimile" Europa League. Metoda conținea un singur secret: pregătirea fizică.
FCSB s-a întors la rețetă după o perioadă în care Becali și-a dorit tiki-taka, a crezut că va crea o formație prea tehnică pentru a mai avea nevoie și de mușchi.
Jucătorii lucrează din nou cu haltere. Pintilii face câteva genuflexiuni speciale cu 40 de kilograme în spate și apoi pleacă în alergare. Îi pasează haltera lui Lucian Filip, pe urmă lui Ovidiu Popescu. Obiectul e greu de ridicat de un om normal, darămite să exersezi cu el și apoi să mai și alergi după ce ai scăpat de povară!
A renunțat după Reghecampf
FCSB a impresionat cu Reghe, din 2012 până în 2014, cu pregătirea fizică fantastică, una care modificase vizibil jucătorii, deveniseră mai puternici. Apoi a venit Gâlcă, cu un stil spaniol, bazat pe posesie și pe viteză, cu antrenamente diferite prin care s-a renunțat la munca grea din perioada lui Reghecampf.
Rezultatele interne au fost bune în continuare, s-au câștigat Cupa, campionatul și Cupa Ligii într-un singur sezon, dar efectul n-a mai fost la fel de impresionant. Reghecampf venise după 6 ani fără titlu și reușise, mai ales din pregătirea fizică, să creeze o echipă-monstru, care domina campionatul.
Nu garantează succesul!
Materialele pe care le-au cumpărat steliștii și, în general, condițiile foarte bune nu constituie semne că FCSB va redeveni campioană. Echipa a beneficiat și în trecut de condiții bune, dar a pierdut sau a remizat cu Dinamo, rivala tradițională, în perioada recentă, deși "câinii" mai mult improvizau decât investeau în pregătire.
Dinamo a făcut un cantonament în Săcele, unde refacerea se producea în niște cădițe mici, o scenă amuzantă, apoi a mers în cantonament cu Contra și cu preparatorul spaniol Javi Reyes și a agățat benzile TRX de copaci, în lipsa unor facilități normale pentru un club profesionist.
{{text}}